Οι επαναλοιμώξεις COVID είναι πιθανές εντός ενός ή δύο ετών υποστηρίζουν τα μοντέλα

Οι επαναλοιμώξεις COVID είναι πιθανές εντός ενός ή δύο ετών υποστηρίζουν τα μοντέλα
Σωματίδια του SARS-CoV-2 (κίτρινο, τεχνητά χρωματισμένα) αναδύονται από ένα κύτταρο.Credit: National Institutes of Health/Science Photo Library

Σωματίδια του SARS-CoV-2 (κίτρινο, τεχνητά χρωματισμένα) αναδύονται από ένα κύτταρο.    Credit: National Institutes of Health/Science Photo Library

Οι εκτιμήσεις που βασίζονται στην εξέλιξη του ιού προβλέπουν κίνδυνο 50% 17 μήνες μετά την πρώτη μόλυνση χωρίς μέτρα όπως η μάσκες και ο εμβολιασμός.

Τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 μπορούν να αναμένουν να επανανοσήσουν μέσα σε ένα ή δύο χρόνια, εκτός εάν λάβουν προφυλάξεις όπως ο εμβολιασμός και η χρήση μάσκας. Αυτή είναι η πρόβλεψη της μοντελοποίησης με βάση τις γενετικές σχέσεις μεταξύ του SARS-CoV-2 και άλλων κορωνοϊών 1.

Τα ευρήματα προειδοποιούν επίσης ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να επανανοσήσουν σε λίγους μήνες εάν δεν εμβολιαστούν. «Η ανοσία είναι σχετικά βραχύβια», λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Jeffrey Townsend, επιστήμονας βιοπληροφορικής στο Yale School of Public Health στο New Haven, Connecticut. “Θα πρέπει να εμβολιαστείς ακόμα κι αν έχεις μολυνθεί ή νοσήσει.”

Περαιτέρω στοιχεία κατά τους προσεχείς μήνες και χρόνια θα είναι απαραίτητα για να γνωρίζουμε ακριβώς πόσο διαρκεί η φυσική ανοσία. “Αλλά δεν θέλουμε να περιμένουμε γι’ αυτό. Και δεν χρειάζεται να το κάνουμε», λέει ο Τάουνσεντ.

Για να εκτιμήσει την ανθεκτικότητα της ανοσίας του SARS-CoV-2, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ήθελαν να κατανοήσουν πώς τα επίπεδα αντισωμάτων από μια προηγούμενη λοίμωξη επηρεάζουν τον κίνδυνο επαναμόλυνσης.

Τα δεδομένα από μια προηγούμενη μελέτη επέτρεψαν στην ομάδα να χαρτογραφήσει αυτό το αποτέλεσμα με την πάροδο των ετών για «ενδημικούς» ή συνεχώς κυκλοφορούντες κορωνοϊούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα 2. Αλλά ο SARS-CoV-2 είναι πολύ νέος για να είναι διαθέσιμα τέτοια μακροπρόθεσμα δεδομένα..

Για να καλύψουν το κενό, οι επιστήμονες συνδύασαν γενετικά δεδομένα από τον SARS-CoV-2, τρεις ενδημικούς κορωνοϊούς και τους στενά συνδεδεμένους κορωνοϊούς SARS-CoV και MERS-CoV για να χτίσουν ένα ιικό οικογενειακό δέντρο. Στη συνέχεια, οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν αυτό το δέντρο για να μοντελοποιήσουν πώς τα ιογενή χαρακτηριστικά έχουν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου.

Μαζί, αυτά τα χαρακτηριστικά παρείχαν μια εκτίμηση της μείωσης των επιπέδων αντισωμάτων μετά τη μόλυνση από SARS-CoV-2 και άλλων παραγόντων που απαιτούνται για την κατανόηση του κινδύνου επαναμόλυνσης.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο μέσος κίνδυνος επαναμόλυνσης αυξάνεται από περίπου 5% τέσσερις μήνες μετά την αρχική μόλυνση σε 50% μετά 17 μήνες. Συνολικά, η φυσική προστασία φαίνεται να διαρκεί λιγότερο από το ήμισυ, της ανοσίας για τους τρεις κορωνοϊούς κοινού κρυολογήματος.

Ο Τάουνσεντ λέει ότι ήταν «έκπληκτος και φοβισμένος» από τα ευρήματά του, τα οποία δείχνουν ότι ο COVID-19 είναι πιθανό να μεταβεί από μια πανδημική ασθένεια σε μια ενδημική ασθένεια.

COVID-19 μπαλαντέρ

Ωστόσο, παραμένουν πολλά άγνωστα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής σοβαρότητας της νόσου όταν κάποιος επαναμολυνθεί. Τα άτομα μπορεί επίσης να διαφέρουν σημαντικά τόσο ως προς την ευαισθησία τους στην επαναμόλυνση όσο και στην πορεία της νόσου τους σε περίπτωση επαναμόλυνσης — συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον είναι πιθανό να εμφανίσουν μακροχρόνια COVID.

Η Sarah Cobey, εξελικτική βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο στο Ιλινόις, προειδοποιεί ότι η νέα έρευνα βασίζεται στην υπόθεση ότι οι γενετικές ομοιότητες των ιών προβλέπουν ομοιότητες σε χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την επαναμόλυνση.

Σημειώνει ότι μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να κάνει μια ασφαλή υπόθεση σχετικά με το πόσο γρήγορα μειώνεται η προστασία μετά από μια λοίμωξη SARS-CoV-2. Αλλά προσθέτει ότι η επιστήμη υποδηλώνει ότι η ανοσία θα εξασθενήσει πράγματι: «Κανείς δεν θα περίμενε ότι η ανοσία θα διαρκέσει τόσο πολύ με έναν ιό που εξελίσσεται ειδικά για να ξεφύγει από την ανοσία».

Ο Cobey υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για άτομα που έχουν μολυνθεί να ενισχύσουν την προστασία τους με ένα εμβόλιο — ένα σημείο που έχει διατυπωθεί από έρευνα που δημοσιεύθηκε από το  US Centers for Disease Control and Prevention τον Αύγουστο.

Η μελέτη εξέτασε άτομα που νόσησαν από COVID-19 το 2020, μερικά από τα οποία μολύνθηκαν εκ νέου τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2021. Διαπίστωσε ότι εκείνοι που δεν είχαν εμβολιαστεί είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να επαναμολυνθούν εκείνη την περίοδο από εκείνους που είχαν νοσήσει και είχαν ένα εμβολιαστεί  3.

 

Πηγή:
Nature
, 19 October 2021 doi: https://doi.org/10.1038/d41586-021-02825-8

References

  1. Τownsend, J. P. et al. Lancet Microbe https://doi.org/10.1016/S2666-5247(21)00219-6 (2021).

    PubMed Article Google Scholar 

  2. Edridge, A. W. D. et al. Nature Med. 26, 1691–1693 (2020).

    PubMed Article Google Scholar 

  3. Cavanaugh, A. M., Spicer, K. B., Thoroughman, D., Glick, C. & Winter, K. Morb. Mortal. Wkly Rep. 70, 1081–1083 (2021).

    PubMed Article Google Scholar 


Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 506 access attempts in the last 7 days.