Ποιος επιθετικός καρκίνος συνδέεται με το υπερβολικό βάρος, ειδικά στην κοιλιά

Γιατί η γενική παχυσαρκία δεν παρουσιάζει τον ίδιο κίνδυνο
Η κοιλιακή παχυσαρκία οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης επιθετικού καρκίνου του προστάτη

Η κοιλιακή παχυσαρκία οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης επιθετικού καρκίνου του προστάτη

Η παχυσαρκία μπορεί να λειτουργήσει ως αρνητικός καταλύτης για πολλά ζητήματα υγείας και ασθένειες.

Τώρα, μια νέα μελέτη προσθέτει περισσότερες ενδείξεις ότι ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη έχει σχέση με την περιφέρεια μέσης του ασθενούς.

Ερευνητές από το Institut National de la Recherche Scientifique (INRS) αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η κοιλιακή παχυσαρκία οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης επιθετικού καρκίνου του προστάτη.

Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση μεταξύ της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου και της μάζας σώματος, οι συγγραφείς της μελέτης ανέλυσαν ένα σύνολο δεδομένων που συλλέχθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά μεταξύ 2005 και 2012.

“Ο εντοπισμός των κινδύνων του επιθετικού καρκίνου είναι ένα μεγάλο βήμα στην έρευνα για την υγεία, επειδή είναι οι πιο δύσκολοι καρκίνοι να αντιμετωπιστούν”, λέει η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Marie-Élise Parent. “Αυτά τα δεδομένα μπορούν να μας επιτρέψουν να εργαστούμε στην πρόληψη, παρακολουθώντας ειδικά τους άνδρες με αυτόν τον παράγοντα κινδύνου”.

Αυτή η έρευνα έδειξε ότι το σημείο που συγκεντρώνεται το υπερβολικό λίπος στο σώμα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι το θέμα είναι το κατά πόσον το επιπλέον λίπος ενός ασθενούς συγκεντρώνεται γύρω από την κοιλιά και το στομάχι ή σε διάφορες περιοχές σε όλο το σώμα. Εάν ο άντρας έχει περισσότερο λίπος στην κοιλιά, τότε μπορεί να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Καρκίνος του προστάτη: Γιατί η γενική παχυσαρκία δεν παρουσιάζει τον ίδιο κίνδυνο;

Οι ερευνητές δεν μπορούν να απαντήσουν με βεβαιότητα.

“Η κοιλιακή παχυσαρκία οδηγεί σε ορμονικές και μεταβολικές παραλλαγές. Αυτές μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, τα οποία εξαρτώνται από ορμόνες.

Η κοιλιακή παχυσαρκία συνδέεται με μείωση της τεστοστερόνης, καθώς και με μια κατάσταση χρόνιας φλεγμονής που σχετίζεται με την ανάπτυξη επιθετικών όγκων”, εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Éric Vallières, διδακτορικός φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Montréal.

“Σε παχύσαρκους άντρες, η πρωτεΐνη που ανιχνεύει καρκίνους σε πρώιμο στάδιο, γνωστή ως προστατικό αντιγόνο (PSA), αραιώνεται στο αίμα. Αυτή η αιμοαραίωση κάνει τον καρκίνο πιο δύσκολο να εντοπιστεί».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Causes & Control.

ΠΗΓΗ


Eric Vallières,  Miceline Mésidor,  Marie-Hélène Roy-Gagnon,  Hugues Richard &  Marie-Élise Parent 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 442 access attempts in the last 7 days.