Κορωνοϊός: Τρία νέα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουμε
Τα τρία νέα συμπτώματα που πρέπει να έχουμε κατά νου
Τα συμπτώματα που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός δεν περιορίζονται στον πυρετό, τη δύσπνοια, τον βήχα και την απώλεια της όσφρησης. Υπάρχουν πολλά άλλα που είναι ύποπτα και δεν περιορίζονται στο αναπνευστικό σύστημα.
Τα τρία νέα συμπτώματα που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι το συνάχι ή η ρινική συμφόρηση (μπούκωμα), η ναυτία και η διάρροια.
Όταν είχε πρωτοαρχίσει η πανδημία, οι ειδικοί μας έλεγαν να προσέχουμε τον πυρετό, τον βήχα και τη δύσπνοια. Στην πορεία, όμως, διαπιστώθηκε ότι ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει πολλά και διαφορετικά συμπτώματα.
Έτσι, τον περασμένο Απρίλιο τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών (CDC), αναθεώρησαν για πρώτη φορά τον κατάλογο με τα συμπτώματα. Τότε είχαν προσθέσει μεταξύ άλλων τα ρίγη και την απώλεια όσφρησης ή γεύσης.
Με τις νέες προσθήκες, τα συμπτώματα που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι, σύμφωνα με τα CDC:
- Πυρετός ή ρίγη
- Βήχας
- Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
- Κόπωση
- Πόνος στους μυς ή στο σώμα
- Πονοκέφαλος
- Πρωτοεμφανιζόμενη απώλεια όσφρησης ή γεύσης
- Πονόλαιμος
- Συνάχι ή ρινική συμφόρηση («μπούκωμα» στη μύτη)
- Ναυτία ή έμετος
- Διάρροια
Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι ήπια έως σοβαρά. Οι περισσότεροι ασθενείς αρχίζουν να τα εκδηλώνουν 2-14 ημέρες μετά από την έκθεση στον κορωνοϊό Covid-19.
Γιατί αλλάζουν
Τα CDC επισημαίνουν ότι ο κατάλογος αυτός δεν συμπεριλαμβάνει όλα τα πιθανά και απίθανα συμπτώματα του ιού. Θα εξακολουθήσει να αναθεωρείται, αναλόγως με τα επιστημονικά δεδομένα που θα προκύπτουν.
Διευκρινίζεται πως όλα τα προαναφερθέντα συμπτώματα είχαν αναφερθεί από τον πρώτο καιρό της πανδημίας. Επειδή, όμως, οι τότε καταγραφές αφορούσαν μικρό αριθμό ασθενών, πολλά από αυτά (όπως η διάρροια) εθεωρούντο σπάνια.
Ωστόσο τα κρούσματα του κορωνοϊού είναι πλέον 10 εκατομμύρια. Επομένως η εικόνα που έχουν οι επιστήμονες για τις κλινικές εκδηλώσεις που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι πολύ πιο ολοκληρωμένη.
-
www.cdc.gov: Symptoms of Coronavirus
Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται.