Το χάπι που προστατεύει τις γυναίκες από τον καρκίνο

Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες
Καρκίνος Μαστού

Το χάπι που προστατεύει τις γυναίκες από τον καρκίνο – Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Μια αναλυτική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, που περιελάμβανε περισσότερες από 250.000 γυναίκες, δείχνει ότι η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών προστατεύει από τον καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου.

Η προστατευτική επίδραση, μάλιστα, παραμένει για πολλές δεκαετίες μετά τη διακοπή της λήψης, σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Cancer Research.

Ο καρκίνος των ωοθηκών και του ενδομητρίου είναι από τους συχνότερους γυναικολογικούς καρκίνους, με τον εφ’ όρου ζωής κίνδυνο μιας γυναίκας να βρίσκεται λίγο πάνω από το 2%. Ο δεύτερος μάλιστα είναι ελαφρώς συχνότερος, καθώς, όμως, έχει πιο σαφή συμπτώματα και μπορεί να εντοπιστεί πιο εύκολα, έχει χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας.

Από την άλλη πλευρά, ο καρκίνος των ωοθηκών θεωρείται από τους πιο θανατηφόρους, αφού συχνά δεν διαγιγνώσκεται πριν εξαπλωθεί σε όλα τα σημεία του σώματος.

Το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι εγκρίθηκε προς χρήση ήδη από τη δεκαετία του 1960 και το 80% όλων των γυναικών στη Δυτική Ευρώπη έχει χρησιμοποιήσει αντίστοιχο χάπι κάποια στιγμή στη ζωή του.

Τα αντισυλληπτικά χάπια περιλαμβάνουν οιστρογόνα και προγεστερόνη, δηλαδή συνθετικές μορφές των θηλυκών ορμονών, που αποτρέπουν την ωορρηξία, προστατεύοντας έτσι από τυχόν ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Στην παρούσα μελέτη, λοιπόν, οι επιστήμονες συνέκριναν τα περιστατικά καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών και του ενδομητρίου μεταξύ γυναικών που είχαν χρησιμοποιήσει αντισυλληπτικά χάπια και εκείνων που δεν είχαν κάνει ποτέ σχετική χρήση.

«Ήταν σαφές ότι οι γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει αντισυλληπτικά χάπια είχαν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου. Έως και 15 χρόνια μετά τη διακοπή της χρήσης, ο κίνδυνος εξακολουθούσε να είναι σχεδόν 50% χαμηλότερος.

Ωστόσο, ο μειωμένες κίνδυνος μπορούσε να ανιχνευθεί έως και 30-35 χρόνια μετά τη διακοπή», αναφέρει ο Åsa Johansson από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και ένας εκ των επικεφαλής ερευνητών της μελέτης.

Παρόλα αυτά, τα αντισυλληπτικά χάπια έχουν σχετιστεί στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

«Παραδόξως, βρήκαμε μόνο έναν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά, κίνδυνος που εξαφανιζόταν λίγα χρόνια μετά τη διακοπή της χρήσης. Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι ο εφ’όρου ζωής κίνδυνος καρκίνου του μαστού μπορεί να μην διαφέρει ανάμεσα στις γυναίκες που χρησιμοποιούν και σε εκείνες που δεν χρησιμοποιούν τέτοια χάπια, ακόμα και αν βραχυπρόθεσμα υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος», τονίζει ο Δρ. Johansson.

Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι σημαντικά, αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι η χρήση αντισυλληπτικών έχει σε αρκετές περιπτώσεις σχετιστεί με παρενέργειες όπως η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και ο καρκίνος του μαστού.

«Εκτός από την προστασία από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, δείχνουμε ότι τα αντισυλληπτικά έχουν και άλλες θετικές επιδράσεις. Τα αποτελέσματά μας μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα σε γυναίκες και γιατρούς να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με το ποιες γυναίκες θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα αντισυλληπτικά», καταλήγουν οι επιστήμονες.

 

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr


 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Αφήστε το σχόλιό σας... Το Nucleus δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 838 access attempts in the last 7 days.