Και νέα παραλλαγή 501Y. V2 του  Covid-19 – η Νότιο Αφρικανική

Και νέα παραλλαγή του  Covid-19, η αποκαλούμενη Νότιο Αφρικανική, μετά την Βρετανική
Η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του Covid-19, δύο περιπτώσεις των οποίων έχουν ήδη  ανιχνευθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι πιθανό να είναι πιο μεταδοτική, μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερη νόσο στους νέους, και μπορεί να είναι ελαφρώς πιο ανθεκτική στα εμβόλια, πιστεύουν οι επιστήμονες στη Νότια Αφρική.

Και νέα παραλλαγή του  Covid-19 – η Νότιο Αφρικανική.

Η αποκαλούμενη Νότιο Αφρικανική παραλλαγή του  Covid-19 μπορεί να είναι πιο μεταδοτική. Διερευνάται η απειλή που παρουσιάζει, αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα.

Η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του Covid-19, δύο περιπτώσεις των οποίων έχουν ήδη  ανιχνευθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι πιθανό να είναι πιο μεταδοτική, μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερη νόσο στους νέους, και μπορεί να είναι ελαφρώς πιο ανθεκτική στα εμβόλια, πιστεύουν οι επιστήμονες στη Νότια Αφρική.

Συνεχίζεται η έρευνα για να διερευνηθεί η απειλή που παρουσιάζει η νέα παραλλαγή, η οποία ωστόσο δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα ή να απαιτεί διαφορετική θεραπεία.

Υπάρχουν επίσης ορισμένοι φόβοι ότι οι πιο πολυάριθμες μεμονωμένες μεταλλάξεις της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής μπορεί να την καταστήσουν  σε θέση να επαναμολύνει άτομα που έχουν ήδη νοσήσει από τον ιό και έχουν ιαθεί.

Οι επιστήμονες στη Νότια Αφρική εξακολουθούν να εργάζονται “ήρεμα και μεθοδικά” για να κατανοήσουν πλήρως τη νέα παραλλαγή, γνωστή ως 501Y. V2.

Τα δεδομένα σχετικά με τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή, η οποία έχει σαρώσει μεγάλη περιοχή της χώρας, έχουν ήδη συγκριθεί από τους επιστήμονες με την παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου που εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα.

“Βάζοντας τα δεδομένα μας μαζί με αυτό στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτή η [Νοτιοαφρικανική] παραλλαγή φαίνεται να είναι λίγο πιο αποτελεσματική στη μετάδοση από άτομο σε άτομο και αυτό δεν είναι καλό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουμε λίγο καλύτεροι στο να το σταματήσουμε», δήλωσε ο Δρ Richard Lessells, ένας από τους ειδικούς που οδηγούν την έρευνα για τη νέα παραλλαγή στη Νότια Αφρική.

“Η δική μας παραλλαγή εγείρει μερικές περισσότερες ανησυχίες για ένα εμβόλιο [από την παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου] … Μια άλλη ανησυχία είναι η επαναμόλυνση. Αυτή τη στιγμή κάνουμε προσεκτική, μεθοδική δουλειά στο εργαστήριο για να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα που έχουμε και αυτό απαιτεί χρόνο».

Οι μεταλλάξεις που ανιχνεύονται στη νέα νοτιοαφρικανική παραλλαγή ίσως  να επιτρέψουν στον ιό να δεσμεύεται καλύτερα και να εισχωρεί περισσότερο  στα κύτταρα από τις προηγούμενες παραλλαγές, ενδεχομένως διευκολύνοντας έτσι τη μετάδοση, λένε οι επιστήμονες.

Η νέα παραλλαγή ανακαλύφθηκε μέσω της τακτικής επιτήρησης κρουσμάτων από ένα δίκτυο εργαστηρίων στη Νότια Αφρική, και βρέθηκε σε σχεδόν 200 δείγματα που συλλέχθηκαν από περισσότερες από 50 διαφορετικές εγκαταστάσεις υγείας. Αρχικά περιορισμένη σε παράκτιες περιοχές, η παραλλαγή εξαπλώνεται τώρα και στην ενδοχώρα.

Η νέα παραλλαγή έχει πολλαπλές αλλαγές στην πρωτεϊνική ακίδα, το μέρος του ιού που συνδέεται με τα κύτταρα στο εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος και η οποία είναι επίσης ο κύριος στόχος για πολλά από τα αντισώματα που παράγονται κατά τη διάρκεια της μόλυνσης ή μετά τον εμβολιασμό.

Οι επιστήμονες έχουν απομονώσει μια συγκεκριμένη μετάλλαξη – την N501Y, κοινή τόσο για τη νέα παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και για την νέα παραλλαγή από τη Νότια Αφρική – η οποία μετάλλαξη πιστεύουν ότι είναι σημαντική για την ικανότητά της να εξαπλωθεί γρήγορα.

“Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει σαφής απόδειξη ότι η νέα παραλλαγή συνδέεται με πιο σοβαρή ασθένεια ή χειρότερη έκβαση της νόσου, αλλά οι κλινικοί γιατροί διενεργούν περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί αν αυτή η νέα παραλλαγή αλλάζει την πορεία της νόσου” δηλώνουν οι επιστήμονες.

“Οι ασθενείς κατά πάσα πιθανότητα θα παρουσιάζονται με το ίδιο φάσμα συμπτωμάτων όπως πριν.”

Οι επιδημιολόγοι επισημαίνουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας θα μπορούσαν να αυξηθούν ωστόσο εάν η νέα παραλλαγή εξαπλωθεί με μια ταχύτητα που να οδηγήσει σε κατάρρευση τα ήδη υπερφορτωμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

“Αυτή η νέα σειρά εξαπλώθηκε γρήγορα, αποτελώντας μέσα σε λίγες εβδομάδες την κυρίαρχη στις επαρχίες του Ανατολικού Ακρωτηρίου και του Δυτικού Ακρωτηρίου. Ενώ η πλήρης σημασία των μεταλλάξεων δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, τα γονιδιωματικά δεδομένα, που δείχνουν την ταχεία μετατόπιση άλλων σειρών, υποδεικνύουν ότι αυτή η σειρά μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη μεταδοτικότητα”, ανέφερε μια ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.

Η Νότια Αφρική έχει καταγράψει 940.000 κρούσματα Covid-19, με σχεδόν 25.000 θανάτους, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία. Άλλες μελέτες θνησιμότητας δείχνουν αύξηση του αριθμού θανάτων πάνω από 56.000.

Τουλάχιστον πέντε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν επιβάλει απαγορεύσεις ταξιδιού από τη Νότια Αφρική μετά τον εντοπισμό της νέας παραλλαγής.

Μετά από ένα πρώτο κύμα στη Νότια Αφρική που κορυφώθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, το ημερήσιο σύνολο για τα νέα κρούσματα μειώθηκε δραματικά. Ωστόσο, ο αριθμός των νέων λοιμώξεων άρχισε να αυξάνεται απότομα στις αρχές Δεκεμβρίου, φθάνοντας τις 11.000 νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Πολλές περιπτώσεις είναι μεταξύ των νέων, ηλικίας 15 έως 25 ετών, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό είναι συνέπεια της νέας παραλλαγής ή συμπεριφοράς. Μια σειρά μαζικών πάρτι που γιορτάζουν το τέλος της σχολικής χρονιάς της Νότιας Αφρικής έχουν κατηγορηθεί για την επιτάχυνση της εξάπλωσης των λοιμώξεων. Ένα δεύτερο κύμα είχε προβλεφθεί στη Νότια Αφρική, αλλά όχι για άλλους δύο έως έξι μήνες.

“Είναι ακόμα πολύ νωρίς, αλλά σε αυτό το στάδιο, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός που κυριαρχεί τώρα στο δεύτερο κύμα εξαπλώνεται ταχύτερα από το πρώτο κύμα”, δήλωσε ο καθηγητής Σαλίμ Αμπντολ Καρίμ, πρόεδρος της υπουργικής συμβουλευτικής επιτροπής της κυβέρνησης.

Η Νότια Αφρική ενδέχεται να δει “πολλά περισσότερα κρούσματα” στο νέο κύμα από ό,τι βίωσε νωρίτερα αυτό το έτος, δήλωσε ο Αμπντούλ Καρίμ.

 

ΠΗΓΗ: Guardian.com


Tegally H, Wilkinson E, Giovanetti M, Iranzadeh A, Fonseca V, Giandhari J, Doolabh D, Pillay S, San E, Msomi N, Mlisana K, Gottberg A, Walaza S, Allam M, Ismail A, Mohale T, Glass A, Engelbrecht S, Zyl G, Preiser W, Petruccione F, Sigal A, Hardie D, Marais G, Hsiao M, Korsman S, Davies M, Tyers L, Mudau I, York D, Maslo C, Goedhals D, Abrahams S, Laguda-Akingba O, Alisoltani-Dehkordi A, Godzik A, Wibmer Cos, Sewell B, Lourenço J, Alcantara Ls, Kosakovsky Pond S, Weaver S, Martin D, Lessells R, Bhiman J, Williamson C, de Oliveira T.

Pre-Print,: (2020).

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 252 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: