Κορωνοϊός: Πνευμονολόγος αποδομεί εννέα μύθους για την πανδημία και τα εμβόλια

Ο πνευμονολόγος του “Σωτηρία” Γιώργος Χειλάς, απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα και “γκρεμίζει” μύθους για τον κορωνοϊό
Αποδομώντας εννέα μύθους για την πανδημία και τα εμβόλια

Αποδομώντας εννέα μύθους για την πανδημία και τα εμβόλια

Τέλος σε διάφορα συνήθη σενάρια συνωμοσίας για τον κορωνοϊό, βάζει παραθέτοντας επιστημονικά δεδομένα, ο πνευμονολόγος επιμελητής του νοσοκομείου “Σωτηρία”, Γιώργος Χειλάς.

Ο κ. Χειλάς, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα όπως στο αν τα εμβόλια είναι ασφαλή και αν ο κορωνοϊός “ξέφυγε” από εργαστήριο και βάζει τα πράγματα στη σωστή διάσταση σχετικά με την πανδημία, “γκρεμίζοντας” μύθους που κάνουν το γύρο του διαδικτύου σχετικά με τον ιό.

Εννιά μύθοι και αλήθειες για τον κορωνοϊό

Συγκεκριμένα, ο πνευμονολόγος του “Σωτηρία” αναφέρει στην ανάρτησή του τα εξής:

“COVID-19: Μύθοι και πραγματικότητες (23-05-2021)

Mύθος 1: οι πανδημίες με κατάλληλους χειρισμούς έχουν μικρή διάρκεια (μήνες).

• Πραγματικότητα 1: Ακόμα και με τους βέλτιστους χειρισμούς κρατούν περίπου 3 έτη.

• Mύθος 2: ο ιός είναι τεχνητός, ‘ξέφυγε’ από κάποιο εργαστήριο.

Πραγματικότητα 2: ο ιός ξεπέρασε το φράγμα των ειδών και πρόσβαλλε τον άνθρωπο. Η παγκόσμια θνητότητα κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Εάν ο ιός ήταν τεχνητός η θνητότητα θα ήταν πολλαπλάσια. Στο 80% των περιπτώσεων πρόκειται για μία ήπια νόσο και παγκοσμίως καταγράφονται 91.7 θάνατοι/100.000 πληθυσμού (πηγή 13-05-21 ΠΟΥ).

• Mύθος 3: η COVID-19 προσβάλλει μόνο τους μεγαλύτερους σε ηλικία και τις ευπαθείς ομάδες.

Πραγματικότητα 3: Όλοι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί είναι υποψήφιοι ασθενείς. Οι μεγαλύτερες ηλικίες και οι ευπαθείς ομάδες (ασθενείς κυρίως με παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι υποψήφιοι για πιο σοβαρή νόσo. H πανδημία ανέδειξε τις πραγματικές πανδημίες του πλανήτη: παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα.

• Mύθος 4: Η πανδημία από τον SARS-CoV-2 μπορεί να αντιμετωπιστεί και χωρίς μέτρα περιορισμού της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Πραγματικότητα 4: Χωρίς μέτρα περιορισμού της ανθρώπινης δραστηριότητας οι ημερήσιες διαγνώσεις/μολύνσεις (κρούσματα), νοσηλείες, διασωληνώσεις και θάνατοι θα ήταν πολλαπλάσιοι.

• Mύθος 5: η λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχουν διαθέσιμα αποτελεσματικά φάρμακα.

Πραγματικότητα 5: Στην πάλη ιών-ανθρώπου, σπάνια βρίσκονται αποτελεσματικά αντιικά φάρμακα. Προς το παρόν εφαρμόζεται αντιμικροβιακή εμπειρική αγωγή, θρομβοπροφύλαξη, κορτικοστεροειδή (υποστηρικτική αγωγή). Άλλες θεραπείες όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα (σε ασθενείς με ήπια/μέτρια νόσο και παράγοντες αυξημένου κινδύνου για εξέλιξη της νόσου) βρίσκονται υπό διερεύνηση από τον ΕΜΑ.

Mύθος 6: Μπορούμε να πετύχουμε τη συλλογική ανοσία (ανοσία αγέλης) του επιθυμητού 70% του πληθυσμού μόνο μέσω της φυσικής νόσησης.

• Πραγματικότητα 6: Εάν επιλεγεί αυτή η στρατηγική οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές θα είναι πρωτοφανείς. Η φυσική ανοσία από τη νόσο διαρκεί λίγους μήνες, η επαγόμενη από τα εμβόλια πιθανώς να φτάνει και να ξεπερνά τα 2 έτη. Η σταθερή επιλογή για την επίτευξη της ανοσίας θα πρέπει να είναι ο καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού.

• Mύθος 7: Βρετανική, Νότιο-αφρικανική, Ινδική μετάλλαξη. Ο ιός μεταλλάσσεται και δε θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε ποτέ από αυτόν.

• Πραγματικότητα: Στη μάχη ιών-ανθρώπων, οι μεταλλάξεις των ιών είναι αναμενόμενες και εν πολλοίς ‘επιθυμητές’, καθώς εάν δε συμβεί κάποια ακραία μετάλλαξη (δε διαφαίνεται κάτι τέτοιο), κάποια αυτές τις μεταλλάξεις μπορεί να τον οδηγήσει και στον “αιφνίδιο θάνατο”.

• Mύθος 8: Τα εμβόλια είναι επικίνδυνα, οι μελέτες έγιναν βιαστικά, δεν έχει μελετηθεί η ασφάλεια.

• Πραγματικότητα 9: Τα εμβόλια έχουν πρωτοφανή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Οι μελέτες στις οποίες στηρίχτηκε η παραγωγή τους χρησιμοποίησαν μεγάλους πληθυσμούς και για αυτές συνεργάστηκαν οι σπουδαιότερες ερευνητικές ομάδες του πλανήτη με ισχυρή χρηματοδότηση.

Η πρόοδος της βιοτεχνολογίας και της ιατρικής συμπύκνωσε το χρόνο.Καθοριστικός παράγοντάς για την ‘ταχύτητα’ παραγωγής υπήρξε η παράκαμψη γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ όλα τα εμβόλια που έχουν αδειοδοτηθεί προσφέρουν αποτελεσματική προστασία (που φτάνει έως και το 90%) έναντι όλων των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της ΑΖ έφτασε το 95% στην πραγματική ζωή ξεπερνώντας τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών, τα δε συμβάματα θρομβοπενικής θρόμβωσης παραμένουν σπανιότατα (περίπου 400 σε 110.000.000 δόσεις, δηλαδή 1/275.000).

Τέλος, η θνητότητα της COVID-19 (παγκοσμίως) φτάνει το 2% ενώ η θνητότητα της COVID-19 (ΗΠΑ) μετά από τον εμβολιασμό αγγίζει μόλις το 0.00019%

• Mύθος 9: Kαι οι εμβολιασμένοι μπορούν να νοσήσουν σοβαρά και να μεταδώσουν τη νόσο.

• Πραγματικότητα 9: Όλα τα διαθέσιμα εμβόλια προσφέρουν 100% αποτελεσματικότητα έναντι της σοβαρής νόσησης και του θανάτου. Σε περίπτωση που ένας εμβολιασμένος παρόλα αυτά ‘κολλήσει’, έχει θετική PCR στο 25% των περιπτώσεων και μεταδίδει τη νόσο κατά 0,7%!

ΥΓ. Άμεση προτεραιότητα: o εμβολιασμός των φτωχότερων χωρών του τρίτου κόσμου, ώστε να αποφύγουμε την ανάπτυξη επικίνδυνων νέων στελεχών. Οι προϋπολογισμοί των εύρωστων οικονομικά χωρών και οι διεθνείς φιλανθρωπικοί οργανισμοί μπορούν εύκολα να εξασφαλίσουν την απαραίτητη χρηματοδότηση. Είναι η ώρα για παγκόσμια συλλογική συνείδηση και συλλογική ανοσία.

ΠΗΓΗ


 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 505 access attempts in the last 7 days.