Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τη γρίπη – Μπορούν να γίνουν παράλληλα με τα εμβόλια της Covid

Ανησυχία για τη συνύπαρξη γρίπης και κορωνοϊού
 
Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τη γρίπη - Μπορούν να γίνουν παράλληλα με τα εμβόλια της Covid

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τη γρίπη – Μπορούν να γίνουν παράλληλα με τα εμβόλια της Covid

 

Το ό,τι η γρίπη δεν μας επισκέφθηκε πέρυσι δεν σημαίνει ότι δεν θα μας επισκεφθεί φέτος, επισήμανε κατά την σημερινή ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μ.Θεοδωρίδου, τονίζοντας πως ο ιός της γρίπης είναι ένας ιός που δεν πρέπει να του έχουμε εμπιστοσύνη.

Το κύριο μήνυμά της ήταν να εμβολιαστούν για τη γρίπη όσοι πρέπει να το κάνουν, και να μην θεωρούν κάποιοι ότι κάνοντας το εμβόλιο της γρίπης προστατεύονται από τον κορωνοϊό ή το αντίστροφο.

Η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι ευτυχώς πέρυσι είχαμε ιδιαίτερα χαμηλή επίπτωση της γρίπης και εξήγησε ότι υπάρχουν λίγα στοιχεία για την αλληλεπίδραση της με τον κορωνοϊό. «Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε πως μπορεί η μια λοίμωξη να επηρεάσει την άλλη», τόνισε χαραχτηριστικά, προσθέτοντας ότι φέτος θα χρησιμοποιηθούν τετράδυναμα εμβόλια μιας δόση κατά της γρίπης.

Επίσης είπε ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ακόμα και την ίδια ημέρα με άλλα εμβόλια, καθώς δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός του αντιγριπικού εμβολιασμού με τον εμβολιασμό με άλλα εμβόλια.

Στην αρχική της τοποθέτηση, η κ. Θεοδωρίδου είπε: «Στις 30 Σεπτεμβρίου ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε την έναρξη εμβολιαστικής περιόδου κατά της γρίπης. Από 1η Οκτωβρίου το εμβόλιο γρίπης συνταγογραφείται. Τους χειμερινούς μήνες έχουμε κυκλοφορία πολλών αναπνευστικών ιών. Από την αρχή είχαμε μεγάλη ανησυχία για την αλληλεπίδρασή τους.

Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε σαφή γνώση σε τι βαθμό μπορεί να επηρεάσει η μια την άλλη.

Γνωρίζουμε ότι την περσινή χρονιά, είχαμε την ευτυχία η κινητικότητα της γρίπης να είναι αξαιρετικά χαμηλή, χάρη στην εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και αποφυγής συγχρωτισμού.

Η γρίπη κορυφώνεται Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και τα άτομα που πρέπει να εμβολιαστούν, πρέπει να είναι ανοσοποιημένα από Νοέμβριο. Κάθε χρόνο το εμβόλιο γρίπης αλλάζει, καθώς ο ιός μεταλλάσσεται. Φέτος κυκλοφορούν τετραδύναμα εμβόλια. Η δόση του εμβολίου είναι μια και ο εμβολιασμός δεν παρεμβαίνει στο σχήμα των υπολοίπων εμβολίων.

Συστάσεις διατήρησης μεσοδιαστημάτων, δεν υφίστανται. Όποιος πρέπει να εμβολιαστεί για γρίπη, δεν χρειάζεται να λύσει χρονολογικό σταυρόλεξο για να κάνει κι άλλα εμβόλια. Προτεραιότητα έχουν οι ομάδες αυξημένου κινδύνου. Δηλαδή, οι άνω των 60, παιδιά άνω των 6 μηνών κι ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα, η ομάδα των εγκύων γυναικών, άτομα με παθολογική παχυσαρκία κλπ.

Πολύ σημαντικός είναι και ο εμβολιασμός του ιατροφαρμακευτικού προσωπικού.

Θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία για τους χρονικούς περιορισμούς Covid και γρίπης. Ασυμπτωματικοί με θετικό εργαστηριακό έλεγχο, εμβολιάζονται όταν τελειώσουν την περίοδο απομόνωσής τους.

Συμπτωματικοί ασθενείς πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό. Δεν υπάρχει διασταυρούμενη προστασία για τους δυο ιούς, είναι ξεχωριστές λοιμώξεις, με διαφορετική πορεία και πρόγνωση. Πανευρωπαϊκά, πέρσι ο ΠΟΥ βρήκε 33 δείγματα γρίπης, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

Έχουμε μειωμένη ανοσία στην κοινότητα. Δεν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στη γρίπη, κάθε φορά μπορεί να έχει διαφορετικό πρόσωπο. Όλοι πρέπει να εμβολιαστούν έγκαιρα».

Από την πλευρά του, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε: «Ξεπεράσαμε τους 12 εκατομμύρια 235 χιλιάδες εμβολιασμούς. Περισσότεροι από 6.165.000 συμπολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, στο 57,8% επί του συνολικού πληθυσμού.

Για την τρίτη δόση

Για την τρίτη δόση, έχουν κλειστεί 84.000 ραντεβού κι έχουν γίνει 46.000 εμβολιασμοί. Περίπου 20.000 είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι. Σε σχέση με εμβολιαστική κάλυψη, υψηλότερα ποσοστά έχουν τα νησιά, όπως οι Μύκονος, Σαντορίνη, Μήλος, Πάρος, Κως, Τήνος και στην ηπειρωτική χώρα, Αθήνα (Βόρειος και Νότιος τομέας), Πειραιάς, Ηράκλειο.

Όλα τα κέντρα υγείας είναι εφοδιασμένα με το εμβόλιο της Pfizer. Όσοι έκαναν μια δόση οποιουδήποτε εμβολίου και δεν έκαναν τη δεύτερη, συστήνεται να την κάνουν, άσχετα αν έχει περάσει μεγάλο διάστημα».

Για την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος, η κ. Θεοδωρίδου είπε: «Το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι σαφές για όσους πρέπει να εμβολιαστούν. Ζητείται η γνώμη μας για να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί, αλλά δεν έχουμε εκτελεστική εξουσία πάνω σε αυτό.

Η επιτροπή διαθέτει το μέσο της επικοινωνίας και της ενημέρωσης για να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί. Μιλάμε και κάνουμε επαφές με συλλόγους και προσπαθούμε να είμαστε κοντά στους διστακτικούς. Για τους… αμετακίνητους, χρειάζονται άλλες προσεγγίσεις, από άτομα που εμπιστεύονται. Ένα από τα μέτρα, είναι πάει το εμβόλιο στα παιδιά από τους παιδίατρους κι εμείς παίξαμε τον ρόλο μας σε αυτό».

Για την τρίτη δόση, είπε: «Όποιος έχει κάνει τις δυο δόσεις, θεωρείται προστατευμένος. Το ότι πέφτουν τα αντισώματα, δεν σημαίνει πως το άτομο αυτό είνα απροστάτευτο. Απλά, σε αυτή τη φάση μπορεί κανείς να είναι πιο προσεκτικός και μπαίνει το ενδεχόμενο για ενίσχυση ανοσίας με πρόσθετη δόση.

Θέλουμε να διατηρήσουμε ψηλά την ανοσία, όσο δεν γνωρίζουμε ακριβή επίπεδο αντισωμάτων που απαιτούνται για την προστασία από τη λοίμωξη. Όλα τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα ως επαναληπτικές δόσεις. Πρώτα η Pfizer, ακολουθεί η Moderna και στη συνέχεια η Johnson & Johnson.

Υπάρχουν καλά δεδομένα για συνδυασμό εμβολίων μεταξύ δόσεων, ακόμα και μεταξύ διαφορετικών τύπων εμβολίων. Η τρίτη δόση πρέπει, συνήθως, να γίνεται με διαφορετικό εμβόλιο».

Για τον εμβολιασμό των παιδιών από παιδιάτρους, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε: «Όσον αφορά το θέμα παιδιάτρων, είναι επί μέρους επιχειρησιακό σκέλος του προγράμματος. Περίπου 170.000 παιδιά έχουν ήδη εμβολιαστεί, έχουμε πάνω από 1.500 κέντρα σε όλη τη χώρα. Οι παιδίατροι είναι συμπληρωματικό μέσο, όπως οι ιδιώτες γιατροί»

ΠΗΓΗ

 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 509 access attempts in the last 7 days.