Τροπολογία κατατέθηκε στη βουλή για κάλυψη κενών θέσεων στα νοσοκομεία

Μετά το μέτρο της αναστολής εργασίας σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς
Αναγκαστική εργασία

Αναγκαστική εργασία

Επείγουσα τροπολογία κατέθεσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με στόχο να καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία λόγω της εφαρμογής του μέτρου αναστολής εργασίας επί των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Η τροπολογία προβλέπει ότι οι διοικήσεις των δομών υγείας κατά παρέκκλιση των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων, με αιτιολογημένη απόφασή τους, μπορούν να προβαίνουν στην κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν από τη θέση σε αναστολή καθηκόντων διοικητικού προσωπικού και υποστηρικτικού προσωπικού, με τη σύναψη συμβάσεων προμήθειας των σχετικών υπηρεσιών σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ εργαστήρια, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, καθώς και σε κατόχους αδειοδοτημένων ασθενοφόρων του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να εξυπηρετούν δευτερογενείς διακομιδές (όπως εξιτήρια και επανεξετάσεις) των δομών υγείας αρμοδιότητάς τους.

Η σύναψη σύμβασης προμήθειας υπηρεσιών γίνεται με απευθείας ανάθεση.


Μετακινήσεις προσωπικού

Ο Διοικητής κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας δύναται να μετακινεί για χρονικό διάστημα ενός (1) μήνα, με δυνατότητα παράτασης έως και τρεις (3) μήνες ακόμη, ιατρικό, νοσηλευτικό και πάσης φύσεως προσωπικό από Τοπικές Ομάδες Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.) σε κέντρα υγείας ή άλλους υγειονομικούς φορείς, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών.

Επίσης, οι φορείς υγείας δύνανται να προσλαμβάνουν ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό μέσω των ηλεκτρονικών καταλόγων του επικουρικού προσωπικού.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ δύναται, με απόφασή του, να μετακινεί για 3 μήνες με δυνατότητα παράτασης άλλων τριών, το προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Τέλος, μέχρι το τέλος του χρόνου μπορούν να παραχωρούνται, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Υγείας, άνευ αντιτίμου, στο Δημόσιο για κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας οι εγκαταστάσεις, θάλαμοι, κλίνες νοσηλείας, κλίνες αυξημένης φροντίδας και εντατικής θεραπείας των στρατιωτικών νοσοκομείων και του Ν.ΙΜ.Τ.Σ.

Θάνος Πλεύρης: Άρση της αναστολής για όσους υγειονομικούς εμβολιάζονται

Με τροπολογία η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, δίνει τη δυνατότητα άρσης της αναστολής των καθηκόντων τους σε όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής. Τα παραπάνω δήλωσε χθες, ο νέος Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Αναλυτικότερα, η δήλωση του υπουργού Υγείας αναφέρει, μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο νόμος εφαρμόζεται για τους λίγους ανεμβολίαστους που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων που προστρέχουν στο σύστημα υγείας.

Η εφαρμογή του γίνεται με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Και στην εφαρμογή αυτή δεν θα υπάρξει παρέκκλιση. Όποιος δεν εμβολιαστεί θα παραμείνει σε καθεστώς αναστολής για όσο χρειαστεί.

Δεδομένου, όμως, ότι δεν έχουμε τιμωρητική διάθεση, με τροπολογία που προωθούμε, δίνουμε τη δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής με την πρώτη δόση, να αρθεί το καθεστώς της αναστολής και να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τους».

 

ΠΗΓΗ

 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 505 access attempts in the last 7 days.