Μια εκλογή καθηγητή διχάζει το Πανεπιστήμιο
Στο επίκεντρο η ανάδειξη καθηγητή Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

ΠEΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021
Η διεκδίκηση της θέσης του καθηγητή Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών από τον ήδη εκλεγμένο καθηγητή στο Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης εξελίσσεται σε αμφίρροπη υπόθεση, διχάζοντας την πανεπιστημιακή και ιατρική κοινότητα της περιοχής μας.
Η «οικογενειακή συζήτηση» εστιάζει στην υποψηφιότητα του καθηγητή Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και διευθυντή της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Βασίλη Κοζομπόλη. Σημαντικό μέρος του εκλεκτορικού σώματος τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας, σημαντικό μέρος έχει αρνητική ή επιφυλακτική στάση.
Η τελευταία δεν έχει να κάνει με τα επιστημονικά προσόντα και την εμπειρία του καθηγητή, στοιχεία που – σύμφωνα με πρόσωπα του ιατρικού κόσμου με τα οποία συνομίλησε η «Π» – αναγνωρίζονται χωρίς αστερίσκους.
Ο προβληματισμός έγκειται σε τρία σημεία:
► Το πρώτο αφορά στο γεγονός ότι ο εν λόγω καθηγητής είναι 63 ετών που σημαίνει ότι σε τέσσερα χρόνια συνταξιοδοτείται. Εύλογο μεν και θεμιτό να διεκδικήσει μια θέση υψηλότερης ακτινοβολίας αλλά τα περιορισμένα χρονικά περιθώρια δεν δίνουν προοπτική για ανάπτυξη οράματος και δρομολόγηση εξελίξεων που θα πάνε μπροστά την Οφθαλμολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.
► Το δεύτερο αφορά στο γεγονός ότι έχει πειθαρχικής φύσεως εμπλοκές όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα της περιόδου εκείνης.
► Το τρίτο αφορά στην ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας και Θεραπείας Οφθαλμικών Παθήσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης του οποίου ιδρυτής εμφανίζεται ο κ. Κοζομπόλης αλλά σύμφωνα με αναφορές, λειτουργεί με όρους ιδιωτικού κέντρου.
Η ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Η περίπτωση του καθηγητή Κοζομπόλη έχει φτάσει και στη Βουλή μετά από επερώτηση που κατέθεσαν στα τέλη του περασμένου Αυγούστου 18 βουλευτές. Ανάμεσα σε αυτούς ο Αχαιός βουλευτής και καθηγητής Ιατρικής Κώστας Μάρκου, ο οποίος είχε ασχοληθεί με τον κ. Κοζομπόλη και όταν ήταν πρόεδρος του ΚΕΣΥ (Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας).
Αφορμή για την επερώτηση αποτέλεσε η λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας και θεραπείας Οφθαλμικών Παθήσεων (ΕΛΚΕΘΟΠ), ιδρυτής ίου οποίου εμφανίζεται ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης Βασίλης Κοζομπόλης.
Σύμφωνα με επίσημη ανάρτηση του ιδρυτή του, «ένα μη κερδοσκοπικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, που παρέχει πλήρεις διαγνωστικές και θεραπευτικές οφθαλμολογικές υπηρεσίες», το οποίο λειτουργεί μέσα στο κτίριο της γραμματείας του Ιατρικού Τμήματος στην Αλεξανδρούπολη.
Όπως σημειώνουν οι βουλευτές που κατέθεσαν τη σχετική ερώτηση «υπάρχουν εύλογα ερωτηματικά και έντονη ανησυχία προκαλούν, σε απλούς πολίτες και ασθενείς».
Ανάμεσα σε αυτά ρωτούν: «Βάσει ποιάς κείμενης νομοθεσίας το ΕΛΚΕΘΟΠ λειτουργεί;
Ουδεμία κατά νόμο δημοσιότητα έχει δοθεί στην ίδρυση του Κέντρου και τους ειδικότερους όρους, που τη διέπουν (τι είδους νομικό πρόσωπο είναι, σκοπός λειτουργίας, έδρα κ.λπ.)».
Σημειώνουν δε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου, μετά από σχετική έρευνα, μεταβίβασε τα αποτελέσματα της στον εισαγγελέα, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. σε έκτακτη συνέλευση μέσα στον Αύγουστο.
Και προσθέτουν: «Υπάρχουν πλείστες αναφορές, από πολίτες και ασθενείς, σχετικά με τη διανομή διαφημιστικών -του ΕΛΚΕΘΟΠ- φυλλαδίων με σκοπό την προσέλκυση ασθενών, την τέλεση χειρουργικών επεμβάσεων στους χώρους του, ήτοι σε χώρο ελεγχόμενης νομιμότητας, χωρίς κανένα εγκεκριμένο πρωτόκολλο ασφαλείας και μάλιστα με καταβολή αμοιβής από τους ασθενείς, οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν επισκεφθεί ένα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Επίσης, υπάρχουν αναφορές ασθενών, που αφορούν στην έκδοση ιατρικών βεβαιώσεων με το λογότυπο του Πανεπιστημιακού Κέντρου ΕΛΚΕΘΟΠ και υπογραφή του διευθυντή του. οι οποίες συνεπακόλουθα, ως εκ των πραγμάτων, έχουν καθορίσει την έκδοση και το ύψος συντάξεων, επιδομάτων, διπλωμάτων και αποζημιώσεων».
Οι 18 βουλευτές ρωτούν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να απαντήσει εάν σκοπεύει να ασκήσει έλεγχο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, λαμβάνοντας υπόψη τις αναφορές που υπάρχουν, των διοικητικών οργάνων του ΔΠΘ για τη συνολική παρουσία του κ. Κοζομπόλη στο Πανεπιστήμιο και ειδικότερα αν έχει υποπέσει στο πειθαρχικό παράπτωμα της αντι-ακαδημαϊκής συμπεριφοράς και ενδεχομένως σε άλλα ειδικότερα πειθαρχικά παραπτώματα όπως ορίζονται στο άρθρο 1.3 του κώδικα Δεοντολογίας και Καλής Πρακτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.
Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «Π» επικοινώνησε επίμονα με τον καθηγητή ζητώντας να έχει και τις δικές του απόψεις στο θέμα. Παρά το γεγονός ότι δεν αρνήθηκε και ζήτησε γραπτώς να του σταλούν τα ερωτήματα. μέχρι χθες δεν μας είχε δώσει κάποια απάντηση.
ΠEΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021
Μια σύντομη αναζήτηση αποκάλυψε πλούσιο υλικό για την υπόθεση

Documento: 21 /02/2021
►Αλεξανδρούπολη: «Καμπάνα» σε πανεπιστημιακό γιατρό για «φακελάκι»
►Τελεσίδικα καταδικάστηκε από το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο χειρουργός οφθαλμίατρος
►Γιατρός μετά το φακελάκι πήρε και προαγωγή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
►Ιδιωτικό Ιατρικό Κέντρο μέσα σε Πανεπιστήμιο; Επικεφαλής Καθηγητής που καταδικάστηκε για «φακελάκι»
►ΒΙΝΤΕΟ: ΕΝΟΧΟΣ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΠΙΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται.