Πριαπισμός σε ασθενή που νόσησε σοβαρά με Covid-19

Αποτελεί πιθανότατα την πρώτη επίσημη καταγραφή αυτής της επιπλοκής
Πριαπισμός σε ασθενή που νόσησε σοβαρά με Covid-19

Ο ισχαιμικός πριαπισμός,συμβαίνει όταν το αίμα παγιδεύεται μέσα στο πέος και δεν μπορεί να βγει. Είναι ιδιαίτερα επίπονος και απαιτεί άμεση ιατρική βοήθεια.

 

Μπροστά σε μια διαφορετική επιπλοκή του κορωνοϊού βρέθηκαν Γάλλοι γιατροί οι οποίοι χειρίστηκαν έναν 62χρονο ασθενή που νόσησε σοβαρά με Covid-19.

Όπως έγραψαν στο The American Journal of Emergency Medicine οι γιατροί ο 62χρονος υπέστη πριαπισμό.

Σύμφωνα με τους ίδιους ο 62χρονος παρουσίασε την επιπλοκή αυτή, την πρώτη αυτού του είδους που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. η κατάσταση διήρκεσε για τουλάχιστον τέσσερις ώρες.

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το πρόβλημα ήταν ισχαιμικής αιτιολογίας λόγω αιματικής στάσης που δημιουργήθηκε από θρόμβους οι οποίοι «εγκλωβίστηκαν» στο πέος του 62χρονου διαταράσσοντας την φυσιολογική αιματική ροή.

Οι θρομβώσεις αποτελούν μια από τις πιο επικίνδυνες επιπλοκές που έχουν καταγραφεί σε σχεδόν το 1/3 των ασθενών με κορωνοϊό Covid-19. Υπάρχουν δύο είδη πριαπισμού:

  • Ο ισχαιμικός πριαπισμός, που συμβαίνει όταν το αίμα παγιδεύεται μέσα στο πέος και δεν μπορεί να βγει. Είναι ιδιαίτερα επίπονος και απαιτεί άμεση ιατρική βοήθεια.
  • Ο μη ισχαιμικός πριαπισμός συμβαίνει όταν υπερβολικά μεγάλη ποσότητα αίματος κυλάει στο πέος, και συνήθως δεν είναι τόσο επίπονος.

Ο 62χρονος, ο οποίος νοσηλεύτηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για δύο εβδομάδες, έχει πλέον πάρει εξιτήριο και έχει αναρρώσει.

 

ΠΗΓΗ

 


 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται. 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 288 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: