Μυκητιασική λοίμωξη αποδεικνύεται θανατηφόρα για ορισμένους αναρρώσαντες ασθενείς Covid

Αύξηση των περιπτώσεων βλεννομυκητίασης σε αναρρώσαντες ασθενείς Covid
Μυκητιασική λοίμωξη αποδεικνύεται θανατηφόρα για ορισμένους αναρρώσαντες ασθενείς Covid

Μυκητιασική λοίμωξη αποδεικνύεται θανατηφόρα για ορισμένους αναρρώσαντες ασθενείς Covid

 

Βομβάη: Περισσότερες από δύο δωδεκάδες περιπτώσεις μιας θανατηφόρας μυκητιασικής λοίμωξης, της βλεννομυκητίασης (mucormycosis), έχουν καταγραφεί μεταξύ των αναρρωσάντων ασθενών Covid στα νοσοκομεία της πόλης και τουλάχιστον έξι από αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η επιπλοκή μετά την ανάρρωση από Covid έχει παρατηρηθεί κυρίως σε διαβητικούς ή σε εκείνους που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με στεροειδή.

Στο Νέο Δελχί και το Αχμενταμπάντ έχουν επίσης αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις της βλεννομυκητίασης, είναι γνωστό ότι έχουν ένα ποσοστό θνησιμότητας άνω του 50%.

Το νοσοκομείο Kokilaben του Andheri έχει αναφέρει έξι περιπτώσεις βλεννομυκητίασης από τον Αύγουστο, εκ των οποίων οι τέσσερις πέθαναν. Το κοινό σημείο σε όλα ήταν μια πρόσφατη λοίμωξη Covid, ιστορικό διαβήτη και θεραπεία με στεροειδή.

«Σε όλες τις περιπτώσεις, η εξέλιξη της νόσου ήταν εξαιρετικά ταχεία», δήλωσε ο Δρ Tanu Singhal, ένας εμπειρογνώμονας μολυσματικών ασθενειών, προσθέτοντας ότι πέντε ασθενείς είχαν λοίμωξη στα ιγμόρεια και τη μύτη και ένας στο έντερο.

Οι γιατροί στο τμήμα ΩΡΛ του Νοσοκομείου RN Cooper, στο Juhu έχουν δει ένα παρόμοιο κύμα. Ο Δρ Samir Bhargava, επικεφαλής του τμήματος, είπε ότι έχουν δει πάνω από 25 περιπτώσεις της μυκητιασικής λοίμωξης σε εννέα μήνες.

“Ο συνδυασμός του Covid, διαβήτη και στεροειδή που χαμηλότερη ανοσία είναι οι κύριοι παράγοντες πίσω από την άνοδο. Έχουμε δει ένα άλμα 50% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Περίπου το 20% των ασθενών έχουν πεθάνει», είπε.

Τα περισσότερα νοσοκομεία της πόλης είπαν ότι αντιμετώπιζαν μόλις 2-5 περιπτώσεις ετησίως έτος πριν Covid.

Σε ασθενείς με Covid, η εμφάνιση της βλεννομυκητίασης έχει παρατηρηθεί 2-3 εβδομάδες μετά τη ανάρρωση.

«Η κακώς ελεγχόμενη γλυκόζη αίματος μπορεί να μειώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον για τη μόλυνση,» εν λόγω Δρ Rahul Pandit, εντατικολόγος στο νοσοκομείο Fortis που θεράπευσε δύο τέτοιες περιπτώσεις.

«Η θεραπεία είναι επώδυνη και παρόμοια με τη χειρουργική θεραπεία του καρκίνου», δήλωσε ο Δρ Bhargava. Ο Δρ Singhal είπε ότι θεραπεία με αντιμυκητιασικά φάρμακα είναι πάρα πολύ ακριβή και επίμονη.

Στο Νοσοκομείο Global στο Parel, ο ΩΡΛ χειρουργός Milind Navalakhe έχει χειρουργήσει 10 περιπτώσεις τους τελευταίους τρεις μήνες. “Σε όλα σχεδόν, αφαιρέσαμε χειρουργικά τους ουρανίσκους. Και, αν η νόσος επεκταθεί στα μάτια, τότε αυτά θα  πρέπει επίσης να αφαιρεθούν.

Η μόλυνση σκοτώνει ιστούς και προκαλεί  νέκρωση”, είπε, προσθέτοντας ότι η χειρουργική επέμβαση δεν απαιτεί μόνο την αφαίρεση των νεκρών ιστών, αλλά ακόμη και γειτονικούς υγιείς ιστούς για να αναχαιτίσει η εξάπλωση.

Η λοίμωξη μπορεί να ξεκινήσει από τη μύτη, τα ιγμόρεια και να ταξιδέψει στον εγκέφαλο αν δεν αντιμετωπιστεί. Μια τυπική παρουσίαση θα μπορούσε να είναι πρήξιμο των ματιών και μαύρο αποχρωματισμό των μάγουλων.

Εκτός από τους διαβητικούς, ο ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες Δρ Om Srivastava είπε ότι οι ασθενείς με φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων λόγω Covid βρίσκονται σε κίνδυνο.

“Αυτή η φλεγμονή και μόνο και η θεραπεία με στεροειδή θα μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους ευπαθείς σε λοιμώξεις όπως τη βλεννομυκητίαση,” δήλωσε.

Ο επικεφαλής εντατικολόγος στο νοσοκομείο Wockhardt, Δρ Kedar Toraskar, ωστόσο, είπε ότι συχνά οι ασθενείς πάσχουν κι από άλλες μυκητιασικές λοιμώξεις. «Αντιμετωπίσαμε ήδη δύο περιπτώσεις ασπεργίλλωσης και 14 περιπτώσεις καντιντίασης», είπε

Σ.Σ. Σκοπός της αναδημοσίευσης είναι η υπενθύμιση για την ανάγκη επαγρύπνησης για μια πιθανή επιπλοκή από μυκητιασικές λοιμώξεις

ΠΗΓΗ


 

 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 547 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: