Κορωνοϊός: Δεκάδες νοσούντες υγειονομικοί στα νοσοκομεία

Δεκάδες τα κρούσματα σε εργαζόμενους νοσοκομείων
Κορωνοϊός: Δεκάδες οι νοσούντες υγειονομικοί στα νοσοκομεία

Κορωνοϊός: Δεκάδες οι νοσούντες υγειονομικοί στα νοσοκομεία

Ένα ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο μπορεί να κλιμακωθεί σε ακόμα μεγαλύτερο αποτελούν οι υγειονομικοί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι οποίοι έχουν νοσήσει από κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) τουλάχιστον 70 γιατροί και λοιπό υγειονομικό προσωπικό εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό τον μήνα Αύγουστο.

Στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης έχουν εντοπιστεί 14 συνολικά γιατροί θετικοί στον ιό, που εργάζονται στην κλινική αναφοράς για τη νόσο COVID-19. Μάλιστα, 3 λοιμωξιολόγοι που βρέθηκαν θετικοί δεν είχαν επιστρέψει από καλοκαιρινή άδεια, όπως οι υπόλοιποι, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό για τη διασπορά του ιού.

Παράλληλα, στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης τα κρούσματα στους υγειονομικούς έχουν φτάσει τα 6, ενώ στο «Παπανικολάου» τα 9. Υπενθυμίζεται ότι στη Λάρισα έχουν επίσης εντοπιστεί 20 υγειονομικοί θετικοί στον νέο κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο το φαινόμενο της μαζικότητας των κρουσμάτων σε συγκεκριμένα νοσοκομεία δημιουργεί έντονο προβληματισμό και φόβο στους υγειονομικούς. «Στο πρώτο κύμα της πανδημίας τα κρούσματα μεταξύ των νοσοκομείων ήταν σποραδικά. Τώρα έχουν νοσοκομεία-εστίες του κορωνοϊού», αποδίδοντας το φαινόμενο στο γεγονός ότι πολλά άτομα τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία είναι ασυμπτωματικά.

«Από τους 70 υγειονομικούς που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό τον Αύγουστο, πάνω από 50 είναι ασυμπτωματικοί, με ότι αυτό συνεπάγεται για την διασπορά του κορωνοϊού», λέει ο κ. Γιαννάκος και καταγγέλλει ότι με έγγραφό του το υπουργείο Υγείας ζητά από τους υγειονομικούς που επιστρέφουν από θερινή άδεια να συνεχίζουν κανονικά να εργάζονται, περιμένοντας να βγουν τα αποτελέσματα του μοριακού ελέγχου.

«Τα τεστ μπορεί να κάνουν έως και δύο ημέρες για να βγουν. Αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να εργαζόμαστε κανονικά στα πόστα μας, θέτοντας άθελά μας σε κίνδυνο ασθενείς και συναδέλφους. Το υπουργείο με έγγραφό του μας ζητά να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε τηρώντας τα μέτρα προστασίας, αφού λόγω έλλειψης προσωπικού δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης των κενών που δημιουργούν οι κατ’ οίκον καραντίνες», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο κ. Γιαννάκος ζητά να αυξηθούν τα παρεχόμενα μέσα ατομικής προστασίας προς τους υγειονομικούς, ώστε όπως λέει «να μην αναγκαζόμαστε να απολυμαίνουμε τα ίδια γάντια ξανά και ξανά κατά την 8ωρη βάρδια μας» και να γίνεται τεστ κορωνοϊού στους υγειονομικούς τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, όπως ισχύει σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


ΠΗΓΗ

 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 638 access attempts in the last 7 days.