Κορωνοϊός: Άκαρπη η συνάντηση Κικίλια με Ιατρικούς Συλλόγους – Ολοταχώς για επιστράτευση

Απ’ ότι φαίνεται, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επιστράτευση ιδιωτών γιατρών
Κορωνοϊός: Άκαρπη η συνάντηση Κικίλια με Ιατρικούς Συλλόγους – Ολοταχώς για επιστράτευση

Κορωνοϊός: Άκαρπη η συνάντηση Κικίλια με Ιατρικούς Συλλόγους – Ολοταχώς για επιστράτευση

 

Χωρίς συμφωνία έληξε η τηλεδιάσκεψη που είχε ζητήσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με όλους τους ιατρικούς συλλόγους της Ελλάδας, σε μια ύστατη προσπάθεια να συνδράμουν το ΕΣΥ στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Απ’ ότι φαίνεται, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, αφού η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, ειδικά στην Αττική, είναι ασφυκτική, με το νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό να φέρνει σε απόγνωση το υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, το οποίο δηλώνει ότι δεν έχει ξαναζήσει παρόμοια κατάσταση.

Ο κ. Κικίλιας προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να πείσει τους γιατρούς για τη μεγάλη ανάγκη να συμμετάσχουν σε αυτή τη μάχη. Παρά τις εκκλήσεις και τις προσπάθειες του υπουργού Υγείας, οι ιδιώτες γιατροί δεν φαίνεται να έχουν ανταποκριθεί, αφού μέχρι στιγμής μόλις 60 ιδιώτες γιατροί θα συνδράμουν το ΕΣΥ στη μάχη κατά της πανδημίας.

Ο Βασίλης Κικίλιας μάλιστα έχει σημειώσει πολλές φορές ότι τα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς είναι σημαντικά: μηνιαία αμοιβή 2.000 ευρώ, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, η οποία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη αμοιβής για τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών σε εφημερίες ίση με αυτή του Επιμελητή Β’, ενώ προβλέπεται και σημαντική μοριοδότηση στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων του Ε.Σ.Υ. αντίστοιχη όσων υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές για όσους συνεργαστούν (αφορά μόνο όσους ιατρούς συνεργαστούν με το Ε.Σ.Υ. δυνάμει του δέκατου τέταρτου άρθρου της από 13.4.2020 ΠΝΠ, η οποία κυρώθηκε με το αρ. 1 του ν.4690/2020).

«Σε μία άνιση μάχη που δίνεται αδιάλειπτα εδώ και ένα χρόνο, οι ιδιώτες γιατροί οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν έναντι της κοινωνίας», σύμφωνα με όσα επισημαίνουν από το υπουργείο.

Υπενθυμίζεται πως το απόγευμα της Παρασκευής, 19 Μαρτίου, έληξε η διορία του 48ωρου που είχε δώσει ο Βασίλης Κικίλιας στους ιδιώτες γιατρούς να δηλώσουν συμμετοχή συντασσόμενοι στο πλευρό των συναδέλφων τους στο ΕΣΥ.

 

«Βράζουν» τα νοσοκομεία της Αττικής

Οι εφημερίες στα νοσοκομεία της Αττικής είναι εφιαλτικές και οι διασωληνωμένοι ασθενείς έσπασαν κάθε ρεκόρ φτάνοντας τους 649. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open οι πληρότητες στις ΜΕΘ των νοσοκομείων αγγίζουν σχεδόν το 100%.

Ειδικότερα, στο νοσοκομείο Σωτηρία, από τις 84 κλίνες ΜΕΘ οι 82 είναι κατειλημμένες, στο νοσοκομείο Γεννηματάς, στο Αττικό νοσοκομείο και στο Τζάνειο υπάρχει 100% πληρότητα, ενώ στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας υπάρχουν περιστατικά διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Λαϊκό, Τάσος Αντωνόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» περιέγραψε τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν με την επέλαση του κορονοϊού.

«Σε κλινική covid έχουμε 20χρονους. Δεν υπάρχουν άλλα κρεβάτια. Χάσαμε ασθενή από καθυστέρηση να μπει στη ΜΕΘ . Θα ανέβουν οι διασωληνομένοι τις επόμενες μέρες. Η πανδημία θα χτυπήσει δυνατά. Να επιτάξουν τους ιδιώτες» λέει χαρακτηριστικά περιγράφοντας την τραγική κατάσταση και την ασφυκτική πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας

«Στο Λαϊκό το προσωπικό είναι 95% εμβολιασμένοι. Είναι γραφικοί οι εργαζόμενοι στο Mεταξά που δεν εμβολιάστηκαν. Θα αναγκαστούμε να βάλουμε φορεία στις κλινικές covid.

Έχουμε 90 κρεβάτια για κορονοϊό και 30-35 για άλλες σοβαρές ασθένειες όπου στριμώχνονται οι ασθενείς. Δεν έχουμε πάρει ρεπό από του Αγίου Δημητρίου! Είναι απελπισία, σαν να αδειάζεις τη θάλασσα με το κουτάλι όταν ξεκινά η εφημερία», αναφέρει.

Πέτσας: Εάν χρειαστεί να πάμε σε επιτάξεις ή επιστρατεύσεις θα το κάνουμε

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών, καθώς η εθελοντική ανταπόκριση στην πρόσκληση του Υπουργού Υγείας δεν φαίνεται να βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο Βασίλης Κικίλιας είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, η οποία όμως δεν κατέληξε από ότι φαίνεται στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως «Όταν φτάνουμε σε κάποια όρια και δεν υπάρχει αυτή η εθελοντική συνεργασία, θα πρέπει η οργανωμένη πολιτεία -εν προκειμένω η κυβέρνηση- να παίρνει σκληρές αποφάσεις. Επομένως, εάν χρειάζεται να πάμε σε επιτάξεις ή επιστρατεύσεις ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί, θα το κάνουμε.

Η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής δεν μπαίνουν σε καμία ζυγαριά. Επομένως, πρέπει να βρεθεί ο τρόπος, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε ψηλά τις δυνατότητες του συστήματος υγείας για να συνεχίζει να περιθάλπει όσους συμπολίτες μας το έχουν ανάγκη».

«Δεν μου αρέσει η λέξη “τελεσίγραφο”. Μου αρέσει να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι εκείνη που καθορίζει πόσο πιεστική είναι η ανάγκη να υπάρξει εθελοντική συνεισφορά γιατρών.

Είναι ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στο θέμα αυτό. Δεν είναι η πανδημία ευκαιρία να λύσουμε συντεχνιακά ζητήματα, ούτε ζητήματα που χρονίζουν. Είναι η στιγμή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες της πανδημίας.

Για αυτό είτε θα υπάρξει αυτή η εθελοντική συνεισφορά που όλοι πιστεύουμε ότι θα υπάρξει, είτε ο Πρωθυπουργός θα ασκήσει το προνόμιό του που είναι και η επίταξη υπηρεσιών. Γιατί ο χρόνος είναι κρίσιμο μέγεθος. Δεν μπορούμε να συζητάμε αέναα. Πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται», είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Πέτσας.

 

ΠΗΓΗ

ΣΧΟΛΙΟ:

Κι αναρωτιέται κανείς διαβάζοντας τα παραπάνω:

  • ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ τώρα γιατί δεν έγιναν οι απαραίτητες προσλήψεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ? 
  • ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ, από την αρχή της πανδημίας είχαν προειδοποιήσει οι νοσοκομειακοί γιατροί ότι το υπάρχον υγειονομικό προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό κτλ) δεν επαρκεί για μια παρατεταμένη υγειονομική κρίση αφού και πριν αυτής, οι συνθήκες ήταν ήδη οριακές.
  • Θεωρεί ο κ. Πέτσας ότι αποτελεί για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, “η πανδημία ευκαιρία να λύσουμε συντεχνιακά ζητήματα“? Τον ενημερώνουμε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης κι επ ουδενί δεν συγκλίνει με τον δικό του.
  • Πριν ένα χρόνο χειροκροτήθηκαν “οι ήρωες με τις άσπρες μπλούζες” και με κάθε ευκαιρία μας τονίζουν οι ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ για τον σεβασμό που τρέφουν για τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Σεβασμό που τον βιώνουν έμπρακτα οι νοσοκομειακοί γιατροί του τόλμησαν να επισημάνουν τα λειτουργικά προβλήματα στα νοσοκομεία και τώρα αντιμετωπίζουν ΕΔΕ, ποινικές διώξεις και απολύσεις για την προσφορά τους!
  • Πόσους γιατρούς θα είχαν προσλάβει με τα εκατομμύρια που έδωσαν για την εξαγορά συνειδήσεων στα ΜΜΕ? Πόσους με τις διάφορες παραγραφές χρεών και  με τα χαρίσματα? Πόσους με το κόστος αποζημίωσης “επιτάξεων” στοχευμένων ιδιωτικών κλινικών που εκ των υστέρων (!) διαπιστώθηκε ότι ήταν ακατάλληλες για την νοσηλεία ασθενών με Covid-19?
  • Δίνει λέει “κίνητρα” ο κ. Κικίλιας στους ιδιώτες για να συνδράμουν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ κι απ’ ότι προκύπτει μόνο ένας μικρός αριθμός ανταποκρίθηκε… Ποιοι έδιωξαν εκατοντάδες γιατρούς του ΙΚΑ? Ποιος έκλεισε τρία μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής?
  • Πόσους γιατρούς σε ομηρία (διαβάστε επικουρικοί ιατροί) θα μπορούσατε να έχετε μονιμοποιήσει αν είχατε προκηρύξει, αξιολογήσει και στελεχώσει τις εκατοντάδες ΚΕΝΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία?
  • Στην Πάτρα κ. Κικίλια, που τα δύο υπάρχοντα νοσοκομεία έχουν γίνει στην ουσία νοσοκομεία Covid σε βάρος των πασχόντων από άλλα νοσήματα, με εκατοντάδες ασθενείς που χρήζουν περίθαλψη, γιατί δεν αξιοποιήθηκε το πρώην Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος που θα μπορούσε να περιθάλψει δεκάδες περιστατικά Covid αντί να έχουμε διασωληνομένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ (και) στην περιοχή μας?
  • Ποιος ο λόγος προσανατολισμού σε επίταξη/επιστράτευση ιδιωτών ιατρών κι όχι επίταξη ιδιωτικών κλινικών με την υπάρχουσα απαραίτητη υποδομή για να νοσηλευτούν οι ασθενείς?
  • Κύριοι ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ, θαρρείτε ότι αν επιταχθούν μερικές δεκάδες ιδιώτες γιατροί… θα λυθούν και οι χωροτακτικοί περιορισμοί στα νοσοκομεία? ΠΟΥ θα νοσηλευτούν τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά που απαιτούν νοσηλεία? ΗΔΗ έχουν στηθεί ΜΕΘ σε ότι κενούς χώρους υπήρχαν ενώ έχουν δημιουργηθεί και κλινικές Covid με το κλείσιμο πολλών κλινικών άλλων ειδικοτήτων για την μετατροπή τους σε “κλινικές Covid” – με όλες τις αρνητικές συνέπειες στην υγεία των ασθενών που άπτονται των ειδικοτήτων που έχουν ανασταλεί!

Για τον σχολιασμό,

Κώστας Γιαννάκενας MD,PhD

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 476 access attempts in the last 7 days.