Η προκήρυξη αφορά στην πλήρωση 534 θέσεων με στόχο την κάλυψη αναγκών
Την προκήρυξη για την κάλυψη επί θητεία θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου ΕΣΥ σε Νοσοκομεία, Γενικά Νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας και Κέντρα Υγείας ανά Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), υπέγραψε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Η προκήρυξη αφορά στην πλήρωση 534 θέσεων με στόχο την κάλυψη αναγκών, όπως ζητήθηκε από τις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας.
Μεταξύ των προκηρυχθεισών θέσεων συμπεριλαμβάνονται επιτέλους και 10 θέσεις ιατρών για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας των 18 κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)στο Γ.Ν.Θ «Γ. Παπανικολάου», οι οποίες αποτελούν προσφορά της Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και της «Επιτροπής Ελλάδα 1821-2021» και θυμίζουμε ότι εξακολουθούν να είναι ανενεργές, την ώρα που τα κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης παραμένουν σε τριψήφιο αριθμό.
Έπρεπε φαίνεται να φτάσει η κ. Αγγελοπούλου στο σημείο να ζητήσει με δημόσια έκκληση, την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Θάνου Πλεύρη για το ζήτημα για να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός. «Περιμέναμε ότι θα βοηθήσουν στη συγκεκριμένη συγκυρία, έστω και μία ζωή να σωθεί είναι σημαντικό. Κάνω έκκληση στο νέο Υπουργό Υγείας και τον Πρωθυπουργό να δώσουν λύση», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής την περασμένη Κυριακή στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη».
ΣΧΟΛΙΟ
Έπρεπε να φτάσει η κατάσταση στο μη παρέκει, ώστε η κυβέρνηση ν΄ αναγκαστεί να δώσει έγκριση πρόσληψης 534 γιατρών στο ΕΣΥ (κλικ εδώ η κατανομή). Εν τω μεταξύ έχει προσλάβει πέντε φορές περισσότερους ειδικούς φρουρούς και ήταν έτοιμη να στελεχώσει ακόμη και την διαβόητη πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία αποτελούσε όνειρο της Κεραμέως και του Μητσοτάκη, αυτών που δεν φοίτησαν ποτέ σε δημόσιο πανεπιστήμιο, ούτε νοσηλεύτηκαν ποτέ σε δημόσιο Νοσοκομείο!
Αυτή τη στιγμή τα κενά σε θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ ανέρχονται περί τις 6000, χωρίς να μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια, αφού τα τελευταία χρόνια δεν έγινε ποτέ μια αξιόπιστη καταγραφή ανά Νοσοκομείο και ειδικότητα, ώστε να υπάρξει και ανάλογη πολιτική κινήτρων για ειδικότητες που τείνουν να εξαφανιστούν, όπως η αναισθησιολογία.
Η τελευταία αξιόπιστη καταγραφή κενών έγινε το 2009, όταν η ΟΕΝΓΕ πέτυχε τη σύναψη κλαδικής συμφωνίας, η οποία πρόβλεπε κοινή επιτροπή υπουργείου Υγείας- ΟΕΝΓΕ για την καταγραφή των κενών θέσεων. Όντως, η Επιτροπή λειτούργησε υποδειγματικά και προκηρύχτηκαν οι πρώτες 2000 θέσεις γιατρών, μέχρι τη στιγμή που επέδραμαν τα μνημόνια και το ΕΣΥ μετρούσε έκτοτε μόνον απώλειες.
Η επόμενη απόπειρα στελέχωσης του ΕΣΥ έγινε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019, με την προκήρυξη 940 μόνιμων θέσεων γιατρών. Επέδραμε εκ νέου η κυβέρνηση της ΝΔ και πάγωσε την προκήρυξη με παιδαριώδεις δικαιολογίες.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει επιλέξει τον στραγγαλισμό του ΕΣΥ, ενώ η ΟΕΝΓΕ, αντί να θέσει ως κεφαλαιώδεις στόχους τις προσλήψεις και το μισθολόγιο, τυρβάζει περί όνου σκιάς..
Δημήτρης Βαρνάβας
Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται.
Like this:
Like Loading...
Δείτε επίσης: