Δέκα αλήθειες από έναν γιατρό, για τον κορωνοϊό

Τι λέει για τις μεταλλάξεις και τα εμβόλια
Δέκα αλήθειες από έναν γιατρό, για τον κορωνοϊό

Δέκα αλήθειες από έναν γιατρό, για τον κορωνοϊό

Την ώρα που η παράνοια της παραπληροφόρησης και των αντιεμβολιαστών κινδυνεύει να διαλύσει αυτά που έχουμε ήδη χτίσει, ένας γιατρός εξηγεί απλά και μεστά μερικά βασικά πράγματα για τον κορωνοϊό, τις μεταλλάξεις του και τον εμβολιασμό.

Πρόκειται για τον Γιώργο Σακελλίονα, επιστήμονα που εργάζεται στο εξωτερικό. Εμβολιάστηκε από τους πρώτους στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου διαμένει, καθώς εργάζεται στο νοσοκομείο του Κόλτσεστερ.

Με μία ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook παρουσίασε έναν «δεκάλογο» για τον κορωνοϊό και την πανδημία, διευκρινίζοντας κάποια βασικά στοιχεία της κατάστασης που όλοι βιώνουμε.

Αυτό που ίσως πρέπει να κρατήσουμε περισσότερο από όλα είναι το τελευταίο που σημειώνει: ότι οι μεταλλάξεις συμβαίνουν όταν ο ιός πολλαπλασιάζεται με ταχύτητα και ότι υπάρχει φόβος μήπως μέσα από το συνεχή πολλαπλασιασμό στον ανεμβολίαστο πληθυσμό δημιουργηθεί κάποια μετάλλαξη που να εμφανίσει διεισδυτικότητα και στον εμβολιασμένο πληθυσμό.

Με λίγα λόγια, όταν δεν εμβολιάζεται κάποιος, δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο τη δίκη του ζωή, αλλά και όσων έχουν εμβολιαστεί.

Διαβάστε την ανάρτησή του:

«Επειδή νομίζω ότι έχουμε χάσει λίγο το νόημα των πραγμάτων επαναλαμβάνουμε μερικά απλά και στοιχειώδη:

1. Όταν εμφανίζεται μια μετάλλαξη που πολλαπλασιάζεται με διπλάσια ταχύτητα από το προηγούμενο στέλεχος του ιού, το γεγονός ότι θα κυριαρχήσει είναι δεδομένο και απλά είναι θέμα χρόνου.

2. Μια ταχύτερα και ευκολότερα μεταδιδόμενη μετάλλαξη, απαιτεί υψηλότερο τείχος ανόσιας αγέλης για να αναχαιτιστεί.

3. Μια τέτοια μετάλλαξη θα σταματήσει όταν δεν θα μπορεί πλέον να μεταδοθεί περεταίρω λόγω ανόσιας του πληθυσμού. Θα σταματήσει όταν είτε όλοι έχουν εμβολιαστεί είτε αν έχουν όλοι αρρωστήσει ή σε ένα συνδυασμό εμβολίου-φυσικής νόσησης.

4. Με δεδομένη την τάση «κορεσμού» στην πορεία του εμβολιασμού, φαίνεται πως στο παραπάνω μείγμα θα είναι τελικώς μεγάλος ο αριθμός αυτών που θα νοσήσουν φυσικά.

5. Όταν σε χώρες με συνολική ανοσία που φτάνει στα 70-80% (ΗΒ, Ισραήλ) εμφανίζονται δεκάδες χιλιάδες κρούσματα την ημέρα, είναι λογικό στις χώρες με μικρότερο ποσοστό εμβολιασμού, τα κρούσματα να είναι ακόμα περισσότερα σε αναλογία με τον πληθυσμό.

6. Η μετάλλαξη αυτή τη στιγμή δεν έχει επιφέρει ακόμα πίεση στο σύστημα υγείας στην Ελλάδα καθόσον η μεγάλη πλειοψηφία των κρουσμάτων αποτελείται από νεαρά άτομα, κατά κανόνα υγιή, που μολύνονται ασυμπτωματικά ή με ήπια συμπτώματα.

7. Η πίεση στο σύστημα υγείας θα επέλθει αναπόφευκτα γιατί θα αρρωστήσει ένα τεράστιο ποσοστό από τους ανεμβολίαστους, δηλαδή θα αρρωστήσουν και οι χιλιάδες ανεμβολίαστοι που ανήκουν σε μεγαλύτερες ηλικιακά και ευάλωτες ομάδες. Προφανώς αρκετοί από αυτούς θα πεθάνουν.

8. Ακόμα και αν αποφάσιζε να εμβολιαστεί αύριο το σύνολο του ανεμβολίαστου πληθυσμού, πάλι θα είχαμε σημαντικό αριθμό βαρέως πασχόντων και θανάτους γιατί η διασπορά είναι ταχύτερη από το χρόνο που απαιτεί το εμβόλιο να αναπτύξει πλήρη ανοσία μετά και από τη δεύτερη δόση. Βέβαια τα νούμερα θα ήταν πολύ μικρότερα από αυτά που θα έχουμε αν δεν εμβολιαστούν.

9. Πολλοί επιστήμονες αναφέρουν πως αν ο ιός είχε αρχικά τη μεταδοτικότητα που έχει η μετάλλαξη Δ, ο συνολικός αριθμός των θανάτων μέχρι σήμερα μπορεί και να ήταν δεκαπλάσιος.

10. Και σημαντικότερο: μεταλλάξεις συμβαίνουν όταν ένας ιός πολλαπλασιάζεται με ταχύτητα. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι πως μέσα από το συνεχή πολλαπλασιασμό στον ανεμβολίαστο πληθυσμό μπορεί να δημιουργηθεί κάποια μετάλλαξη που να εμφανίσει διεισδυτικότητα και στον εμβολιασμένο πληθυσμό.

Δηλαδή: όταν δεν εμβολιάζεται κάποιος, δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο τη δίκη του ζωή (που στο τέλος τέλος επιλογή του είναι αν θέλει να πεθάνει), αλλά θέτει σε κίνδυνο και τη δική μας, που έχουμε εμβολιαστεί.»

ΠΗΓΗ


 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 480 access attempts in the last 7 days.