Kαινούργια φάρμακα για καρκίνο και διαβήτη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναθεωρεί τις λίστες για ενήλικες και παιδιά
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναθεωρεί τις λίστες για ενήλικες και παιδιά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναθεωρεί τις λίστες για ενήλικες και παιδιά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναθεωρεί τις λίστες για ενήλικες και παιδιά, εντάσσοντας νέες θεραπείες και διαπραγματεύεται την πρόσθετη παραγωγή τους για χώρες χαμηλού κόστους, εάν προστατεύονται από πατέντα

Με νέες μορφές ινσουλίνης, αντικαρκινικά φάρμακα, αλλά και φάρμακα για την θεραπεία σοβαρών βακτηριακών και μυκητιασικών λοιμώξεων και για τη διακοπή του καπνίσματος επεκτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τις Λίστες Βασικών Φαρμάκων και Βασικών Φαρμάκων για Παιδιά.

Στις λίστες αυτές εντάσσονται φάρμακα που παρέχουν τα μεγαλύτερα οφέλη και στο πλαίσιο των παγκόσμιων προτεραιοτήτων υγείας, τα φάρμακα αυτά πρέπει να είναι διαθέσιμα και προσιτά για όλους.

ΤΑ ΑΝΤΙΔΙΑΒΗΤΙΚΑ

Η ινσουλίνη ανακαλύφθηκε πριν από 100 χρόνια και η ανθρώπινη ινσουλίνη βρίσκεται στον Κατάλογο Βασικών Φαρμάκων του ΠΟΥ από την πρώτη δημοσίευση της λίστας το 1977. Δυστυχώς, η περιορισμένη προσφορά ινσουλίνης και οι υψηλές τιμές σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στη θεραπεία.

Η επέκταση της λίστας Βασικών Φαρμάκων και στα ανάλογα ινσουλίνης μακράς δράσης (ινσουλίνη degludec, detemir και glargine) και των βιοομοειδών τους, μαζί με την ανθρώπινη ινσουλίνη, αποσκοπεί στην αύξηση της πρόσβασης στη θεραπεία του διαβήτη διευρύνοντας τις θεραπευτικές επιλογές.

Η ένταξη και των βιολογικών αναλόγων ινσουλίνης στη λίστα σημαίνει ότι μπορούν να περιλαμβάνονται περισσότερα βιοομοειδή ποιότητας στη διεθνή αγορά, στο πλαίσιο του προγράμματος προεπιλογής του ΠΟΥ. Η δυνατότητα αυτή θα επιτρέψει τον ανταγωνισμό και τη συνακόλουθη μείωση τιμών, δίνοντας στις χώρες περισσότερες επιλογές προϊόντων.

Τα ανάλογα ινσουλίνης μακράς δράσης προσφέρουν επιπλέον κλινικά οφέλη στους ασθενείς μέσω της παρατεταμένης διάρκειας δράσης τους, γεγονός που εξασφαλίζει ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορούν να ελεγχθούν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα χωρίς νέα δόση. Προσφέρουν ιδιαίτερο όφελος σε ασθενείς που παρουσιάζουν επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα με ανθρώπινη ινσουλίνη.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης τους αναστολείς SGLT2 ενταγλιφλοζίνη, καναγλιφλοζίνη και δαπαγλιφλοζίνη ως θεραπεία δεύτερης γραμμής σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Αυτά τα φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα, μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου, νεφρικής ανεπάρκειας και καρδιαγγειακών επεισοδίων.

ΓΙΑ ΤΟN ΚΑΡΚΙΝΟ

Τέσσερα νέα φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου προστέθηκαν στις Λίστα Βασικών Φαρμάκων:

Ενζαλουταμίδη, ως εναλλακτική λύση στην αμπιρατερόνη, για τον καρκίνο του προστάτη.

Everolimus, για το υποεμφυλιακό γιγαντιαίο κυτταρικό αστροκύττωμα (SEGA), έναν τύπο όγκου εγκεφάλου στα παιδιά.

Ibrutinib, στοχευμένο φάρμακο για τη χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία και

Rasburicase, για το σύνδρομο λύσης όγκου, μια σοβαρή επιπλοκή ορισμένων θεραπειών καρκίνου.

Η λίστα επεκτάθηκε και με το imatinib ώστε να περιλαμβάνει στοχευμένη θεραπεία της λευχαιμίας.

 

Για 16 φάρμακα που έχουν ήδη ενταχθεί στη λίστα, προστέθηκαν νέες ενδείξεις για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας, μεταξύ των οποίων το γλοίωμα χαμηλού βαθμού (αρχικών σταδίων), της συχνότερης μορφής όγκου εγκεφάλου στα παιδιά.

ΛΟΙΜΩΔΕΙΣ ΝΟΣΟΙ

Τα νέα φάρμακα που εντάσσονται στη λίστα και αφορούν τις μολυσματικές ασθένειες περιλαμβάνουν:

το cefiderocol, ένα αντιβιοτικό «ύστατη λύση», καθώς είναι αποτελεσματικό έναντι βακτηρίων ανθεκτικών σε πολλαπλά φάρμακα,

η εχινοκανδίνη, αντιμυκητιασικό για σοβαρές μυκητιασικές λοιμώξεις και

μονοκλωνικά αντισώματα για την πρόληψη της λύσσας – τα πρώτα μονοκλωνικά αντισώματα κατά μολυσματικής νόσου που περιλαμβάνονται στη λίστα.

Οι ενημερωμένοι κατάλογοι αναγνωρίζουν επίσης νέα σκευάσματα φαρμάκων για κοινές βακτηριακές λοιμώξεις, ηπατίτιδα C, HIV και φυματίωση, σε δοσολογία και τρόπο χορήγησης που θα καλύπτουν καλύτερα τις ανάγκες παιδιών και ενηλίκων.

Επιπλέον 81 αντιβιοτικά εντάχθηκαν στην κατηγοριοποίηση AWaRe του ΠΟΥ, η οποία ταξινομεί τα αντιβιοτικά σε κατηγορία ελεύθερης πρόσβασης.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Δύο φάρμακα που δεν βασίζονται σε νικοτίνη – η βουπροπιόνη και η βαρενικλίνη – εντάσσονται στη θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης στη Λίστα, παρέχοντας εναλλακτικές επιλογές θεραπείας για άτομα που θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα.

ΠΗΓΗ

 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 723 access attempts in the last 7 days.