Κορωνοϊός- Μετάλλαξη Δέλτα: 5 δευτερόλεπτα αρκούν για να διαδοθεί

Όσοι έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις του εμβολιασμού προστατεύονται αποτελεσματικά.
Κορωνοϊός- Μετάλλαξη Δέλτα: 5 δευτερόλεπτα αρκούν για να διαδοθεί

Κορωνοϊός- Μετάλλαξη Δέλτα: 5 δευτερόλεπτα αρκούν για να διαδοθεί

 

«Ψυχρολουσία» ήταν για τους Ευρωπαίους, που περίμεναν με ανυπομονησία την επιστροφή στην κανονικότητα και στις θερινές διακοπές, η προβολή ενός βίντεο από την Αυστραλία, που απέδειξε πως η μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού είναι τόσο μεταδοτική, ώστε αρκούν 5 δευτερόλεπτα μιας φευγαλέας επαφής δύο ατόμων για να διαδοθεί το νέο στέλεχος!

Η ειδοποιός διαφορά, ωστόσο, όπως φάνηκε και με το πείραμα, είναι τα εμβόλια: Η μετάδοση του νέου στελέχους κορωνοϊού, που έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 80 χώρες σε όλο τον κόσμο, είναι ταχύτατη μεταξύ μη εμβολιασμένων ανθρώπων. Όσοι έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις του εμβολιασμού προστατεύονται αποτελεσματικά.

 

Με την επιτάχυνση των εμβολιασμών, η Ευρώπη ελπίζει να ζήσει μια καλοκαιρινή περίοδο γεμάτη φως και ελευθερία. Όμως, ο κίνδυνος του νέου κύματος της πανδημίας δεν έχει εκλείψει, όπως έδειξε η ταχύτατη διάδοση της μετάλλαξης «Δέλτα», που πρώτα εντοπίστηκε στην Ινδία προκαλώντας εκατόμβες θυμάτων.

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού στοχεύει στους ανεμβολίαστους και στις πιο ευάλωτες ομάδες ανθρώπων και, όπως εκτιμάται, μέχρι το τέλος Αυγούστου αναμένεται να είναι το κυρίαρχο στέλεχος κορωνοϊού σε όλη την Ευρώπη (στο 70%-90% των κρουσμάτων). Απειλεί, δε, να πλήξει τον τουρισμό, κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Αναζωπύρωση (;)
 

Μετά την τεράστια πτώση έως και 80% των εσόδων από τον κλάδο του τουρισμού την προηγούμενη χρονιά, οι χώρες του Νότου -ύστερα από πολλές απαγορεύσεις και στερήσεις- ετοιμάστηκαν να υποδεχθούν τουρίστες. Βρίσκονται, ωστόσο, μπροστά στο ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της πανδημίας με τη γρήγορη εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα».

Συντονισμένη πολιτική των χωρών της Ε.Ε. για περιορισμούς στην είσοδο τουριστών από χώρες με υψηλά επίπεδα κρουσμάτων της μετάλλαξης -κατά το γερμανικό αίτημα- δεν μπορούσε να υπάρξει, καθώς η Βρετανία και η Ρωσία, που προτιμούν τα θέρετρα της Μεσογείου, περιλαμβάνονται στις «χώρες ανησυχίας».

 

Αυστηροποίησαν τους περιορισμούς

Ωστόσο, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Μάλτα αυστηροποίησαν τους περιορισμούς για τους τουρίστες του Ηνωμένου Βασιλείου (επαναφέροντας τη 14ήμερη καραντίνα για τους μη εμβολιασμένους) ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας, παρά το γεγονός ότι πλήττεται ένας πολύ σημαντικός τομέας της οικονομίας τους.

Η Πορτογαλία κατέχει αυτήν τη στιγμή την αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη, ως προς τον δείκτη θετικότητας, καθώς η παραλλαγή «Δέλτα» εντοπίστηκε στο 70% των κρουσμάτων στην περιοχή της Λισαβόνας, το τελευταίο διάστημα. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κεντροαριστερή κυβέρνηση Κόστα, γιατί βιάστηκε να ανοίξει την οικονομία και τις αθλητικές διοργανώσεις.

Στη Λισαβόνα επιβλήθηκαν εκ νέου μέτρα σε καταστήματα, εστιατόρια και καφενεία, τα οποία πρέπει να κλείνουν νωρίτερα. Ακόμη και το Ισραήλ -η χώρα με τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη- επανέφερε τη μάσκα σε κλειστούς χώρους.

 

Βρετανία

Η Βρετανία, που πέτυχε ένα πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμών, παρέτεινε για λίγο τα περιοριστικά μέτρα λόγω της ταχύτατης αύξησης των κρουσμάτων με την παραλλαγή «Δέλτα». Για τους Βρετανούς, ως «Ημέρα Ελευθερίας» (με τη λειτουργία χώρων διασκέδασης, φεστιβάλ και διοργανώσεων) ορίστηκε η 19η Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, προειδοποίησε πως το κλειδί για την επαναφορά στην κανονικότητα και τη χαλάρωση των περιορισμών για ταξίδια είναι ο πλήρης εμβολιασμός, με τις δύο δόσεις, των πολιτών που θα ταξιδέψουν σε «πορτοκαλί χώρες», μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, χωρίς να χρειάζεται να παραμείνουν σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους.

Τεράστιες απώλειες

Η πανδημία ενδέχεται να προκαλέσει απώλειες μεγαλύτερες των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο παγκόσμιο ΑΕΠ το 2020 και το 2021, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η ανάκαμψη του τουρισμού θα εξαρτηθεί από τη μαζική διανομή εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο. Για φέτος, η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη αναφέρει μείωση της άφιξης τουριστών κατά 63% κατά μέσο όρο.

ΠΗΓΗ


 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Αφήστε το σχόλιό σας... Το Nucleus δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 641 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: