Πρόβα τζενεράλε σε Αχαΐα και Ηλεία για τη Φάση 2 του κορωνοϊού Covid-19

Οι ευπαθείς ομάδες στο επίκεντρο των μέτρων που λαμβάνονται

Πρόβα τζενεράλε σε Αχαΐα και Ηλεία για τη Φάση 2 του κορωνοϊού

 

Στις συγκεκριμένες περιοχές καταγράφεται πλέον τοπικά μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού Covid-19 (φάση 2) ενώ στην επικράτεια οι ειδικοί την ταξινομούν στη φάση 1, δηλαδή καταγράφεται ακόμη μερική, ελεγχόμενη διασπορά του ιού.

Πρόβα τζενεράλε για την επόμενη φάση, τη φάση 2, της επιδημικής έξαρσης του κορωνοϊού Covid-19, στην οποία θα εισέλθει η χώρα σταδιακά το επόμενο διάστημα αποτελεί ό,τι ξεκίνησε να εκτυλίσσεται το τελευταίο 24ωρο στην Ηλεία, όπου έχουν καταγραφεί 21 κρούσματα της νόσου, μερικές σοβαρές νοσηλείες σε νοσοκομείο ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός των ασθενών χωρίς συμπτώματα είναι μεγάλος.

Στις συγκεκριμένες περιοχές καταγράφεται πλέον τοπικά μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού Covid-19 (φάση 2) ενώ την επικράτεια οι ειδικοί την ταξινομούν στη φάση 1, δηλαδή καταγράφεται ακόμη μερική, ελεγχόμενη διασπορά του ιού.

«Σταδιακά θα το βλέπουμε αυτό, για περιοχές της Ελλάδος, όπως έγινε στην Αμαλιάδα, θα θεωρούνται ότι έχουν περάσει στη φάση 2 από τις 5 φάσεις που ορίζει το ECDC» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας για την πορεία της νόσου του κορωνοϊού Covid-19.

Η επιδημική έξαρση της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 βρίσκεται προ των πυλών. Ήδη στην Ευρώπη, όπως ανέφερε, εμφανίζεται αυξημένος αριθμός τοπικών εξάρσεων και συνεχιζόμενης μετάδοσης στην κοινότητα λόγω των εισαγόμενων κρουσμάτων – και ως εισαγόμενα ορίζονται εκείνα τα κρούσματα που αφορούν άτομα με νόσο που είχαν επιστρέψει από χώρα όπου ενδημεί ο κορωνοϊός Covid-19.

Όπως είπε ο κ.Τσιόδρας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι 31, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πολλαπλάσιος καθώς η νόσος εκδηλώνεται και με ήπια συμπτώματα ή και χωρίς συμπτώματα.

Εκτιμά δε πως θα νοσήσει από τη νόσο το 5-10% του πληθυσμού εφέτος, και ανέφερε προκειμένου να προλάβει όπως είπε, την επιδημία του φόβου και του πανικού που είναι πολύ χειρότερες, πως από την εποχική γρίπη νοσεί το 15% των Ελλήνων.

Τα καθ’ υπερβολή, όπως τα χαρακτήρισε, μέτρα που ελήφθησαν στις τρεις περιοχές, Ηλεία, Αχαΐα, Ζάκυνθος, έχουν στόχο να καθυστερήσουν τη γρήγορη διασπορά της νόσου στους κατοίκους, δεν μπορούν να την αποτρέψουν.

«Πλησιάζουμε στην επόμενη φάση, όπου ό,τι έγινε στη Δυτική Ελλάδα θα γίνει και σε άλλες περιοχές, και θα ληφθούν τα ίδια μέτρα. Τα ταξίδια δεν έχει νόημα να απαγορευτούν. Τα μέτρα υγιεινής πρέπει να ενταθούν και να συνεχιστούν» τόνισε.

Μιλώντας για την επόμενη φάση ο ειδικός διαβεβαίωσε πως «υπάρχει προγραμματισμός, έχει γίνει καταγραφή υλικού, φαρμάκων, έχει προβλεφθεί η ενίσχυση του προσωπικού των ειδικών μονάδων υγείας του συστήματος, έχει γίνει πρόβλεψη για ΜΕΘ».

Στην επόμενη φάση η εργαστηριακή ανίχνευση θα γίνεται μόνο στα σοβαρά περιστατικά και δειγματοληπτικά. Ωστόσο, διευκρίνισε πως «η αδυναμία επιτήρησης εργαστηριακού ελέγχου δεν σημαίνει ότι χάνεις το παιχνίδι με τον ιό. Όταν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής, πάντα κερδίζει ο πληθυσμός» είπε χαρακτηριστικά.

«Η πρόληψη και η ανάσχεση της νόσου είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες πιέσεις στο σύστημα υγείας. Η υγιεινή των χεριών και η προστασία των ηλικιωμένων αποτελούν τα μείζονα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται» πρόσθεσε.

 

ΠΗΓΗ

Πρόβα τζενεράλε σε Αχαΐα και Ηλεία για τη Φάση 2 του κορωνοϊού Covid-19

Κορωνοϊός Covid-19 - Αχαΐα και Ηλεία

Στις συγκεκριμένες περιοχές καταγράφεται πλέον τοπικά μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού Covid-19 (φάση 2) ενώ στην επικράτεια οι ειδικοί την ταξινομούν στη φάση 1, δηλαδή καταγράφεται ακόμη μερική, ελεγχόμενη διασπορά του ιού.

Sending
User Review
0 (0 votes)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 549 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: