Αναποτελεσματικό για τον κορονοϊό το φάρμακο ρεμδεσιβίρη – Τι έδειξαν οι κλινικές μελέτες

Το φάρμακο δεν κατάφερε να βελτιώσει την κατάσταση των ασθενών με Covid-19.

Αναποτελεσματικό για τον κορονοϊό το φάρμακο ρεμδεσιβίρη - Τι έδειξαν οι κλινικές μελέτες

 

Άδοξο τέλος για τις φημολογούμενες επιδράσεις στους ασθενείς με κορονοϊό του αντιικού φαρμάκου ρεμδεσιβίρη της αμερικανικής εταιρείας Gilead Sciences Inc.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας από τις πρώτες κλινικές δοκιμές, η οποία διεξήχθη στην Κίνα, το φάρμακο δεν κατάφερε να βελτιώσει την κατάσταση των ασθενών με Covid-19.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους Financial Times, σήμερα αναρτήθηκε μία σύνοψη των αποτελεσμάτων στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όμως στη συνέχεια… αποσύρθηκε.

Ο ΠΟΥ με τη σειρά του έδωσε διευκρινίσεις αναφέροντας ότι τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν… κατά λάθος χωρίς να έχουν αξιολογηθεί προηγουμένως από ειδικούς.

Η είδηση έφερε απογοήτευση στην επιστημονική κοινότητα, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνο που είχαν επενδύσει στο συγκεκριμένο φάρμακο εν αναμονή της ανάπτυξης του εμβολίου για την ασθένεια. Τα μαντάτα, μάλιστα, έρχονται σε μια περίοδο όπου πολλές χώρες προετοιμάζονται για άρση των περιοριστικών μέτρων.

Η κινεζική κλινική μελέτη έδειξε ότι «η ρεμδεσιβίρη (…) δεν βελτιώνει την κατάσταση των ασθενών και δεν μειώνει την παρουσία του παθογόνου παράγοντα στο αίμα», αναφέρεται στο δημοσίευμα που επικαλείται το έγγραφο το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΠΟΫ.

Σύμφωνα με τους FT, στην μελέτη συμμετείχαν 237 ασθενείς, με μια ομάδα (158 άνθρωποι) να λαμβάνει το φάρμακο και μια άλλη (79 άνθρωποι) να λαμβάνει άλλη θεραπεία.

Οι ερευνητές κατέληξαν επιπροσθέτως στο συμπέρασμα ότι το φάρμακο της Gilead Sciences μπορεί να έχει «σημαντικές» παρενέργειες, καθώς χρειάστηκε να διακόψουν αρκετά γρήγορα τη χορήγησή του σε 18 από τους ασθενείς.

Εκτός της Κίνας, κλινικές δοκιμές με το συγκεκριμένο φάρμακο γίνονται επίσης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Τα αποτελέσματά τους αναμένονται προσεχώς.

 

ΠΗΓΗ

 

Αρχική Σελίδα

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 638 access attempts in the last 7 days.