Κλοφαμιζίνη: Το φάρμακο κατά της λέπρας που ίσως να βοηθά στην καταπολέμηση του κορωνοϊού

Η Κλοφαμιζίνη αναστέλλει ευρέως τους κορωνοϊούς συμπεριλαμβανομένου και του SARS-CoV-2
Το φάρμακο κλοφαμιζίνη, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της λέπρας, φαίνεται να είναι αποτελεσματικό κατά της λοίμωξης από κορωνοϊό SARS-CoV-2, όπως δείχνει η δοκιμή του σε ανθρώπινα κύτταρα και σε τρωκτικά (χάμστερ) μολυσμένα από τον ιό.
Οι ερευνητές του Ιατρικού Ινστιτούτου Sanford Burnham Prebys της Καλιφόρνια και του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, με επικεφαλής τον καθηγητή ανοσολογίας και λοιμωξιολογίας Σουμίτ Τσάντρα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», μελέτησαν για πρώτη φορά την κλοφαμιζίνη ως πιθανό αντιικό φάρμακο κατά του νέου κορονοϊού.
Το φάρμακο, που είναι εγκεκριμένο από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, λαμβάνεται από το στόμα και, σύμφωνα με τα πρώτα ενθαρρυντικά ευρήματα των ερευνητών, θα μπορούσε μελλοντικά να αποτελέσει μια νέα αντιική θεραπεία για ασθενείς με Covid-19.
Απαιτείται πλέον περαιτέρω έρευνα και κλινική αξιολόγηση για να επιβεβαιωθεί η θεραπευτική δυνατότητα της κλοφαμιζίνης στην περίπτωση του κορονοϊού.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι το εν λόγω φάρμακο μπορεί να μειώσει σημαντικά την αναπαραγωγή του κορονοϊού στα ανθρώπινα κύτταρα των πνευμόνων και άλλων ιστών, μειώνοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό το ιικό φορτίο (τον αριθμό των σωματιδίων του ιού) στους πνεύμονες και όχι μόνο.
Μάλιστα σε συνδυασμό με τη ρεμδεσιβίρη, τα δύο φάρμακα δρουν σε συνέργεια στο να μειώσουν ακόμη πιο αποτελεσματικά το ιικό φορτίο. Η μελέτη στα τρωκτικά έδειξε ότι μια χαμηλή δόση ρεμδεσιβίρης, μαζί με κλοφαμιζίνη, βελτίωσε σημαντικά τη δυνατότητα να τεθεί ο ιός υπό έλεγχο.
ΠΗΓΗ
-
Clofazimine broadly inhibits coronaviruses including SARS-CoV-2
Shuofeng Yuan, Xin Yin, Xiangzhi Meng, Jasper Fuk-Woo Chan, Zi-Wei Ye, Laura Riva, Lars Pache, Chris Chun-Yiu Chan, Pok-Man Lai, et al.
Nature (2021). Published: 16 March 2021. DOI: https://doi.org/10.1038/s41586-021-03431-4
Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται.