Παράγοντες μεγάλου κινδύνου: Άγνοια κινδύνου και έπαρση της ανοησία

Του Κωνσταντίνου Β. Σπυρόπουλου, Ομότιμου Καθηγητή Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών
Κώστας Σπυρόπουλος: Ομότιμος Καθηγητή Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών

Κώστας Σπυρόπουλος: Ομότιμος Καθηγητή Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών

 Η πανδημία του SARS – CoV-2 διαδράμει παγκοσμίως. Ο επιπολασμός του ιού συνεχίζεται κυρίως σε άτομα τα οποία δεν έχουν εμβολιασθεί. Είναι γνωστό ότι όσο περισσότερο επιπολάζεται ο ιός (δηλαδή όσο περισσότερο μεταδίδεται) τόσο η πιθανότητα μετάλλαξης αυξάνει.

Η μετάλλαξη σε κάποια θέση του γενετικού υλικού του ιού προκαλεί την εμφάνιση παραλλαγής που μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο βλαπτική. Μας ενδιαφέρουν βεβαίως οι βλαπτικές παραλλαγές.

   Πολύς λόγος γίνεται για την παραλλαγή Δ η οποία είναι πολύ πιο μεταδοτική από την Α και περισσότερο λοιμογόνος. Επίσης φαίνεται ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά.

Στοιχεία της Mayo Clinic δείχνουν ότι η προστασία έναντι της μόλυνσης μειώθηκε από 91% σε 76% για το εμβόλιο της Moderna και από 89% σε 72% για το εμβόλιο της Pfizer. Και άλλες μελέτες παρουσιάζουν ανάλογα αποτελέσματα.

   Μια άλλη μετάλλαξη, η λάμδα που εμφανίζεται στο Περού είναι τοξικότερη της Δ. Όσο ο ιός μεταδίδεται τόσο η πιθανότητα να προκύψει «τοξικό στέλεχος» «παραλλαγή» αυξάνει με απρόβλεπτες συνέπειες. Ένα απευκταίο ενδεχόμενο είναι η θνητότητα από το «νέο» στέλεχος να είναι πολύ μεγάλη.

Τότε τα πράγματα θα είναι δραματικά.

   Επειδή υπάρχουν ανεμβολίαστοι που δεν πείθονται από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν εμβολιασθεί ήδη, ένα τέταρτο κύμα μπορεί να είναι πιθανώς η αιτία να εμφανισθεί καινούριο τοξικό στέλεχος.

Αν ένα τέτοιο στέλεχος μεταδοθεί ευρέως η οπισθοδρόμηση θα είναι μεγάλη. Οι συνέπειες συγκλονιστικές.

   Μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός τώρα και η αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων ατομικής και κοινωνικής προστασίας.
 
Πρέπει υπερβαίνοντας την ανοησία να σκεφτόμαστε ότι εκατομμύρια έχουν εμβολιασθεί με σπανιότατες παρενέργειες ενώ πολλοί ανεμβολίαστοι  αφ’ ενός έχουν διασπείρει ανεξέλεγκτα την νόσο και αφ’ ετέρου έχουν πεθάνει ή έχουν αποκτήσει χρόνια προβλήματα υγείας λόγω της   long COVID – 19 νόσησης.

   Πρέπει να καθίσουμε με νηφαλιότητα να σκεφτούμε γιατί «ο σκεπτικισμός είναι το πρώτο βήμα για την αλήθεια».

 

ΠΗΓΗ

 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Αφήστε το σχόλιό σας... Το Nucleus δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 641 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: