Πώς συγκρίνεται ο νέος κοροναϊός 2019-nCoV με προηγούμενες επιδημίες ζωογόνων ιών, σε ένα απλό διάγραμμα

Από το Δεκέμβριο του 31, ο κοροναϊός 2019-nCoV της Wuhan έχει σκοτώσει περισσότερα από 200 άτομα και έχουν μολυνθεί πάνω από 8.000 σε 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Εδώ παρουσιάζεται πώς η επιδημία του κοροναϊού 2019-nCoV της Wuhan συγκρίνεται με άλλες μεγάλες επιδημίες ιών τα τελευταία 50 χρόνια. Μέχρι στιγμής, ο κοροναϊός έχει το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων.

 

Εδώ παρουσιάζεται πώς η επιδημία του κοροναϊού 2019-nCoV της Wuhan συγκρίνεται με άλλες μεγάλες επιδημίες ιών τα τελευταία 50 χρόνια. Μέχρι στιγμής, ο κοροναϊός έχει το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων.

Η επιδημία του κοροναϊού 2019-nCoV και πως συγκρίνεται με άλλες μεγάλες επιδημίες ιών τα τελευταία 50 χρόνια. (Shayanne Gal/Business Insider)

 

Το παραπάνω διάγραμμα δεν περιλαμβάνει ιούς  που μεταδίδονται από κουνούπια όπως Zika, ελονοσία, και δάγκειος πυρετός. Όλες αυτές οι ασθένειες μεταπήδησαν από τα ζώα στους ανθρώπους (ζωογόνα νοσήματα).

Το ξέσπασμα δεν θεωρείται επί του παρόντος πανδημία ωστόσο, παρά την ταχεία εξάπλωση της. Αλλά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει δηλώσει ότι είναι μια κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, παρά το ότι η Κίνα βάζοντας Wuhan και άλλες κοντινές πόλεις σε καραντίνα προσπαθεί να σταματήσει την εξάπλωση του ιού». 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο νέος κοροναϊός 2019-nCoV πιθανόν να προέρχεται από νυχτερίδες. Περισσότερο από 75 τοις εκατό των αναδυόμενων ασθενειών προέρχονται από τα ζώα και ονομάζονται ζωογόνα νοσήματα, που σημαίνει ότι μπορούν να μεταπηδούν από ζώα σε ανθρώπους.

Τουλάχιστον 10 επιδημίες τον τελευταίο αιώνα έχουν μεταπηδήσει στους ανθρώπους από ζώα όπως οι νυχτερίδες, τα πουλιά, και οι χοίροι.

Ο ιός Έμπολα μεταπήδησε από φρουτοφάγες νυχτερίδες στη Δυτική Αφρική πριν 40 χρόνια και έχει σκοτώσει περισσότερους από 13.500 ανθρώπους σε πολλαπλές επιδημίες. Οι ιοί Marberg, SARS (severe acute respiratory syndrome  / σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο), MERS (Middle Eastern respiratory syndrome / αναπνευστικό σύνδρομο Μέσης Ανατολής), και Nipah προέρχονται επίσης από νυχτερίδες.

Οι ιοί Η7Ν9 και H5N9 της γρίπης των πτηνών, μεταπήδησε από μολυσμένα πουλερικά σε ανθρώπους στις κινεζικές αγορές, σκοτώνοντας συνολικά περισσότερους από 1.000 ανθρώπους.

Η πανδημία γρίπης των χοίρων της περιόδου 2009-2010 (επίσης γνωστή ως H1N1) ξεκίνησε, προφανώς, σε χοίρους. Σκότωσε σχεδόν 300.000 άτομα σε μια παγκόσμια πανδημία και εξαπλώθηκε σε 214 χώρες σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ασθένειες θα συνεχίσουν να μεταπηδούν από τα ζώα στους ανθρώπους δεδομένου ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται. Όσο αυξάνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός, τόσο περισσότερο το είδος μας κινείται σε άγρια ενδιαιτήματα και έρχεται σε επαφή με πλάσματα που είναι ξενιστές σε «νέους» ιούς.

“Οι μολυσματικές ασθένειες θα συνεχίσουν να αναδύονται και να αναδύονται ξανά. Νομίζω ότι είναι μέρος του κόσμου που ζούμε τώρα” δηλώνει ο Eric Toner, ένας ανώτερος επιστήμονας στο Κέντρο Johns Hopkins για την Υγειονομική Ασφάλεια. “Είμαστε σε μια εποχή επιδημιών λόγω της παγκοσμιοποίησης, λόγω της καταπάτησης ανθρώπων στα άγρια περιβάλλοντα.”

 

Σημείωση του συντάκτη (2 Φεβ. 2020): Μια προηγούμενη έκδοση του γραφήματος σε αυτό το άρθρο ανέφερε εσφαλμένα την περίπτωση-ποσοστό θανάτων από H1N1. Είναι 0,02 τοις εκατό. Το γράφημα έχει ενημερωθεί.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε αρχικά στο Business Insider.

 

ΠΗΓΗ: www.sciencealert.com

 

Σύγκριση κοροναϊού 2019-nCoV με προηγούμενες επιδημίες ζωογόνων ιών

Κοροναϊός 2019-nCoV - Σύγκριση με παλαιότερες επιδημίες

Η επιδημία του κοροναϊού 2019-nCoV και πως συγκρίνεται με άλλες μεγάλες επιδημίες ιών τα τελευταία 50 χρόνια. Περισσότερο από 75% των αναδυόμενων ασθενειών ονομάζονται ζωογόνα νοσήματα, που σημαίνει ότι μπορούν να μεταπηδούν από ζώα σε ανθρώπους.

Sending
User Review
5 (1 vote)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 278 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: