Αναλύοντας τους μύθους και τις θεωρίες συνωμοσίας για τον Κορωνοϊό

Μια πληθώρα από μύθους έχουν ξεπηδήσει γύρω από τον κορωνοϊό

Ενώ ο κορωνοϊός συνεχίζει να είναι επίκαιρο θέμα στις ειδήσεις, μια σειρά από αναλήθειες έχουν περικυκλώσει το ζήτημα τις πανδημίας

Ενώ ο κορωνοϊός συνεχίζει να είναι επίκαιρο θέμα στις ειδήσεις, μια σειρά από αναλήθειες έχουν περικυκλώσει το ζήτημα τις πανδημίας

Ενώ ο  κορωνοϊός συνεχίζει να είναι επίκαιρο θέμα στις ειδήσεις, μια σειρά από αναλήθειες έχουν  περικυκλώσει το ζήτημα τις πανδημίας. Εδώ εξετάζουμε μερικούς από αυτούς τους μύθους και τις θεωρίες συνωμοσίας.
Μια πληθώρα από μύθους έχουν ξεπηδήσει γύρω από τον κορωνοϊό.

Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε στις 7 Μαΐου 2020

Ο νέος κοροναϊός, γνωστός πλέον ως SARS-CoV-2, έχει εξαπλωθεί από το Wuhan της Κίνας σε κάθε ήπειρο του πλανήτη εκτός από την Ανταρκτική.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) άλλαξε επίσημα την ταξινόμησή του για την κατάσταση από κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος σε πανδημία στις 11 Μαρτίου 2020.

Ο ιός ευθύνεται για εκατομμύρια λοιμώξεις παγκοσμίως, προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο.

Όπως πάντα, όταν η λέξη “πανδημία” αρχίζει να εμφανίζεται στα πρωτοσέλιδα, οι άνθρωποι γίνονται φοβισμένοι – και με το φόβο έρχεται η παραπληροφόρηση και οι φήμες.

Εδώ, θα αναλύσουμε μερικούς από τους πιο κοινούς μύθους που κυκλοφορούν σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πέρα από αυτά.

1. Ο ψεκασμός χλωρίου ή αλκοόλ στο δέρμα σκοτώνει ιούς στο σώμα

Εφαρμόζοντας αλκοόλ ή χλώριο στο σώμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη, ειδικά αν εισέρχεται στα μάτια ή το στόμα. Αν και οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις χημικές ουσίες για να απολυμάνουν τις επιφάνειες, δεν πρέπει να τις χρησιμοποιήσουν στο δέρμα. Αυτά τα προϊόντα δεν μπορούν να σκοτώσουν τους ιούς μέσα στο σώμα.

2. Μόνο οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και οι νέοι διατρέχουν κίνδυνο

Ο SARS-CoV-2, όπως και άλλοι κορωνοϊόί, μπορεί να μολύνει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Ωστόσο, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και τα άτομα με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης ή το άσθμα, είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά.

3. Τα παιδιά δεν μπορούν να κολλήσουν COVID-19

Όλες οι ηλικιακές ομάδες μπορούν να προσβληθούν από το SARS-CoV-2. Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν σε ενήλικες, αλλά τα παιδιά δεν έχουν ανοσία.

Στην πραγματικότητα, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά είναι εξίσου πιθανό να το συμβόλαιο, αλλά τα συμπτώματά τους τείνουν να είναι λιγότερο σοβαρή.

4. Η COVID-19 είναι ακριβώς όπως η γρίπη

Ο SARS-CoV-2 προκαλεί μια ασθένεια που έχει γριππώδη συμπτώματα, όπως πόνους, πυρετό, και βήχα. Ομοίως, τόσο το COVID-19 όσο και η γρίπη μπορεί να είναι ήπια, σοβαρή ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, θανατηφόρα. Και οι δύο μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε πνευμονία.

Ωστόσο, το συνολικό προφίλ του COVID-19 είναι πιο σοβαρό. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, αλλά το ποσοστό θνησιμότητας φαίνεται να κυμαίνεται μεταξύ περίπου 1% και 3%.

Αν και οι επιστήμονες εξακολουθούν να εργάζονται για το ακριβές ποσοστό θνησιμότητας, είναι πιθανό να είναι πολλές φορές υψηλότερο από αυτό της εποχιακής γρίπης.

5. Ο καθένας με COVID-19 πεθαίνει

Αυτή η δήλωση δεν είναι αληθής. Όπως αναφέραμε παραπάνω, COVID-19 είναι μοιραία μόνο για ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων. Σε μια πρόσφατη έκθεση, το κινεζικό κέντρο για τον έλεγχο και την πρόληψη ασθενειών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 80.9% των περιπτώσεων COVID-19 ήταν ήπια.

Ο ΠΟΥ αναφέρει επίσης ότι περίπου το 80% των ανθρώπων θα βιώσουν μια σχετικά ήπια μορφή της νόσου, η οποία δεν θα απαιτήσει εξειδικευμένη θεραπεία σε ένα νοσοκομείο. Ήπια συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, κόπωση, και δύσπνοια.

6. Γάτες και σκύλοι μεταδίδουν τον κορωνοϊό

Επί του παρόντος, υπάρχουν λίγα στοιχεία που δείχνουν ότι SARS-CoV-2 μπορεί να μολύνει γάτες και σκύλους. Ωστόσο, στο Χονγκ Κονγκ, ένας σκύλος του οποίου ο ιδιοκτήτης είχε COVID-19 προσβλήθηκε επίσης από τον ιό. Ο σκύλος δεν παρουσίασε συμπτώματα.

Οι επιστήμονες συζητούν τη σημασία αυτής της υπόθεσης για την επιδημία. Για παράδειγμα, όπως δήλωσε ο καθηγητής Jonathan Ball, καθηγητής μοριακής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Nottingham στο Ηνωμένο Βασίλειο:

«Πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ πραγματικής μόλυνσης και απλά ανίχνευσης της παρουσίας του ιού. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι αμφισβητήσιμο πόσο σχετικό είναι με το ανθρώπινο ξέσπασμα, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου ξεσπάσματος έχει οδηγηθεί από την ανθρώπινη μετάδοση.»

Και συνεχίζει: «Πρέπει να μάθουμε περισσότερα, αλλά δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε – αμφιβάλλω αν θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ένα άλλο σκυλί ή σε έναν άνθρωπο, λόγω των χαμηλών επιπέδων του ιού. Ο πραγματικός οδηγός της επιδημίας είναι οι άνθρωποι.”

7. Οι μάσκες προσώπου προστατεύουν πάντα από coronavirus

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας χρησιμοποιούν επαγγελματικές μάσκες προσώπου, οι οποίες ταιριάζουν σφιχτά γύρω από το πρόσωπο, για να προστατευθούν από τη μόλυνση.

Οι μάσκες μίας χρήσης και οι μάσκες υφάσματος μπορούν να προστατεύσουν από σταγονίδια, αλλά δεν μπορούν να προστατεύσουν από τα αερολύματα.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν σε όλους τους ανθρώπους να φορούν μάσκες προσώπου σε δημόσιους χώρους όπου είναι δύσκολο να διατηρηθεί μια απόσταση 2 μέτρων από τους άλλους. Αυτό θα βοηθήσει να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού από ασυμπτωματικούς ανθρώπους και εκείνους που δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί.

Όταν φοράτε μια μάσκα, είναι σημαντικό να συνεχίσετε με άλλες προφυλάξεις, όπως να μην αγγίζετε το πρόσωπο και να εξασκείτε τη φυσική αποστασιοποίηση.

Οδηγίες για την κατασκευή μάσκες στο σπίτι είναι διαθέσιμες εδώ.

Οι χειρουργικές μάσκες και οι αναπνευστικές συσκευές N95 παρέχουν μεγαλύτερη προστασία, αλλά αυτές προορίζονται μόνο για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

8. Οι στεγνωτήρες χεριών σκοτώνουν τον κορωνοϊό

Στεγνωτήρες χεριών δεν σκοτώνουν τον κορωνοϊό. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσει τον εαυτό του και τους άλλους από τον ιό είναι να πλύνετε τα χέρια με σαπούνι και νερό ή ένα αντισηπτικό  χεριών με βάση το αλκοόλ.

9. Ο SARS-CoV-2 είναι απλά μια μεταλλαγμένη μορφή του κοινού κρυολογήματος

Οι κορωνοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια των ιών, τα οποία έχουν αγκαθωτές πρωτεΐνες στην επιφάνειά τους. Μερικοί από αυτούς τους ιούς χρησιμοποιούν τους ανθρώπους ως κύριο ξενιστή τους και προκαλούν το κοινό κρυολόγημα. Άλλοι κορωνοϊοί, όπως το SARS-CoV-2, μολύνουν κυρίως τα ζώα.

Τόσο το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) όσο και το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) ξεκίνησαν στα ζώα και πέρασαν στον άνθρωπο.

10. Πρέπει να είσαι με κάποιον για 10 λεπτά για να μεταδοθεί ο ιός.

Όσο περισσότερο κάποιος είναι με ένα πρόσωπο που το έχει τον ιό , τόσο πιο πιθανό είναι να του μεταδοθεί, αλλά είναι ακόμα πιθανό να του μεταδοθεί σε λιγότερο από 10 λεπτά.

11. Το ξέπλυμα της μύτης με ορό προστατεύει από τον κορωνοϊό

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ξεπλένοντας με έναν ορό τη μύτη προστατεύει από λοιμώξεις του αναπνευστικού. Κάποιες έρευνες δείχνει ότι αυτή η τεχνική μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα των οξέων λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν διαπιστώσει ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

12. Μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας με γαργάρες χλωρίνης

Οι άνθρωποι δεν πρέπει ποτέ να βάζουν χλωρίνη στο στόμα τους. Δεν υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες γαργάρα χλωρίνη θα μπορούσε να ωφελήσει την υγεία ενός ατόμου. Η χλωρίνη είναι διαβρωτική και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές ή και θάνατο.

13. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τον κορωνοϊό

Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν μόνο τα βακτήρια. Δεν σκοτώνουν ιούς.

14. Οι θερμικοί σαρωτές μπορούν να διαγνώσουν τον κορωνοϊό

Οι θερμικοί σαρωτές μπορούν να εντοπίσουν αν κάποιος έχει πυρετό ή όχι. Ωστόσο, άλλες καταστάσεις, όπως η εποχική γρίπη, μπορεί επίσης να προκαλέσουν πυρετό.

Επιπλέον, τα συμπτώματα του COVID-19 μπορεί να εμφανιστούν 2-14 ημέρες μετά τη μόλυνση, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος που έχει τον ιό θα μπορούσε να έχει μια φυσιολογική θερμοκρασία για λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του πυρετού.

15. Το σκόρδο προστατεύει από τους κορωνοϊούς

Κάποιες έρευνες έδειξαν ότι το σκόρδο μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη ορισμένων ειδών βακτηρίων.

Ωστόσο, COVID-19 προκαλείται από έναν ιό, και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το σκόρδο μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους από COVID-19.

16. Δέματα από την Κίνα μπορεί να μεταδώσουν τον κορωνοϊό

Από προηγούμενες έρευνες σε παρόμοιους κορωνοϊούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούν SARS και MERS και είναι παρόμοια με SARS-CoV-2, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ιός δεν μπορεί να επιβιώσει σε γράμματα ή συσκευασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το CDC εξηγεί ότι «λόγω της χαμηλής επιβίωσης αυτών των κορωνοϊών στις επιφάνειες, υπάρχει πιθανός πολύ χαμηλός κίνδυνος διάδοσης από τα προϊόντα ή τη συσκευασία που στέλνονται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ημερών ή εβδομάδων στις περιβαλλοντικές θερμοκρασίες.»

17. Τα  γιατροσόφια μπορούν να θεραπεύσουν και να προστατεύσει από COVID-19

Κανένα γιατροσόφι  δεν μπορεί να προστατεύσει από COVID-19. Αυτό ισχύει για τη βιταμίνη C, τα αιθέρια έλαια, το κολλοειδές αργύρου, το σησαμέλαιο, το σκόρδο, καθαριστικό ενυδρείων, το κάψιμο φασκόμηλου, και πίνοντας νερό κάθε 15 λεπτά.

Η καλύτερη προσέγγιση είναι να υιοθετηθεί ένα καλό σχήμα πλύσιμο των χεριών και να αποφευχθούν μέρη όπου μπορεί να υπάρχουν άρρωστοι άνθρωποι.

18. Μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός από την κατανάλωση κινέζικων τροφίμων

Όχι, δεν μπορεί

19. Μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός από ούρα και κόπρανα

Είναι απίθανο ότι αυτό είναι αλήθεια, αλλά δεν υπάρχει ακόμα επίσημη θέση. Σύμφωνα με τον καθηγητή John Edmunds, από το London School of Hygiene & Tropical Medicine στο Ηνωμένο Βασίλειο:

«Δεν είναι μια πολύ ευχάριστη σκέψη, αλλά κάθε φορά που καταπίνετε, καταπίνετε τη βλέννα από την ανώτερη αναπνευστική οδό σας. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ένας σημαντικός αμυντικός μηχανισμός. Αυτό σαρώνει τους ιούς και τα βακτήρια κάτω στο έντερό μας, όπου μετουσιώνονται στις όξινες συνθήκες των στομαχιών μας.»

“Με σύγχρονους, πολύ ευαίσθητους μηχανισμούς ανίχνευσης, μπορούμε να εντοπίσουμε αυτούς τους ιούς στα κόπρανα. Συνήθως, οι ιοί που μπορούμε να ανιχνεύσουμε με αυτόν τον τρόπο δεν είναι μολυσματικοί για τους άλλους, καθώς έχουν καταστραφεί από τα έντερά μας.»

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ιοί παρόμοιοι με SARS-CoV-2 μπορεί να επιμείνουν στα κόπρανα. Μια πρόσφατη ερευνητική επιστολή στο JAMA καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι το SARS-CoV-2 είναι παρόν στα κόπρανα.

20. Ο ιός θα πεθάνει όταν οι θερμοκρασίες αυξάνονται την άνοιξη

Ορισμένοι ιοί, όπως του κοινού κρυολογήματος  και οι ιοί της γρίπης, έχουν εξαπλωθεί πιο εύκολα κατά τους ψυχρότερους μήνες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σταματούν εντελώς όταν οι συνθήκες γίνονται ηπιότερες. Ως έχει, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πώς οι αλλαγές της θερμοκρασίας θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά του SARS-CoV-2.

21. Ο κορωνοϊός είναι ο πιο θανατηφόρος ιός που είναι γνωστός στον άνθρωπο

Αν και νόσος από SARS-CoV-2 φαίνεται να είναι πιο σοβαρή από αυτή της γρίπης, δεν είναι ο πιο θανατηφόρος ιός που έχουν αντιμετωπίσει οι άνθρωποι. Άλλοι, όπως οι SARS, MERS και Έμπολα, έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

22. Εμβόλια γρίπης και πνευμονίας μπορούν να προστατεύσουν από covid-19

Καθώς το SARS-CoV-2 διαφέρει από άλλους ιούς, κανένα υπάρχον εμβόλιο δεν προστατεύει από τη μόλυνση.

23. Ο ιός προέρχεται από ένα εργαστήριο στην Κίνα

Παρά τις φήμες στο διαδίκτυο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτή είναι η περίπτωση. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι ο ιός είναι ένα φυσικό προϊόν της εξέλιξης.

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι SARS-CoV-2 μπορεί να έχουν πηδήσει από πανγκολίνους στον άνθρωπο. Άλλοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να έχει περάσει σε μας από νυχτερίδες, όπως συνέβη με τον SARS.

24. Το ξέσπασμα ξεκίνησε επειδή οι άνθρωποι έφαγαν σούπα νυχτερίδας

Αν και οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι ο ιός ξεκίνησε στα ζώα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι προήλθε από σούπα οποιουδήποτε είδους.

25. Το 5G βοηθά στην εξάπλωση του SARS-CoV-2

Καθώς ο κόσμος συνδέεται περισσότερο, ορισμένες περιοχές παρουσιάζουν τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας 5G. Μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας εμφανίζονται όπου αυτή η τεχνολογία πατάει το πόδι της.

Μία από τις πιο πρόσφατες θεωρίες που προέκυψαν  είναι ότι το 5G είναι υπεύθυνο για την ταχεία εξάπλωση του SARS-CoV-2 σε όλο τον κόσμο.

Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι το 5G βοηθά τους ιούς να επικοινωνούν, αναφέροντας συχνά μια δημοσίευση του  2011. Σε αυτή τη μελέτη, οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα βακτήρια μπορούν να επικοινωνούν μέσω ηλεκτρομαγνητικών σημάτων. Ωστόσο, οι ειδικοί αμφισβητούν αυτή τη θεωρία, και επίσης ο SARS-CoV-2 είναι ένας ιός, δεν είναι ένα βακτήριο.

Η Wuhan ήταν μία από τις πρώτες πόλεις με δίκτυο 5G στην Κίνα, κάτι που βοηθά να εξηγήσει την προέλευση ορισμένων από αυτών των θεωριών.
Επιπλέον, το Πεκίνο, η Σαγκάη, και η Guangzhou ανέπτυξαν ταυτόχρονα τα δίκτυα 5G χωρίς αντίστοιχη εμφάνιση νόσου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το COVID-19 έχει επηρεάσει σημαντικά χώρες με πολύ μικρή κάλυψη 5G, όπως το Ιράν.

26. Η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης

Σε απάντηση σε μια σειρά από μύθους που περιβάλλουν το αλκοόλ και COVID-19, ο ΠΟΥ κυκλοφόρησε μια δήλωση. Σε αυτό, εξηγούν ότι αν και το αλκοόλ μπορεί να απολυμάνει το δέρμα, δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο μέσα στο σώμα.

Εξηγούν ότι “η κατανάλωση αλκοόλ ενέχει κινδύνους για την υγεία, αλλά η κατανάλωση αιθυλικής αλκοόλης υψηλής αντοχής (αιθανόλη), ιδιαίτερα εάν έχει νοθευτεί με μεθανόλη, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου.”

Σε ένα ενημερωτικό δελτίο για το θέμα, γράφουν ότι, “Η χρήση αλκοόλ, ιδιαίτερα η βαριά χρήση, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι μειώνει την ικανότητα να αντιμετωπίσει μολυσματικές ασθένειες.”

Επειδή το αλκοόλ σχετίζεται με μια σειρά από ασθένειες, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε COVID-19.

27. Η έγχυση ή η κατανάλωση χλωρίνης ή απολυμαντικού σκοτώνει τον ιό

Η κατανάλωση ή η έγχυση απολυμαντικού ή χλωρίνης δεν θα αφαιρέσει τους ιούς από το σώμα.

Ο Δρ Wayne Carter, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Nottingham της Ιατρικής Σχολής στο Ηνωμένο Βασίλειο, γράφει ότι «απολυμαντικά και χλωρίνη είναι ισχυρά οξειδωτικά μέσα, χρήσιμα για να σκοτώσουν τα βακτήρια ή τους ιούς όταν εναποτίθενται σε επιφάνειες, αλλά οι παράγοντες αυτοί δεν πρέπει να προσλαμβάνονται εσωτερικά ή με ένεση. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα στους ιστούς και βλάβη των αιμοφόρων αγγείων.”

Η Δρ Penny Ward, Επισκέπτης Καθηγήτρια Ιατρικής Φαρμακευτικής στο Kings College του Λονδίνου, Ηνωμένο Βασίλειο, εξηγεί, “Το πόσιμο χλωρίνης σκοτώνει. Η έγχυση χλωρίνης σκοτώνει γρηγορότερα.”

 

ΠΗΓΗ: CORONAVIRUS NEWS

Μείνετε ενημερωμένοι για το COVID-19 – Λάβετε τις τελευταίες ενημερώσεις και πληροφορίες που υποστηρίζονται από την έρευνα σχετικά με το νέο coronavirus απευθείας στα εισερχόμενά σας.

 

 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται. 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 420 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: