Κορωνοϊός: Σε υψηλά διμήνου τα κρούσματα- Αλλαγές σε ΜΕΘ λόγω πίεσης στο ΕΣΥ

3.739 κρούσματα, με αυξητική τάση στο ιικό φορτίο και τον χειμώνα προ των πυλών
Την εκτίμηση των ειδικών για νέα αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων όσο προχωράμε στον χειμώνα και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες μεταφέρουν τις δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους, επιβεβαιώνουν τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα.

Χθες καταγράφηκαν 3.739 νέα περιστατικά μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, που είναι και ο υψηλότερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων που έχει καταγραφεί από τα τέλη Αυγούστου έως σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες πραγματοποιήθηκαν 376.384 εργαστηριακά τεστ (μοριακά και rapid αντιγόνου).

Σταθερά από την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρείται αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών και πλέον το τελευταίο επταήμερο καταγράφονται κατά μέσο όρο 2.647 κρούσματα, δηλαδή σχεδόν 400 περισσότερα σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο.

Μακεδονία και Θεσσαλία

Η Μακεδονία και η Θεσσαλία εξακολουθούν να είναι στο «κόκκινο».

Από τα νέα κρούσματα, 701 εντοπίστηκαν στην Αττική, 574 στη Θεσσαλονίκη, 270 στη Λάρισα, 172 στην Ημαθία, 141 στη Μαγνησία, ενώ σε Πιερία, Πέλλα, Ξάνθη καταγράφηκαν 128, 119 και 109 κρούσματα αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων κατέγραψε αυξητικές τάσεις του ιικού φορτίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Χανιά, Ξάνθη και Ιωάννινα. Η μεγαλύτερη αύξηση (+176%) παρατηρήθηκε στον Βόλο.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας συνολικά 15.447 ασθενείς έχουν καταλήξει. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 356 ασθενείς, (87,6% ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι). Ο μέσος όρος των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία το τελευταίο επταήμερο έχει ξεπεράσει τις 200.

 
Η πίεση της COVID-19 στο ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ COVID είναι σταθερά πάνω από 90%, οδηγεί σε λειτουργικές αλλαγές σε μονάδες υγείας.
 
Αλλαγές σε ΜΕΘ και ΜΑΦ

Η πίεση της COVID-19 στο ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ COVID είναι σταθερά πάνω από 90%, οδηγεί σε λειτουργικές αλλαγές σε μονάδες υγείας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το γενικό νοσοκομείο Πέλλας που συγκροτείται από δύο νοσοκομειακές μονάδες (Γιαννιτσών και Έδεσσας) προχώρησε σε αναδιάρθρωση των κλινών Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

Αναδιάρθρωση κλινών

Έτσι, πλέον στα Γιαννιτσά θα λειτουργούν 12 κλίνες Εντατικής, εκ των οποίων οι δέκα θα είναι COVID και οι δύο για άλλα περιστατικά, και στην Εδεσσα τρεις κλίνες Αυξημένης Φροντίδας για την υπηρέτηση τακτικών και έκτακτων περιστατικών που χρήζουν φροντίδα κατόπιν χειρουργικής αντιμετώπισης.

Η πλειονότητα των διασωληνωμένων ασθενών είναι άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω (53,7%), το 43,3% ηλικίας 40 έως 64 ετών, ενώ 11 ασθενείς είναι κάτω των 39 ετών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς γιατρούς, τουλάχιστον έως τώρα η επίπτωση της COVID-19 στα παιδιά στη χώρα μας ήταν πολύ χαμηλή με μόλις τρεις θανάτους σε άτομα έως 17 ετών από την αρχή της πανδημίας. Αυτό δεν ισχύει για άλλες χώρες, που φαίνεται ότι επηρεάστηκαν πολύ από το στέλεχος «Δέλτα».

Είναι ενδεικτικά τα δεδομένα από νοσηλείες παιδιών και εφήβων στις ΗΠΑ, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο The JAMA Network. Ειδικότερα, τον Αύγουστο 2021 νοσηλεύθηκαν λόγω COVID-19 1,4 ανά 100.000 παιδιά, όταν στα μέσα Ιουνίου με αρχές Ιουλίου ο δείκτης νοσηλευομένων παιδιών ήταν 0,3 ανά 100.000.

Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε σε παιδιά κάτω των 4 ετών (από 0,2 σε 2 ανά 100.000 πληθυσμού).

Πηγή:kathimerini

 

 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Sending
User Review
0 (0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 723 access attempts in the last 7 days.