Κορωνοϊός – 3η δόση εμβολίου: Ο συνδυασμός του Sputnik-Light με άλλα εμβόλια δημιουργεί ισχυρή ανοσία
Έρευνα που έγινε στην Αργεντινή έδειξε ότι η αναμνηστική δόση με το εμβόλιο Sputnik-Light προκαλεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση.
Έρευνα που έγινε στην Αργεντινή έδειξε ότι η αναμνηστική δόση με το εμβόλιο Sputnik-Light προκαλεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση.
Αυτό ανακοίνωσε το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (Russia Direct Investment Fund) με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.
«Η πρώτη στον κόσμο συνδυαστική έρευνα που έγινε στην Αργεντινή με την υποστήριξη του RDIF έδειξε ότι τα εμβόλια Sputnik-Light και Moderna ως αναμνηστικές δόσεις προκάλεσαν ισχυρή ανοσολογική απόκριση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Ο συνδυασμός του AstraZeneca και του Sputnik-Light είχε άριστο αποτέλεσμα», τονίζεται επίσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Γκαμαλέι της Μόσχας, που παρασκεύασε το εμβόλιο Sputnik-V, η αποτελεσματικότητα του Sputnik-Light (το οποίο συνιστά την πρώτη δόση του Sputnik-V) κατά της παραλλαγής «Δέλτα» φθάνει το 70% για διάστημα τριών μηνών μετά τον εμβολιασμό.
Στην ηλικιακή ομάδα έως τα 60 έτη, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ξεπέρασε το 75%. Παράλληλα, οι δείκτες αποτελεσματικότητας του Sputnik-Light κατά της παραλλαγής «Δέλτα» υπερβαίνουν τους αντίστοιχους δείκτες σειράς ξένων εμβολίων των δύο δόσεων, τα οποία δείχνουν σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας που φθάνει έως και σε ποσοστό μικρότερο του 50% πέντε μήνες μετά τον εμβολιασμό.
Οι ερευνητές επίσης δημοσίευσαν συγκριτικό πίνακα που αναφέρεται στην αλληλεπίδραση των εμβολίων διαφορετικών παρασκευαστών. Σύμφωνα με τον πίνακα, εκείνοι που έκαναν τις δύο δόσεις του Sputnik-V είχαν καλύτερη ανοσολογική απόκριση με το Sputnik-Light και το Moderna ως αναμνηστικές δόσεις. Σ’ εκείνους που έκαναν τις δύο δόσεις του εμβολίου AstraZeneca, όλα τα είδη αντισωμάτων αυξάνονται με την αναμνηστική δόση των εμβολίων AstraZeneca και Moderna.
Το εμβόλιο Sputnik-Light εγκρίθηκε στην Ρωσία στις 11 Αυγούστου του 2020. Αυτή την στιγμή το εμβόλιο έχει εγκριθεί σε 70 χώρες με συνολικό πληθυσμό 4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται.