Δήλωση Ανδρέα Ξανθού για δημοσίευμα “Πρώτου Θέματος”

Δήλωση Ξανθού με αφορμή το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος»
O τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ,, Ανδρέας Ξανθός

O τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ,, Ανδρέας Ξανθός

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» με τίτλο «Ξανθός – Πολάκης ‘βάφτισαν’ φάρμακο το προβιοτικό» ο κ. Ξανθός έκανε την ακόλουθη δήλωση :

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση δηλητηριάζει την πολιτική ζωή με μια πρωτοφανή θεσμική εκτροπή (δίωξη αρμόδιας Εισαγγελέως Διαφθοράς εν μέσω διερεύνησης ενός μείζονος σκανδάλου διεθνών διαστάσεων, όπως η υπόθεση Novartis), τα «φιλικά» της ΜΜΕ έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ της χυδαιότητας και της τοξικότητας με fake news, όπως αυτό που δημοσίευσε χθές το «Πρώτο Θέμα» (εδώ). Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει απλώς για αντιπερισπασμό και συντονισμένη προσπάθεια σπίλωσης πολιτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή όμως οφείλουμε να αποκαθιστούμε την αλήθεια και να μην αφήνουμε αναπάντητα τα κατασκευασμένα και κακόβουλα δημοσιεύματα και επιφυλασσόμενος για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου, είμαι υποχρεωμένος να διευκρινίσω ότι :

1. Το εν λόγω σκεύασμα δεν μπήκε στη Θετική Λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων το 2016 όπως ψευδέστατα και παραπειστικά αναφέρει το δημοσίευμα. Είχε ενταχθεί πολλά χρόνια πριν. Αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κανείς ανατρέχοντας στα ΦΕΚ των Δελτίων Τιμών (πχ 1184/τβ/15-5-2013).

2. Η προηγούμενη κυβέρνηση νομοθέτησε τη δυνατότητα να βγεί κάποιο φάρμακο από τη Θετική Λίστα με επανεξέταση της θεραπευτικής του αξίας όχι από τον Υπουργό αλλά από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης( ΗΤΑ) . Μέχρι τότε μόνο με πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρείας μπορούσε να αποσυρθεί από τη Θετική Λίστα.

Υπήρξε λοιπόν εισήγηση της Επιτροπής ΗΤΑ (τέλος του 2018) για μη αποζημίωση του σκευάσματος και δρομολογήθηκε η χρονοβόρα διαδικασία της απένταξης του από τη Λίστα, που δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί μέχρι τις εκλογές του 2019. Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας οφείλει να απαντήσει για το που βρίσκεται η υπόθεση εδώ και ένα χρόνο.

3. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έκανε τομές στη φαρμακευτική πολιτική της χώρας και «θωράκισε» για πρώτη φορά το Σύστημα Υγείας με ένα αξιόπιστο μηχανισμό κλινικής Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης της τιμής των νέων φαρμάκων, με γνώμονα τη διαφάνεια,το θεραπευτικό όφελος για τον ασθενή και το δημόσιο συμφέρον.

Είναι προφανές ότι κάποιοι ενοχλούνται από αυτήν την προσπάθεια και προσπαθούν να την απαξιώσουν, προωθώντας τη λογική «όλοι τα ίδια είναι». Δεν θα τους διευκολύνουμε.


ΠΗΓΗ

 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 642 access attempts in the last 7 days.