Το ΕΣΥ, το εγώ και ο Κικίλιας
Αποδεικνύει συνεχώς ότι δεν έχει επίγνωση ούτε της τραγικότητας της κατάστασης, ούτε των δικών του ευθυνών.
Όχι, δεν ήταν κακής ποιότητας χιούμορ. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επέλεξε στα σοβαρά να ευχηθεί στους Έλληνες για τα 200 χρόνια από το 1821 με το σύνθημα: «Βάζουμε το ΕΣΥ πάνω από το ΕΓΩ».
Και προφανώς δεν είχε προβλέψει την οργή και τη θυμηδία που θα προκαλούσε σε όσους δεν έχουν τυφλωθεί από την κυβερνητική προπαγάνδα και διαβάζουν τις δραματικές μαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών που περιγράφουν ένα έγκλημα διαρκείας στα υπό κατάρρευση δημόσια νοσοκομεία.
Δεν προκαλεί εντύπωση η αφέλεια του υπουργού. Αποδεικνύει συνεχώς ότι δεν έχει επίγνωση ούτε της τραγικότητας της κατάστασης, ούτε των δικών του ευθυνών.
Όταν επισκέφθηκε το «Ερρίκος Ντυνάν» στην συνεφημερία του με το ΕΣΥ έκανε πομπώδεις δηλώσεις συνδέοντας και πάλι την εθνική επέτειο με τους αγώνες των υγειονομικών.
«Δεν μπορώ να σκεφτώ πιο πατριωτικό τρόπο που θα μπορούσαν αυτοί οι άνθρωποι να δείξουν το σεβασμό τους στην Πατρίδα ενόψει των εορτασμών των 200 ετών» είπε.
Και πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εφημερεύουν μαζί τα νοσοκομεία του ΕΣΥ με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όπως σήμερα το “Ερρίκος Ντυνάν”, και με τα στρατιωτικά νοσοκομεία, όπως το 251 Γ.Ν.Α και το Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.»
Αυτό που ξέχασε να πει είναι ότι ο ιδιωτικός τομέας συμμετέχει στην εθνική προσπάθεια πολύ περιορισμένα την ώρα που έχουν εξαντληθεί οι ΜΕΘ και διασωληνώνονται άνθρωποι σε απλές κλίνες, ακόμη και σε ράντζα.
Ξέχασε επίσης ότι οι «ήρωες», δεν έχουν πάρει καμία οικονομική ενίσχυση, δεν έχει γίνει αποδεκτό το αίτημά τους να ενταχθεί το επάγγελμά τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις τους για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ παλεύουν εξουθενωμένοι από τις αδιανόητα σκληρές συνθήκες εργασίας που βιώνουν τον τελευταίο χρόνο.
Οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της κυβέρνησης, η δυσανεξία στα δημόσια αγαθά, επικράτησαν της εθνικής ανάγκης να προστατευθεί η δημόσια υγεία με κάθε κόστος, ακόμη και με πίεση στους μεγαλοκλινικάρχες που κρατιούνται μακριά από τη φωτιά της υγειονομικής κρίσης που συγκλονίζει τη χώρα.
Ο άκρατος κομματισμός και η επένδυση στην πόλωση εμπόδισαν τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου με συμμετοχή όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και αξιοποίηση των καλύτερων από τις προτάσεις τους.
Η διαχειριστική ανικανότητα και πολιτική ανεπάρκεια δεν επέτρεψαν τη σφυρηλάτηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες ώστε να ακολουθούν πειθαρχημένα μια «γραμμή» που θα βγάζει νόημα και θα έχει μετρήσιμα αποτελέσματα.
Και κυρίως, η κρυφή ατζέντα αποδυνάμωσης του δημόσιου συστήματος υγείας προς όφελος του ιδιωτικού απαγόρευσε την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών.
Έχει συμβεί, δηλαδή, το ακριβώς αντίθετο από αυτό που διακηρύττει ο Β. Κικίλιας: Το ΕΓΩ πάνω από το ΕΣΥ.
ΠΗΓΗ
Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται.