Μolnupiravir: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το χάπι του κορωνοϊού

To Bloomberg απαντάει σε 7 ερωτήματα για το πειραματικό χάπι κατά του κορωνοϊού
Μolnupiravir: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το χάπι του κορωνοϊού

Μolnupiravir: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το χάπι του κορωνοϊού

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να προχωρήσει στην αξιολόγηση του φαρμάκου, της αμερικανικής φαρμακευτικής Merck.
 

 

Τι είναι το Μolnupiravir;

Είναι το όνομα ενός φαρμάκου που αναπτύχθηκε αρχικά για τη θεραπεία της γρίπης που χορηγείται από το στόμα σε μορφή κάψουλας. Αναστέλλει την αντιγραφή του SARS-CoV-2, του κορωνοϊού που προκαλεί τον Covid-19. Με απλά λόγια, προκαλεί λάθη στον μηχανισμό που αναπαράγει το γενετικό υλικό του ιού, καθιστώντας έτσι τα αντίγραφα ελαττωματικά. Το φάρμακο ανακαλύφθηκε στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα.

Πόσο αποτελεσματικό είναι;

Η ενδιάμεση ανάλυση δεδομένων από μια τυχαιοποιημένη δοκιμή διαπίστωσε ότι μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας κατά περίπου 50%, ανέφερε η Merck σε δήλωση της 1ης Οκτωβρίου. Μέχρι την 29η ημέρα, δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος σε ασθενείς που έλαβαν molnupiravir, αλλά οκτώ πέθαναν από όσους έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Η μελέτη ήταν σχετικά μικρή και απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Αλλά τα αποτελέσματα ήταν τόσο ενθαρρυντικά που οι Merck και Ridgeback, σε διαβούλευση με ανεξάρτητους παρατηρητές δοκιμών και την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, διέκοψαν τη δοκιμή και ξεκίνησαν τη διαδικασία απόκτησης κανονιστικής άδειας.

Σε τι διαφέρει από άλλα φάρμακα;

Η ρεμδεσιβίρη της Gilead Sciences Inc., καθώς και τα μονοκλωνικά αντισώματα, χορηγούνται μέσω ενδοφλέβιας έγχυσης. Αυτό γίνεται συνήθως σε νοσοκομείο ή σε κλινική, όπου τα μολυσμένα άτομα κινδυνεύουν να μεταδώσουν τον ιό στο ιατρικό προσωπικό και σε άλλους ασθενείς.

Το κύριο πλεονέκτημα του Molnupiravir είναι ότι λαμβάνεται ως χάπι, επιτρέποντας στους ασθενείς να νοσηλεύονται στο σπίτι. Είναι επίσης πιθανό να είναι φθηνότερο.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Η ενδιάμεση ανάλυση δεν βρήκε αυξημένη επίπτωση ανεπιθύμητων ενεργειών. Μόνο το 1,3% των συμμετεχόντων που έλαβαν molnupiravir εγκατέλειψαν τη θεραπεία λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών. Ωστόσο, το molnupiravir θα πρέπει να αξιολογηθεί σε μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα ασθενών για να προσδιοριστεί σωστά η ασφάλειά του.

Τι γίνεται με την προμήθεια του Μolnupiravir;

Η Merck αναμένει να πραγματοποιήσει 10 εκατομμύρια θεραπείες έως το τέλος του 2021, με τις περισσότερες δόσεις να προγραμματίζονται για παραγωγή το 2022. Η φαρμακευτική συμφώνησε τον Ιούνιο σε συμφωνία προμήθειας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία θα παρείχε 1,7 θεραπευτικές αγωγές, όταν το φάρμακο αποκτήσει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης ή έγκριση από τον FDA.

Η Merck έχει επίσης συμφωνίες με άλλες κυβερνήσεις, εν αναμονή της κανονιστικής άδειας. Για παράδειγμα, η Αυστραλία παρήγγειλε 300.000 δόσεις.

Θα αντικαταστήσει την ανάγκη για εμβόλια;

Όχι. Ο εμβολιασμός παραμένει η πιο αποτελεσματική ασπίδα κατά του Covid-19. Ωστόσο, τα κρούσματα Covid-19 συνεχίζουν να εμφανίζονται ακόμη και σε πληθυσμούς με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, πράγμα που σημαίνει ότι οι αντιιικές θεραπείες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της σοβαρότητας της νόσου, ειδικά σε ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα για τα οποία ο εμβολιασμός είναι λιγότερο αποτελεσματικός.

ΠΗΓΗ

 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 602 access attempts in the last 7 days.