Yiannis Prassas – Ότι χρειάζεται να γνωρίζεις τώρα για την πανδημία.

Ότι χρειάζεται να γνωρίζεις τώρα για την πανδημία. Από τον πλέον ειδικό Yiannis Prassas Scientist/Molecular Biologist at Department of Pathology στο Mount Sinai Hospital, Toronto
 
Yiannis Prassas Scientist/Molecular Biologist at Department of Pathology στο Mount Sinai Hospital, Toronto

Yiannis Prassas Scientist/Molecular Biologist at Department of Pathology στο Mount Sinai Hospital, Toronto

 
Ανεμβολίαστε μεσήλικα (45-65) συμπολίτη που ακόμη το σκέφτεσαι να εμβολιαστείς.
 
Αν δεν σε έχει βρει ο ιός ήδη, είναι θέμα λίγου πλέον χρόνου να σε βρει. Ο ιός έχει γίνει πλέον εξαιρετικά μεταδοτικός και ξέρουμε ότι θα συνεχίσει να γυρνάει ανάμεσα μας για πολλά χρόνια. Ειδικά με τα νέα υπερμεταδοτικά στελέχη είναι πλέον σίγουρο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να του κρυφτείς. Θα ειναι εκεί και θα σε περιμένει στο γραφείο, στο σούπερ μάρκετ, στο φαρμακείο, στην λαϊκή, στο γήπεδο, στην εκκλησία ή όταν θα σε επισκεφτούν σπίτι σου τα αδέρφια σου ή τα παιδιά σου. Ουδέν κρυπτόν υπο το δελτα.
 
10 πράγματα για το δελτα.
1. Το Δέλτα στέλεχος είναι πολύ πιο μεταδοτικό (~2.5 φορές πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Wuhan).
 
2. Το Το Δέλτα στέλεχος θα επικρατήσει σχεδόν παντού. Μέχρι να έρθει να το εκτοπίσει κάποια άλλη μετάλλαξη.
 
3. Το Το Δέλτα στέλεχος δεν είναι λιγότερο επικίνδυνο(virulent) – οπως κακως σου λένε κάποιοι. Ίσα-ίσα τελευταίες μελέτες από Ονταριο δείχνουν ότι δίνει περισσότερες νοσηλείες από προηγούμενα στελέχη.
 
4. Το Το Δέλτα στέλεχος κάνει το σενάριο συνολικής εκρίζωσης του ιού από τις κοινωνίες μας σχεδόν αδύνατον (απαιτείται πάνω από 90-95% εμβολιαστική συμμετοχή όλων των πολιτών για συλλογικό περιορισμό κυκλοφορίας ).
 
5. Το Το Δέλτα στέλεχος δεν μπορεί να σπάσει την προστασία από βαριά νόσηση και θάνατο που προσφέρει ο πλήρης εμβολιασμός (για τους περισσότερους). Ότι ίσχυε και για τα αλλά μεταλλαγμένα στελέχη.
 
6. Το Το Δέλτα στέλεχος θα επιταχύνει τις εξελίξεις. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί είναι θέμα λίγου χρόνου να κολλήσουν αυτό το υπέρ μεταδοτικό στέλεχος
 
7. Το Δέλτα στέλεχος θα φέρει και πάλι πολύ μεγάλη πίεση στα συστήματα υγείας σε περιοχές με μεγάλα ποσοστά μη πλήρως εμβολιασμένων (και ειδικά κατά τόπους νέα σημαντικά κύματα θανάτων)
 
8. Το Δέλτα στέλεχος θα κάνει εξαιρετικά δύσκολο να αποφευχθούν μαζικα ξεσπάσματα στα σχολεία και πανεπιστήμια από Σεπτέμβριο (ειδικά σε χώρες σαν την Ελλάδα που το ποσοστό εμβολιασμού νέων (12-25) είναι τόσο χαμηλό.
 
9. Όλα τα εμβόλια είναι άκρως αποτελεσματικά όσον αφορά την προστασία απο θάνατο ή βαριά νοσηλεία απο το Δέλτα στέλεχος Όπως έχουμε ξαναπεί , το εμβόλιο μειώνει κατά πολύ το ρίσκο που είχε ο καθένας μας πέρυσι να νοσήσει βαριά ή να πεθάνει από τον ιο (για τους περισσότερους πρακτικά τον μηδενίζει).
 
10. Υπάρχει πλέον «θεραπεία» για το δελτα (οπως και για άλφα, για το βήτα και για όλα τα γνωστά στελέχη). Λέγεται εμβόλιο. Ολοκληρώνεις τον εμβολιασμό σου και, κατά κανόνα, αφήνεις την πανδημία (ως μια εν δυνάμει σοβαρή απειλή για την υγεία σου) πίσω σου, ενώ ταυτόχρονα γίνεσαι και μέρος της συλλογικής προσπάθειας να προχωρήσουμε μπροστά με οσο το δυνατόν μικρότερες συστημικές αναταράξεις.
 
Δέκα πράγματα για την πανδημία και την επόμενη μέρα.
1. Ό ιός δεν θα σταματήσει να τριγυρνάει ανάμεσα μας.
 
2. Μεσοπρόθεσμα όλοι μας θα (ξανά)κολλήσουμε τον ιο (εμβολιασμένοι και ανεμβολιαστοι).
 
3. Όσοι είμαστε πληρως εμβολιασμένοι η πιθανότητα να νοσήσουμε όταν μας βρει ο ιός βαριά θα είναι πολύ πολύ μικρότερη από την πιθανότητα που θα μας αναλογούσε πέρυσι. Για τους περισσότερους ο διπλός εμβολιασμός σημαίνει το τέλος της covid ως εν δυνάμει σοβαρή απειλή για την υγεία μας.
 
4. Μέχρι εν τέλει να μολυνθούμε όλοι για πρώτη φορά η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των θανάτων θα είναι από μη πληρως εμβολιασμένους (κάποιοι αναλογικά πολύ λίγοι διπλοεμβολιασμενοι κατά βάση πολύ ηλικιωμένοι και ευπαθείς θα πεθάνουν όταν τους βρει ο ιός)
 
5. Όλα τα εμβολια που έχουμε είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά όσον αφορά την προστασία από βαριά νόσηση και θάνατο (από όλες τις γνωστές μεταλλάξεις).
 
6. Τα εμβόλια μειώνουν σημαντικά την *πιθανοτητα* να κολλήσεις τον ιο και να τον μεταδώσεις
 
7. Σχετικά με πιθανές μακροχρόνιες συνέπειες ξέρουμε ότι ένα σημαντικό ποσοστό νοσούντων θα ταλαιπωρηθούν μακροχρόνια (long covid) από τον ιο. Δέν έχουμε την παραμικρή ένδειξη μακροχρόνιων επιπτώσεων από τα εμβόλια.
 
8. Ναι αλλά ακούμε ότι στο εξάμηνο τα αντισώματα φθίνουν;», ακούω συχνά να μου λένε. Σωστά. Τα αντισώματα φθίνουν (και καλά κάνουν – έτσι πρέπει) αλλά η προστασια από σοβαρή νόσο και θάνατο καλά κρατάει. Αυτό που φθίνει με την πτώση των κυκλοφορούντων αντισωματων ειναι η προστασια απο το να (επανα)κολλήσεις τον ιο και να τον μεταδόσεις και όχι απο το να νοσήσεις σοβαρά ή να πεθάνεις. Όποτε μην το αναβάλλεις για το Σεπτέμβριο. Εμβολιασου τώρα για να μειώσεις αισθητά την πιθανότητα βαριάς νόσησης. Χρειάζεσαι σχεδόν ενάμιση μήνα απο το πρώτο εμβόλιο μέχρι να είσαι ανοσιακα ισχυρός και ο ιος δεν θα σε περιμένει.
 
9. Έχουμε πλέον πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι τα εμβόλια δεν επηρεάζουν καθόλου γονιμότητα και την υγεία/έκβαση εγκυμοσύνης. Έχουμε επίσης πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι και ο εμβολιασμός των νέων (12-17 ετών) όπου έχει γίνει μαζικα κύλησε πολύ φυσιολογικά (χωρίς σοβαρές παρενέργειες).
 
10. Αν θέλεις να βοηθήσεις να μην ξανά χάσουν το σχολείο τους τα παιδια μας —> εμβολιάσου. Αν θέλεις να μην κλείσει η εταιρεία που δουλεύει το παιδί σου —> εμβολιασου. Αν θέλεις να προστατεύσεις τον ανοσοκατεσταλμένο συγγενή ή γείτονα σου —> εμβολιάσου.
 
Τα πιο δύσκολα είναι πίσω μας αλλά το διακύβευμα παραμένει μεγάλο. Η πανδημία με τον ένα τρόπο ή τον άλλο μάλλον θα κάνει τον κύκλο της. Αλλά ήδη μας έχει πληγώσει παρα πολύ.
 
ΠΗΓΗ

 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Αφήστε το σχόλιό σας... Το Nucleus δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 950 access attempts in the last 7 days.