Ανησυχία για την αύξηση των μεταδοτικών από τα ζώα στον άνθρωπο ασθενειών
«Η παραγωγή κρέατος αυξήθηκε κατά 260% τα τελευταία 50 χρόνια»
Οι ζωονοσογόνες ασθένειες, που μεταδίδονται δηλαδή από τα ζώα στον άνθρωπο, αυξάνονται και θα συνεχίσουν να αυξάνονται αν δεν προστατεύσουμε την άγρια φύση και το περιβάλλον, προειδοποιούν ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών.
Συνολικά οι ασθένειες που προέρχονται από ζώα προσβάλλοντας τον άνθρωπο σκοτώνουν κάθε χρόνο 2 εκατομμύρια ανθρώπους.
«Η παραγωγή κρέατος αυξήθηκε κατά 260% τα τελευταία 50 χρόνια»
Οι ειδικοί αποδίδουν την αύξηση της εμφάνισης των ζωονοσογόνων ασθενειών, όπως ο Covid-19, σε τρεις παράγοντες, την αυξημένη κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης, τις μη βιώσιμες αγροτικές πρακτικές και την κλιματική αλλαγή.
Ο Έμπολα, ο ιός του Δυτικού Νείλου και ο Sars είναι επίσης ζωονοσογόνες ασθένειες. Ξεκίνησαν από ζώα και μεταδόθηκαν στον άνθρωπο. Πώς έγινε όμως αυτό;
Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγαν το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και το Διεθνές Ινστιτούτο Κτηνοτροφικής Έρευνας (ILRI), η μετάδοση διευκολύνεται από την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος- μέσα από την υποβάθμιση του εδάφους, την εκμετάλλευση της άγριας φύσης, τις εξορύξεις και την κλιματική αλλαγή. Αυτό διαφοροποιεί τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούν τα ζώα με τους ανθρώπους.
«Τον τελευταίο αιώνα έχουμε δει τουλάχιστον έξι εξάρσεις κορωνοϊού» υποστηρίζει η εκτελεστική διευθύντρια του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, Ίνγκερ Άντερσεν. Και συνεχίζει αποτιμώντας την οικονομική ζημιά των ζωονοσογόνων ασθενειών. «Τις τελευταίες δύο δεκαετίες και πριν τον Covid-19, οι ζωονοσογόνες ασθένειες προκάλεσαν ζημιά ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Όσον αφορά τις ανθρώπινες απώλειες, η Άντερσεν αναφέρει πως «κάθε χρόνο πεθαίνουν από ενδημικές ζωονοσογόνες ασθένειες , όπως η φυματίωση των βοοειδών και η λύσσα, δύο εκατομμύρια άνθρωποι, προερχόμενοι από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. «Πρόκειται συχνά για κοινότητες που ζουν κοντά στην άγρια φύση, με σύνθετα αναπτυξιακά προβλήματα και υψηλή εξάρτηση από τα ζώα» συμπληρώνει. «Η παραγωγή κρέατος, για παράδειγμα, αυξήθηκε κατά 260% τα τελευταία 50 χρόνια» συνεχίζει.
«Τα φράγματα, η άρδευση και οι μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις συνδέονται με το 25% των μολυσματικών ασθενειών στον άνθρωπο. Τα ταξίδια, οι μεταφορές και οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων έχουν εκμηδενίσει τα σύνορα και τις αποστάσεις. Η κλιματική αλλαγή συνέβαλε στην εξάπλωση των παθογόνων» καταλήγει.
Τι προτείνει η μελέτη
Εστιάζοντας στο μέλλον και τους τρόπους με τους οποίους θα σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης, η μελέτη προτείνει στρατηγικές βιώσιμη διαχείριση της γης παρέχοντας κίνητρα, αύξηση της βιοποικιλότητας και επενδύσεις στην επιστημονική έρευνα.
«Είναι ξεκάθαρο ότι εφόσον συνεχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε την άγρια φύση και να καταστρέφουμε τα οικοσυστήματά μας, τότε τα επόμενα χρόνια θα έχουμε μια σταθερή ροή μετάδοσης αυτών των ασθενειών από τα ζώα στον άνθρωπο» προβλέπει η Άντερσεν τονίζοντας πως «για να αποφύγουμε μελλοντικές εξάρσεις ασθενειών, οφείλουμε να σκεφτούμε πολύ περισσότερο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».
Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται.