Το σύνδρομο που συνεχίζει να ταλαιπωρεί στην ανάρρωση τους ασθενείς με κορωνοϊό

Οι επιστήμονες εξηγούν το μετά-COVID σύνδρομο
Το σύνδρομο που συνεχίζει να ταλαιπωρεί στην ανάρρωση τους ασθενείς με κορωνοϊό

Το σύνδρομο που συνεχίζει να ταλαιπωρεί στην ανάρρωση τους ασθενείς με κορωνοϊό

Τα επιστημονικά στοιχεία μέχρι στιγμής έχουν αποδείξει ότι ο κορωνοϊός συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους ασθενείς αρκετές βδομάδες μετά την ανάρρωσή τους.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να εστιάζουν και ερευνούν αυτό το φαινόμενο, που το ονομάζουν μετά-COVID σύνδρομο, σύμφωνα κατά το οποίο οι ασθενείς εμφανίζουν διαταραχές της διάθεσης, κόπωση και γνωστικές διαταραχές και δυσκολεύουν την κοινωνική ζωή των ασθενών και την επιστροφή τους στην κανονική ροή της καθημερινότητάς τους.

Η πιο πρόσφατη έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Mayo Clinic που βρίσκεται στη Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών και δημοσιεύτηκε στο Mayo Clinic Proceedings.

Αν και η έρευνα αφορά μόλις 100 ασθενείς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αποκατάστασης της κλινικής για ασθενείς που νόσησαν από κορωνοϊό, σίγουρα προσθέτει ακόμα ένα λιθαράκι στο πλήθος προηγούμενων ερευνών για τα συμπτώματα που επιμένουν και την μακρά Covid-19.

Οι ασθενείς συμμετείχαν στο πρόγραμμα αποκατάστασης την περίοδο μεταξύ 1ης Ιουνίου έως 31 Δεκεμβρίου του 2020 και είχαν διάμεση ηλικία τα 45 έτη, ενώ το 68% ήταν γυναίκες. Η κατάστασή τους αξιολογήθηκε κατά μέσο όρο 93 ημέρες μετά τη μόλυνση από κορωνοϊό.

Το πιο σύνηθες σύμπτωμα που εμφάνισαν οι ασθενείς ήταν η κόπωση και συγκεκριμένα αφορούσε στο 80% των ασθενών. Το 59% παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα ενώ ένα παρόμοιο ποσοστό ασθενών παρουσίασε νευρολογικές διαταραχές.

Περισσότερο από το 1/3 των συμμετεχόντων ανέφερε ότι παρουσίασε δυσκολίες να εκτελέσουν βασικές καθημερινές εργασίες και μόλις ένας στους τρεις ασθενείς επέστρεψε αμέσως στους κανονικούς ρυθμούς της εργασίας τους.

Το ενδιαφέρον επίσης είναι ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς δε χρειάστηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο και δεν ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες: «Οι περισσότεροι ασθενείς της μελέτης δεν είχαν προϋπάρχουσες παθήσεις πριν να νοσήσουν με κορωνοϊό, ενώ αρκετοί δεν παρουσίασαν σοβαρά συμπτώματα για να εισαχθούν στο νοσοκομείο», αναφέρει ο Greg Vanichkachorn, γιατρός και διευθυντής του Προγράμματος Κλινικής Αποκατάστασης του Κορωνοϊού και επικεφαλής της έρευνας.

«Οι περισσότεροι από τους ασθενείς χρειάστηκαν φυσιοθεραπείες και εργοθεραπείες ή αποκατάσταση των εγκεφαλικών βλαβών για να αντιμετωπίσουν την γνωστική εξασθένιση» σημειώνει ο δρ. Vanichkachorn ενώ επίσης συμπληρώνει ότι παρόλο που οι περισσότεροι είχαν έντονη κόπωση «περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν επίσης δυσκολίες στη σκέψη, περιγράφοντας το φαινόμενο της «ομίχλης του εγκεφάλου». Πολλοί μάλιστα δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στην εργασία τους για αρκετούς μήνες».

Τέλος, ο δρ. Vanichkachorn επισημαίνει πως όσο ακόμα ο κορωνοϊός υπάρχει στη ζωή μας, θα δούμε κι άλλους ασθενείς με το μετά-COVID σύνδρομο και οι υγειονομικές αρχές θα πρέπει να είναι καταλλήλως προετοιμασμένες.

ΠΗΓΗ


Mayo Clinic Proceedings In Press Accepted Manuscript Published online: May 11, 2021

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Αφήστε το σχόλιό σας... Το Nucleus δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 948 access attempts in the last 7 days.