Στροφή Γαλλίας – Ιταλίας υπέρ της χορήγησής του εμβολίου της ΑstraZeneca

Με το βλέμμα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ)
Στροφή Γαλλίας - Ιταλίας υπέρ της χορήγησής του εμβολίου της ΑstraZeneca

Στροφή Γαλλίας – Ιταλίας υπέρ της χορήγησής του εμβολίου της ΑstraZeneca

Τέλος σ’ άλλο ένα χαοτικό επεισόδιο με τα εμβόλια επιδιώκουν να βάλουν κράτη μέλη της ΕΕ μετά τις διαβεβαιώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca με τη Γαλλία και την Ιταλία να αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι έτοιμες να ξαναρχίσουν τη χορήγησή του.

Σε μια ένδειξη ότι η τελευταία κρίση μπορεί σύντομα να αρχίσει να καλμάρει ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι κι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπαν μετά τη χθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι θα ξαναρχίσουν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca μόλις ο ΕΜΑ κρίνει ότι είναι ασφαλές και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, ενώ σ’ ένα περαιτέρω βήμα ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε πως σκοπεύει να λάβει το συγκεκριμένο εμβόλιο.

 σχετική ανακοίνωση του ΕΜΑ αναμένεται την Πέμπτη, αλλά όπως είπε ο Ντράγκι οι διαβεβαιώσεις που έδωσε χθες η εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού, Έμερ Κουκ, είναι ενθαρρυντικές .

Ο ΕΜΑ έχει κατ’ επανάληψη διαβεβαιώσει κυβερνήσεις που σταμάτησαν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca λόγω αναφορών εμφάνισης θρόμβων σε λίγα άτομα που το έλαβαν, ότι «τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των κινδύνων».

Η ανησυχία για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca προκάλεσε άλλη μια καθυστέρηση στην εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη κι οδήγησε σε έκτακτες συσκέψεις με τον ΕΜΑ να τονίζει ότι μπορεί να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στα εμβόλια, την ώρα που τα κρούσματα της Covid-19 αυξάνονται σε περιοχές της Ευρώπης και μια νέα επιβράδυνση των εμβολιασμών μπορεί να εμποδίσει την χαλάρωση των lockdown καταφέροντας νέα πλήγματα στις οικονομίες.

«Ανησυχούμε ότι μπορεί να υπάρξει μια επίπτωση στην εμπιστοσύνη στα εμβόλια», είπε η Έμερ Κουκ.

Οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν τα κράτη μέλη της ΕΕ ότι η βραδεία διανομή των εμβολίων και η αναστολή χρήσης ορισμένων μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα παράτασης των περιοριστικών μέτρων.

Η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, επισημαίνει στους αρμόδιους υπουργούς των 27 ότι από τα 70 εκατ. δόσεις που έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής στα κράτη μέλη έχουν χορηγηθεί μόλις 51 εκατ. και να υπογραμμίζει την ανάγκη να ανεβάσουν ταχύτητα:

«Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν οι πολίτες ότι σε θέματα με σχετίζονται με την ασφάλεια και την επαγρύπνηση ακολουθούμε τις επιστημονικές οδηγίες του ΕΜΑ.

Είναι εξαιρετικά σημαντικά να έχουν οι πολίτες εμπιστοσύνη στα εμβόλια, ώστε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη διστακτικότητα», τόνισε αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη στους δημοσιογράφους.

 

ΠΗΓΗ


 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 476 access attempts in the last 7 days.