«Τυφλό» δημόσιο για τον γιατρό-βιαστή

Καταπέλτης το πόρισμα καθώς ο καταδικασμένος γυναικολόγος εργαζόταν σε νοσοκομεία χωρίς να καταθέτει ποινικό μητρώο!

Ιατρός - χειροπέδες

 

Ευθύνες σε συνολικά έξι άτομα επιρρίπτει το πόρισμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ), που έχει διαβιβαστεί μεταξύ άλλων και στις δικαστικές αρχές, για τη σκοτεινή υπόθεση των διορισμών σε δημόσια νοσοκομεία του γυναικολόγου-μαιευτήρα της φρίκης Χρήστου Γκόβα του Νικολάου.

Παρότι είχε καταδικαστεί αμετάκλητα σε φυλάκιση οκτώ ετών και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για τον βιασμό πελάτισσάς του κατά την επέμβαση τεχνητής διακοπής κύησης στην Αμαλιάδα Ηλείας. Το σοκαριστικό θέμα είχε αποκαλύψει ρεπορτάζ του Documento στις 5.2.2017.

Μετά την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Υγείας η 1η ΥΠΕ Αττικής στις 15.3.2017 έδωσε εντολή στον τότε διευθυντή της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» Γεώργιο Αναστασιάδη να πραγματοποιήσει την ΕΔΕ προκειμένου να εξακριβωθεί πώς ο Χρ. Γκόβας είχε καταφέρει να εργαστεί εκ νέου σε διάφορα νοσοκομεία παρά την αμετάκλητη κακουργηματικού χαρακτήρα καταδίκη του για βιασμό.

Χωρίς να δουν ποινικό μητρώο

Στην ΕΔΕ εντοπίζονται ευθύνες σε συνολικά έξι άτομα: τρεις υπαλλήλους του Τμήματος Ειδικοτήτων της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Αττικής και τρεις διοικητικούς υπαλλήλους του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας» όπου ο μαιευτήρας-βιαστής εντοπίστηκε να εργάζεται έχοντας καταφέρει να αλλάξει την ειδικότητά του.

Στην ΕΔΕ υπογραμμίζεται ότι η ευθύνη των υπηρεσιών του «Αγίου Σάββα» είναι απόλυτη καθώς για τον διορισμό του εκεί δεν ζητήθηκε πιστοποιητικό ποινικού μητρώου, δεν είχαν αποσταλεί έγγραφα και ιδιαίτερα αυτό για την κατοχή πρώτης ειδικότητας, ενώ δεν έπρεπε να παραληφθούν τα έγγραφα από τις υπηρεσίες, αφού είχε ήδη τίτλο ειδικότητας και κατά συνέπεια δεν έπρεπε να τον προσλάβουν στο χειρουργικό – ογκολογικό τμήμα για την ειδικότητα χειρουργικής θώρακα!

Ερωτήματα για το Αρεταίειο

Μεγάλα ερωτήματα προκαλεί η στάση της διοίκησης του Αρεταίειου, η οποία παρά τις έγγραφες οχλήσεις δεν έστειλε προς τον διενεργήσαντα την ΕΔΕ τις σχετικές πληροφορίες καθώς ο γιατρός-βιαστής βρέθηκε να εργάζεται και εκεί. Στην ΕΔΕ αναφέρεται: «Τα ερωτηματικά που προκύπτουν από τον χειρισμό του θέματος εκ μέρους των υπηρεσιών του νοσοκομείου είναι εύλογα και πραγματικά, που όμως δεν είναι δυνατόν να διερευνηθούν και επομένως να αποδοθούν ευθύνες λόγω της μη προσκόμισης των ζητηθέντων στοιχείων». Παρέμβαση, χωρίς αποτέλεσμα, έκανε και το υπουργείο Υγείας, αν και το εν λόγω νοσοκομείο θεσμικά ανήκει στη δικαιοδοσία του υπουργείου Παιδείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατάφερε να διοριστεί στο Αρεταίειο με την από 14.10.2015 – ΑΠ: Α2δ/Γ.Π.71376 υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο τότε υπουργός Ανδρέας Ξανθός.

Συμπερασματικά, η ΕΔΕ αναδεικνύει μεταξύ άλλων τις παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, την ασυνεννοησία υπηρεσιών με το υπουργείο Υγείας, τον εξωφρενικά πρόχειρο τρόπο ενεργειών των ελεγκτικών μηχανισμών που πραγματοποιούν διορισμούς καθώς και την προκλητική ανευθυνότητα των κρατικών υπαλλήλων, οι οποίοι περιέργως δεν ξέρουν, δεν γνωρίζουν ή ξεχνούν να ζητήσουν από τους διορισθέντες το ποινικό τους μητρώο – από τα βασικά έγγραφα για διορισμό στο δημόσιο.

Εξαπάτησε τους υπαλλήλους

Με βάση την ΕΔΕ ο μαιευτήρας-βιαστής απέκρυψε με δόλο στα έγγραφα και στις υπεύθυνες δηλώσεις που είχε προσκομίσει στα διάφορα νοσοκομεία τη βασική ειδικότητά του (μαιευτική – γυναικολογία). Ετσι παραπλάνησε τις διοικητικές υπηρεσίες, ενώ με δόλο απέκρυψε την αμετάκλητη καταδίκη του για βιασμό και τη στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την άποψη του υπουργείου Υγείας που καταγράφεται στην ΕΔΕ, η περιφέρεια και οι υπηρεσίες της οικείας ΔΥΠΕ ή του οικείου νοσοκομείου όφειλαν να ελέγξουν τη γνησιότητα των δικαιολογητικών εντός τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης ή την έκδοση της απόφασης τοποθέτησης αντίστοιχα, κάτι όμως που δεν έγινε. Η περιφέρεια έχει επίσης την ευθύνη και την υποχρέωση του ελέγχου των εγγράφων όσον αφορά την πληρότητα του φακέλου και τη γνησιότητα των περιεχομένων. Το υπουργείο Υγείας ελέγχει τον φάκελο που του προωθεί η περιφέρεια μόνο ως προς την πληρότητα και όχι ως προς τη γνησιότητα των σχετικών εγγράφων. Από την πλευρά της η Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζει ότι ευθύνες έχει και το υπουργείο καθώς ως εκδότης υπουργικής απόφασης όφειλε να ελέγξει τα πάντα.

Η ΕΔΕ επιρρίπτει ευθύνες: • Στον Μ.Γ., προϊστάμενο τμήματος της Περιφέρειας Αττικής, ο οποίος μεταξύ άλλων ελέγχεται γιατί στηρίχτηκε αποκλειστικά στις υπεύθυνες δηλώσεις του Χρ. Γκόβα, χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομερέστερο έλεγχο της γνησιότητας των εγγράφων και της πληρότητας του φακέλου. Επίσης, μετά τον διορισμό του γιατρού στον «Αγιο Σάββα» και την αποστολή του φακέλου του στην περιφέρεια όφειλε να επισημάνει την έλλειψη πιστοποιητικού ποινικού μητρώου και όχι να το ζητήσει (διαδικασία που δεν προβλέπεται).

• Στην Α.Κ., υπάλληλο, για τη μη λεπτομερή διερεύνηση των δικαιολογητικών του φακέλου. Οπως επισημαίνεται, ο φόρτος εργασίας που επικαλέστηκε δεν δικαιολογείται απόλυτα.

• Στη Γ.Ζ., υπάλληλο, για τον μη λεπτομερή έλεγχο των εγγράφων και των υπεύθυνων δηλώσεων. Επίσης αναφέρεται: «Παρόλο που η δημοσιότητα του θέματος εστίαζε και στο θέμα της νομικής ευθύνης, δεν πραγματοποιήθηκε ουσιαστικός και λεπτομερής έλεγχος».

• Στη Μ.Χ., υπάλληλο στον «Αγιο Σάββα», γιατί δεν απέστειλε αίτημα ως όφειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση πιστοποιητικού ποινικού μητρώου. Επίσης δεν αντιλήφθηκε τις διαφορετικές υπεύθυνες δηλώσεις και το σχετικό με την κατοχή της ειδικότητας της μαιευτικής – γυναικολογίας έγγραφο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Δεν έπρεπε να παραλάβει μαζί με τους άλλους εμπλεκόμενους τα σχετικά έγγραφα.

• Στον Θ.Α., προϊστάμενο τμήματος στο ίδιο νοσοκομείο, επειδή όφειλε να αξιολογήσει τους υπαλλήλους για τον βαθμό επάρκειας ή απειρίας τους κάνοντας διορθωτικές κινήσεις στην υπηρεσία του… Επίσης όφειλε ως επικεφαλής να είχε μεριμνήσει για ασφαλιστικές δικλίδες στον έλεγχο των εισερχόμενων εγγράφων ώστε να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα.

• Στον Γ.Γ., προϊστάμενο υπηρεσίας στο νοσοκομείο, για παραλείψεις στον έλεγχο των περιεχομένων εγγράφων στον φάκελο.

Στο πόρισμα της ΕΔΕ αναφέρεται ότι οι ανωτέρω έχουν ευθύνη για τις παραλείψεις αλλά δεν υπάρχει σε αυτούς δόλος…

Σε τόσα νοσοκομεία

Η επαγγελματική διαδρομή του γιατρού-βιαστή με πτυχίο από πανεπιστήμιο της Ρουμανίας (6.9.1985, γενική ιατρική) προβληματίζει, καθώς παρά την αμετάκλητη καταδίκη του στις 31.1.2011, πρόσφερε ιατρικές υπηρεσίες σε νοσοκομεία:

• «Αγιος Σάββας», χειρουργικό – ογκολογικό τμήμα, για την ειδικότητα της χειρουργικής θώρακα: 12.8.2013 – 11.8.2015, οπότε και τελειώνει την προκαταρκτική άσκησή του προκειμένου να αρχίσει την αγγειοχειρουργική!

• «Αγία Ολγα»: 30.8.2016 έναρξη ειδικότητας αγγειοχειρουργικής.

• Αρεταίειο.

• Μαιευτήριο Μητέρα: 23.9.1994 7.10.2002, δηλαδή και μετά την καταδίκη, με σύμβαση εργασίας ανεξάρτητων υπηρεσιών! • Νοσοκομείο Πύργου Ηλείας: 17.9.1987 – 2.5.1988, ως ειδικευόμενος στο χειρουργικό τμήμα.

• Νοσοκομείο Πρέβεζας, χειρουργική κλινική: 17.5.1988 – 29.9.1988.

ΠΗΓΗ 
.

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται. 

«Τυφλό» δημόσιο για τον γιατρό-βιαστή

Διαφθορά - Καταγγελίες

Η επαγγελματική διαδρομή του γιατρού-βιαστή με πτυχίο από πανεπιστήμιο της Ρουμανίας (6.9.1985, γενική ιατρική) προβληματίζει, καθώς παρά την αμετάκλητη καταδίκη του στις 31.1.2011, πρόσφερε ιατρικές υπηρεσίες σε νοσοκομεία χωρίς να καταθέτει ποινικό μητρώο

Sending
User Review
0 (0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 723 access attempts in the last 7 days.