Κορωνοϊός: Μεταδίδουν τα κουνούπια τον ιό SARS-COV-2 όταν τσιμπήσουν ασθενή;

Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη
Κορωνοϊός: Μεταδίδουν τα κουνούπια τον ιό SARS-COV-2 όταν τσιμπήσουν ασθενή;

Κορωνοϊός: Μεταδίδουν τα κουνούπια τον ιό SARS-COV-2 όταν τσιμπήσουν ασθενή;

 

Ένα κουνούπι που τσιμπάει έναν άνθρωπο με κορωνοϊό SARS-COV-2, δεν μεταδίδει στη συνέχεια τον κορονοϊό SARS-CoV-2 στο επόμενο θύμα που τσιμπάει, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Τα κουνούπια και γενικότερα τα αρθρόποδα ενοχοποιούνται ως φορείς διαφόρων ιών (όπως ο Ζίκα, του Δυτικού Νείλου και άλλοι), καθώς επίσης βακτηρίων και παρασίτων, μεταδίδοντας έτσι νόσους τόσο μεταξύ των ζώων όσο και μεταξύ των ανθρώπων.

Όμως τα εργαστηριακά πειράματα που έκαναν ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κάνσας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στην περίπτωση του κορονοϊού SARS-COV-2, δεν υπάρχει ανάλογος κίνδυνος.

Οι επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο bioRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη κανονική επιστημονική δημοσίευση), επέτρεψαν σε αρκετά είδη κουνουπιών και άλλων εντόμων που τσιμπάνε τους ανθρώπους, να τραφούν με αίμα, το οποίο περιείχε τον κορονοϊό SARS-COV-2,. Διαπιστώθηκε ότι ο SARS-CoV-2 δεν μπορούσε να επιβιώσει και να αναπαραχθεί μέσα στα κουνούπια και στα άλλα έντομα.

Πηγή: ΑΠΕ


  • Susceptibility of midge and mosquito vectors to SARS-CoV-2 by natural route of infection

    Velmurugan Balaraman, Barbara S. Drolet, Natasha N Gaudreault, William C. Wilson, Jeana Owens, Dashzeveg Bold, Dustin A Swanson, Dane C Jasperson, Leela E Noronha, Juergen A Richt, Dana Mitzel
    bioRxiv doi: https://doi.org/10.1101/2020.09.29.317289

 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 638 access attempts in the last 7 days.