Γιατί πρέπει να συνεχίσετε να φοράτε μάσκα όταν κάνετε το εμβόλιο κορωνοιού

Παρά το εμβόλιο, πρέπει να εξακολουθήσουμε να τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας
Γιατί πρέπει να συνεχίσετε να φοράτε μάσκα όταν κάνετε το εμβόλιο κορωνοιού

Γιατί πρέπει να συνεχίσετε να φοράτε μάσκα όταν κάνετε το εμβόλιο κορωνοιού

Όλο και περισσότεροι κάνουν σταδιακά τη δεύτερη δόση του εμβολίου εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορονοϊός και πολλοί νομίζουν ότι έχουν πλέον ξεμπερδέψει μαζί του.

Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν ισχύει – ακόμα. Παρά το εμβόλιο, πρέπει να εξακολουθήσουν να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας, όπως το να φορούν προστατευτική μάσκα.

Μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα έχουν γίνει 1.777.502 εμβολιασμοί. Έχουν πραγματοποιηθεί 1.135.593 εμβολιασμοί της 1ης δόσης και 641.909 εμβολιασμοί της 2ης δόσης.

«Το εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός δεν σημαίνει αυτομάτως ότι μπορούμε να ανακτήσουμε τις παλιές συνήθειές μας», λέει η λοιμωξιολόγος Dr. Kristin Englund, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο. «Έως ότου αποκτήσουμε κάποιου είδους ανοσία αγέλης, το εμβόλιο θα αποτελεί απλώς ένα ακόμα μέτρο προστασίας εναντίον της νόσου Covid-19».

Σύμφωνα με το iatropedia.gr οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ανοσία αγέλης θα αποκτηθεί όταν κάνει το εμβόλιο (και τις δύο δόσεις) το 50-80% του πληθυσμού. Η ανοσία αγέλης είναι η έμμεση προστασία που παρέχεται σε μια πληθυσμιακή ομάδα, επειδή μεγάλο ποσοστό του υπόλοιπου πληθυσμού έχει ανοσία σε κάποια λοιμώδη νόσο. Η ανοσία μπορεί να έχει επιτευχθεί με φυσικό τρόπο (επειδή νόσησαν) ή με τεχνητό (με εμβολιασμό).

Με βάση αυτό το δεδομένο, πρέπει να κάνουμε πολλή υπομονή ακόμα. Ειδικά όσοι εμβολιάζονται, πρέπει να ελέγξουν τις προσδοκίες τους για ταχεία επιστροφή στην κανονική ζωή τους. «Τα εμβόλια είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», λέει η Dr. Englund.

Γιατί, όμως, εφ’ όσον κάποιος εμβολιάζεται πρέπει να εξακολουθήσει να φορά προστατευτική μάσκα; Δεν του παρέχει προστασία το εμβόλιο; Η Dr. Englund λέει πως υπάρχουν πέντε κύριοι λόγοι για τους οποίους ο κορονοϊός δεν σταματάει αυτομάτως με το εμβόλιο:

Το εμβόλιο χρειάζεται χρόνο για να δράσει

Η μέγιστη προστασία που παρέχει (είναι περίπου 94-95%) επιτυγχάνεται περίπου δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. Μετά την πρώτη δόση, υπάρχει μερική προστασία. Αυτή επιτυγχάνεται σε περισσότερο καιρό και είναι πολύ χαμηλότερη.

Η προστασία που παρέχει δεν είναι πλήρης

Όπως προαναφέρθηκε τα εμβόλια προσφέρουν προστασία 94-95% έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός. Ουδείς γνωρίζει ποιος θα ανήκει στο 5% που δεν θα ανταποκριθεί επαρκώς.

Δεν είναι γνωστό αν προστατεύει και από τη μετάδοση του ιού

Το εμβόλιο προλαμβάνει τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Επομένως, αν κάποιος μολυνθεί, δεν θα εκδηλώσει συμπτώματα. Παραμένει όμως άγνωστο αν μπορεί να είναι ένας φορέας που δεν θα αρρωσταίνει, αλλά θα μεταδίδει τον κορονοϊό. Και η παρούσα πανδημία τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού.

Πρέπει να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες

Έως ότου φτάσουμε στο επίπεδο της ανοσίας αγέλης, πρέπει να εξακολουθούμε να προστατεύουμε ενεργά όσους δεν έχουν ακόμα κάνει το εμβόλιο. Πρέπει επίσης να προστατευθούν όσοι δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο (π.χ. τα άτομα με αλλεργία στα συστατικά του).

Ας μην ξεχνάμε επίσης πως δεν είναι ακόμα γνωστό αν το εμβόλιο θα παρέχει προστασία 94-95% στους πάσχοντες από σοβαρά χρόνια νοσήματα. Ούτε αν αυτό το επίπεδο προστασίας θα επιτυγχάνεται στους ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό. «Οι μελέτες με τα εμβόλια διεξήχθησαν σε χιλιάδες υγιείς εθελοντές, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων», λέει η Dr. Englund.

Το ποσοστό των εμβολιασθέντων είναι ακόμα πολύ χαμηλό

Υπάρχουν ακόμα δυσκολίες στην παροχή των εμβολίων. Απαιτούνται επίσης δύο δόσεις από κάθε εμβόλιο, που απέχουν τουλάχιστον 21-28 ημέρες μεταξύ τους. Επομένως, μετά το καλοκαίρι (φθινόπωρο ή και χειμώνα) θα μπορούμε να μιλάμε για ανοσία αγέλης.

Τίποτα δεν γίνεται αυτομάτως

Όσο κι αν το επιθυμούμε, λοιπόν, το εμβόλιο δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι ο κορονοϊός θα βγει από τη ζωή μας. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να εξακολουθήσουμε να τηρούμε ευλαβικά όλα τα μέτρα προστασίας από αυτόν:

  • Να φοράμε συνεχώς προστατευτική μάσκα
  • Να πλένουμε και να απολυμαίνουμε καλά τα χέρια μας
  • Να αποφεύγουμε να πλησιάζουμε άλλα άτομα εγγύτερα από τα δύο μέτρα
  • Να αποφεύγουμε τον συνωστισμό

 

ΠΗΓΗ


 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 642 access attempts in the last 7 days.