Κορωνοϊός: Αισιόδοξα νέα και για δεύτερο εμβόλιο, αυτή τη φορά από την Κίνα
Ξεκίνησαν δοκιμές στη Βραζιλία
Το κινεζικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού εισήλθε την Τρίτη στο τελικό στάδιο των δοκιμών σε ανθρώπους. Εθελοντές από τη Βραζιλία έλαβαν τις πρώτες δόσεις, ενώ οι αξιωματούχοι της Υγείας ελπίζουν ότι το νέο αυτό εμβόλιο θα επιφέρει θετική “στροφή” στην παγκόσμια πανδημία.
Το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από την ιδιωτική κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Sinovac Biotech, είναι το τρίτο στον κόσμο που συμμετείχε σε κλινικές δοκιμές Φάσης 3, δηλαδή σε δοκιμές μεγάλης κλίμακας σε ανθρώπους.
Πως διεξάγονται οι δοκιμές του εμβολίου στη Βραζιλία
“Ζούμε μοναδικές και ιστορικές στιγμές και γι ‘αυτό ήθελα να συμμετάσχω σε αυτήν τη δοκιμή”, δήλωσε ένας 27χρονος γιατρός, ο οποίος έλαβε την πρώτη δόση του νέου εμβολίου στο Νοσοκομείο του Σάο Πάολο.
Στο πλαίσιο της μελέτης, περίπου 9.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σε έξι πολιτείες της Βραζιλίας θα λάβουν το εμβόλιο CoronaVac, όπως ονομάστηκε, σε δύο δόσεις μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Η εταιρεία Sinovac συνεργάζεται για τις δοκιμές με ένα ερευνητικό κέντρο της Βραζιλίας για τη δημόσια υγεία, το Ινστιτούτο Butantan.
Τα πρώιμα αποτελέσματα αναμένονται εντός 90 ημερών, δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνήτης του Σάο Πάολο, Joao Doria. Βάσει της συμφωνίας, εάν το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, το Ινστιτούτο θα έχει το δικαίωμα να παράγει 120 εκατομμύρια δόσεις, ανέφεραν Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι της Υγείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη χώρα είναι η δεύτερη παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ, που έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία κορωναϊού. Ο αριθμός των θανάτων έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής τους 80.000 μέχρι την περασμένη Δευτέρα και έχει έχουν καταγραφεί περισσότερες από 2,1 εκατομμύρια μολύνσεις.
Κι ακριβώς επειδή ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται γρήγορα στη συγκεκριμένη χώρα της Νότιας Αμερικής, για το λόγο αυτό επιλέχθηκε ως ιδανικός τόπος δοκιμών των εμβολίων.
Ποια άλλα εμβόλια βρίσκονται σε τροχιά επιτυχίας
Η Βραζιλία επιλέχθηκε, επίσης, ως χώρα δοκιμών και για το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το οποίο δημοσίευσε τη Δευτέρα στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, τα πρώτα αισιόδοξα αποτελέσματα θετικής ανταπόκρισης του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος στην ανοσοθεραπεία. Το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca, βρίσκεται επίσης, σε δοκιμές φάσης 3.
Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Πώς το εμβόλιο της Οξφόρδης έκοψε πρώτο το “νήμα” – Ποια είναι τα επόμενα βήματα
Η συγκεκριμένη ερευνητική προσπάθεια εμπεριέχει μια παρόμοια συμφωνία για την παραγωγή του εμβολίου στην Βραζιλία, εάν αυτό αποδειχθεί επιτυχές στις τελικές κλινικές δοκιμές, που διεξάγονται και σε δύο ακόμη χώρες, στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική.
Οι βραζιλιάνοι αξιωματούχοι της Υγείας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι ενέκριναν τις δοκιμές Φάσης 1, 2 και 3 για δύο ακόμη εμβόλια, τα οποία αναπτύχθηκαν από την αμερικανική εταιρεία Pfizer και τη BioNTech της Γερμανίας.
Σε όλο τον κόσμο, πάντως, οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν με επιτυχία σε ανθρώπους ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Υπάρχουν περισσότερες από 150 μελέτες σε εξέλιξη μέχρι τη στιγμή.
Ελπιδοφόρα αποτελέσματα από το εμβόλιο της CanSino
Στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό The Lancet δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα δύο μελέτες, οι οποίες διαπίστωσαν ότι δύο εμβόλια ήταν ασφαλή και παρήγαγαν ανοσοαπόκριση. Το δεύτερο εμβόλιο -εκτός από αυτό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης- είναι ένα κινεζικής προέλευσης, το οποίο αναπτύχθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία CanSino Biologics και το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του Πεκίνου.
Το υποψήφιο εμβόλιο της CanSino, με την επωνυμία Ad5-nCOV, είναι ένα από τα ελάχιστα εμβόλια που έχουν δείξει κάποια υποσχόμενα αποτελέσματα στις δοκιμές σε ανθρώπους και ετοιμάζονται για τις δοκιμές τελευταίου σταδίου, μαζί με προγράμματα στα οποία εμπλέκονται η Moderna, η BioNTech και η Inovio Pharmaceuticals.
Αν και το εμβόλιο της CanSino δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τις κλινικές δοκιμές τελευταίου σταδίου, προκειμένου να εκτιμηθεί πόσο καλά λειτουργεί ώστε να εμποδίσει τη μόλυνση, έχει λάβει το πράσινο φως για να χρησιμοποιηθεί από τον στρατό της Κίνας.
Το υποψήφιο εμβόλιο χρησιμοποιεί έναν αδενοϊό, προκειμένου να μεταφέρει γενετικό υλικό από την πρωτεΐνη του νέου κορωνοϊού στο ανθρώπινο σώμα, μια μέθοδος η οποία χρησιμοποιείται επίσης από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca για το δικό τους υποψήφιο εμβόλιο.
-
Immunogenicity and safety of a recombinant adenovirus type-5-vectored COVID-19 vaccine in healthy adults aged 18 years or older: a randomised, double-blind, placebo-controlled, phase 2 trial
Feng-Cai Zhu, MSc, Prof Xu-Hua Guan, PhD, Prof Yu-Hua Li, PhD, Prof Jian-Ying Huang, MD, Prof Tao Jiang, PhD, Prof Li-Hua Hou, PhD, et al.
Lancet, Published:July 20, 2020. DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)31605-6 -
Safety and immunogenicity of the ChAdOx1 nCoV-19 vaccine against SARS-CoV-2: a preliminary report of a phase 1/2, single-blind, randomised controlled trial
Pedro M Folegatti, MSc, Katie J Ewer, PhD, Parvinder K Aley, PhD, Brian Angus, MD, Prof Stephan Becker, PhD, Sandra Belij-Rammerstorfer, PhD, et al.
Lancet, Published:July 20, 2020. DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)31604-4
Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται.