ΠΦΣ: Οι ελλείψεις φαρμάκων δεν είναι μόνο 27 – Κραυγή αγωνίας από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας

Σύσκεψη με τον υπ. Υγείας εντός της εβδομάδας

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

«Ασφαλώς και δεν είναι μόνο 27 οι ελλείψεις των φαρμάκων στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο ΕΟΦ», δηλώνει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απαντώντας στο πρόσφατο δελτίο τύπου του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων είναι πάρα πολύ περισσότερα και ο ΕΟΦ λαμβάνει υπόψη μόνο τα στοιχεία των φαρμακευτικών εταιρειών.

«Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που δυστυχώς το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να επιδεινώνεται σε μεγάλο βαθμό, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος.

O Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και στο παρελθόν έχει κατ’ επανάληψη αναδείξει τις πτυχές του προβλήματος χωρίς να έχει δοθεί λύση από την Πολιτεία Είναι προφανές ότι ο Υπουργός Υγείας δεν είναι σωστά πληροφορημένος για τον αριθμό των φαρμάκων που λείπουν από την ελληνική αγορά», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στη σύσκεψη που ζήτησε και θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας στο Υπουργείο Υγείας, θα παρουσιάσει λίστα με τα ελλειπτικά φάρμακα σε πανελλαδικό επίπεδο.

Επίσης θα καταθέσει προτάσεις για την άμεση λύση του προβλήματος, στις οποίες όπως σημειώνει, είναι υποχρεωμένοι να συμβάλλουν όλοι εμπλεκόμενοι στην διακίνηση του Φαρμάκου. «Η πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σε αυτούς που κερδοσκοπούν σε βάρος του Έλληνα ασθενή που αδυνατεί να βρει το φάρμακο του», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

HealyhDaily


Κραυγή αγωνίας από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας για την έλλειψη φαρμάκων

Κραυγή αγωνίας από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας για την έλλειψη φαρμάκων

Έντονη ανησυχία

Την έντονη ανησυχία της «για την κλιμάκωση του διαχρονικού προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων κατά το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών και σε ορισμένες περιπτώσεις τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας», εκφράζει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας.

Σημειώνει μάλιστα ότι «η ανησυχία αυτή γίνεται εντονότερη όσο οι ασθενείς βρίσκονται ανάμεσα σε αντικρουόμενες εκτιμήσεις για την έκταση των ελλείψεων ανάμεσα στον ΕΟΦ και τους φαρμακευτικούς συλλόγους», τονίζοντας ότι «απαιτείται η εφαρμογή ενός αξιόπιστου μηχανισμού παρακολούθησης και ελέγχου σε πραγματικό χρόνο».

Σύμφωνα με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας, το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει επιδεινωθεί την τελευταία δεκαετία, παρουσιάζοντας υφέσεις και εξάρσεις. Παράγοντες όπως η μειωμένη παγκόσμια παραγωγή ορισμένων σκευασμάτων, οι περιορισμένες εισαγωγές, η μη συστηματική κατανομή στην επικράτεια και ασφαλώς οι παράλληλες εξαγωγές, συνθέτουν τα κύρια αίτιά του.

«Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου τα φάρμακα αξίας κάτω των 5 ευρώ αφορούν πάνω από το μισό όγκο των πωληθέντων σκευασμάτων ανά έτος, ο έλεγχος των εξαγωγών σε χώρες με υψηλότερες τιμές, θα πρέπει να συνιστά κυρίαρχο συστατικό της φαρμακευτικής πολιτικής, με γνώμονα το συμφέρον του Έλληνα ασθενή και πολίτη», τονίζει η σχετική ανακοίνωση της Ένωσης.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, αναφέρει ότι για την αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος των ελλείψεων «απαιτείται ένας συνεχής, δυναμικός και κάθετος έλεγχος σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Κυρίως όμως η Πολιτεία οφείλει να διαθέτει, να αξιοποιεί και να επιβεβαιώνει τη στρατηγική πληροφορία σχετικά με την έκταση και την τάση του φαινομένου, προκειμένου να αναπτύξει τις αντίστοιχες πολιτικές παρεμβάσεις, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

 

AΠΕ – ΜΠΕ

«Δεν είναι μόνο 27 οι ελλείψεις των φαρμάκων στην Ελλάδα» δηλώνει ο ΠΦΣ - Κραυγή αγωνίας από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας

ΠΦΣ και Ένωση Ασθενών Ελλάδας - Σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων

«Ασφαλώς και δεν είναι μόνο 27 οι ελλείψεις των φαρμάκων στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο ΕΟΦ», δηλώνει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος – απαντώντας στο πρόσφατο δελτίο τύπου του Οργανισμού. Την έντονη ανησυχία της «για την κλιμάκωση του διαχρονικού προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων κατά το τελευταίο διάστημα », εκφράζει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας.

Sending
User Review
0 (0 votes)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 292 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: