Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο επικίνδυνη είναι και ποιους «προτιμά»;

Η επιστημονική κοινότητα επισημάνει πως πρόκειται για την πλέον σφοδρή μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού
Στη σκιά της μετάλλαξης Δέλτα (ινδικής) κινείται πλέον η ανθρωπότητα, με τους ειδικούς ανά τον κόσμο να εκτιμούν πως επίκειται σύντομα των τέταρτο πανδημικό κύμα του SARS-CoV-2.

Μέλη από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα έχουν επισημάνει πως πρόκειται για την πλέον σφοδρή μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού, με μεταδοτικότητα κατά 50-70% μεγαλύτερη από τη μετάλλαξη Άλφα (βρετανική) και κατά 100% από το αρχικό στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε στην Ουχάν.

Με τα διαθέσιμα εμβόλια κατά της COVID-19 να έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά έναντι της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης, την ανησυχία των ειδικών κορυφώνει η ομάδα των ανεμβολίαστων καθώς και των μερικώς εμβολιασμένων ανθρώπων με την «ψευδή αίσθηση ασφάλειας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ Vivek Cherian από το Ιατρικό Κέντρο St. Joseph του Πανεπιστημίου του Maryland, τονίζοντας πως μία μόνο δόση εμβολίου δεν επαρκεί για την προστασία τους.

Καθολικός εμβολιασμός ή επιστροφή της μάσκας

Με το παραπάνω δίλημμα έχουν έλθει αντιμέτωπες οι πολιτικές ηγεσίες και επιστημονικές επιτροπές σε χώρες με επιδημιολογική αύξηση τον τελευταίο καιρό, κάτι που συμβαίνει και στην Ελλάδα και το ανοιχτό πλέον ενδεχόμενο επαναφοράς της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως είχε επισημανθεί, το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα προτιμά τους ανεμβολίαστους, τα παιδιά που δεν έχουν συμπεριληφθεί στις εμβολιαστικές εκστρατείες και τους ανοσοκατεσταλμένους.

Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικών Λοιμωδών Νοσημάτων από τη σχολή Ιατρικής Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern, Δρ Tina Tan, μια νέα μόλυνση για τους εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει παλαιότερα από COVID-19 μπορεί να μοιάζει με συνάχι ή να μην προκαλέσει συμπτώματα, θα τους καθιστά ωστόσο δυνάμει μεταδότες του ιού με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για όσους δεν καλύπτονται από την ασπίδα του εμβολίου.

 

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει

«Ανεξαρτήτως μεταλλαγμένου στελέχους, γνωρίζουμε ότι οι μάσκες προστατεύουν αποτελεσματικά, ιδίως σε κλειστούς χώρους. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει», επισημαίνει η Δρ Tan, παρατήρηση που ακούστηκε προ ημερών και δια στόματος της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρίας Βάνας Παπαευαγγέλου, για την ξαφνική χαλάρωση μεγάλης μερίδας πολιτών έπειτα από την απόφαση διακοπής της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους: «με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι από πολλούς ελήφθη ένα εντελώς λάθος μήνυμα, ότι εισηγηθήκαμε »πετάξτε τις μάσκες»».

 

Εκ νέου τήρηση μέτρων προστασίας

Η επέλαση του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εισηγηθεί εκ νέου τήρηση μέτρων προστασίας όπως η χρήση μάσκας και από τους πλήρως εμβολιασμένους, ένα «πισωγύρισμα» που προτίμησε και μία από τις χώρες-πρότυπα εμβολιασμών, το Ισραήλ, προκειμένου να αποφευχθεί ο εκτροχιασμός της επιδημίας που βρίσκεται σε ανοδική πορεία τις τελευταίες εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) είχαν συστήσει στους πλήρως εμβολιασμένους Αμερικανούς να διακόψουν τη χρήση μάσκας στην πλειονότητα των περιστάσεων, μια οδηγία που, παρά την αναστάτωση που προκάλεσε, υποστηρίζεται ακόμα και σήμερα από τους επαΐοντες όπως η Δρ Rochelle Walensky, διευθύντρια του CDC, η οποία δήλωσε προσφάτως σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου NBC ότι οι πολιτικές για τη χρήση μάσκας απευθύνονται στους ανεμβολίαστους και τη δική τους προστασία.

«Δεν γνωρίζω κάποιο στοιχείο που να πιστοποιεί την ανάγκη χρήσης μάσκας από πλήρως εμβολιασμένους για την προστασία τους από τη μετάλλαξη Δέλτα», δήλωσε από την πλευρά του ο Δρ Amesh Adalja, ανώτερος ερευνητής στην μη κερδοσκοπική οργάνωση Johns Hopkins Center for Health Security και πρόσθεσε ότι «τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι, ιδίως όσοι έχουν λάβει εμβόλια mRNA, έχουν υψηλή προστασία έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους».

Πηγή: ygeiamou

 


 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 432 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: