Κορωνοϊός: Κρυφή απειλή οι ασυμπτωματικοί

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.
Κορωνοϊός: Κρυφή απειλή οι ασυμπτωματικοί

Κορωνοϊός: Κρυφή απειλή οι ασυμπτωματικοί

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή την περίοδο νοσούν πάνω από 150.000 άνθρωποι εκ των οποίων λίγο λιγότεροι από τους μισούς είναι ασυμπτωματικοί και μεταδίδουν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν.

Ειδικότερα, το υπολογιστικό μοντέλο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκτινάσσει τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων σε σχεδόν 150.000 ασθενείς σε όλη την Ελλάδα.  Από αυτούς συμπτώματα έχει μόνο ένας στους δύο.

«Αυτή την περίοδο, τα διαγνωσμένα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται γύρω στους 79.000 ασθενείς», εξηγεί στη Realnews ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και προσθέτει ότι τουλάχιστον άλλοι τόσοι ασθενείς νοσούν χωρίς να έχουν την παραμικρή συμπτωματολογία.

Μάλιστα, στις περιοχές με μεγάλη διασπορά του ιού είναι πιθανόν οι ασυμπτωματικοί φορείς να είναι πολλαπλάσιοι σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με ανάλυση που παρουσίασε πρόσφατα η ομάδα επιδημιολογίας λυμάτων του ΑΠΘ, όταν το ιικό φορτίο στην κοινότητα είναι πολύ υψηλό, ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων μπορεί να φτάσει ακόμα και στο πενταπλάσιο των συμπτωματικών φορέων.

«Με δεδομένο ότι οι ασυμπτωματικοί μπορούν και αυτοί να μεταδώσουν τον ιό, ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που υποδεικνύει ο επίσημος αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνει η πολιτεία», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Ένα μεγάλο ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων του ιού είναι άτομα νεαρής ηλικίας, καθώς επίσης και εμβολιασμένοι που έχουν μολυνθεί και διαφεύγουν την κλασική επιτήρηση.

Για τον λόγο αυτόν ο κ. Σαρηγιάννης τονίζει την ανάγκη διενέργειας διαγνωστικών τεστ στον πληθυσμό των εμβολιασμένων.

«Με ένα self ή rapid test την εβδομάδα στους εμβολιασμένους θα είχαμε 500 νεκρούς λιγότερους μέχρι το τέλος του χρόνου», αναφέρει ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Άτομα νεαρής ηλικίας

Ακόμη ένα μεγάλο μέρος των ασυμπτωματικών ασθενών είναι άτομα νεαρής ηλικίας ή παιδιά. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, το 22% των κρουσμάτων είναι παιδιά και έφηβοι.

Μάλιστα, μόνο μέσα στην τελευταία εβδομάδα νόσησαν πάνω από 10.000 παιδιά ηλικίας από 4 έως 18 ετών.

«Όσο η διασπορά ήταν σε μέτρια επίπεδα και με τα αυξημένα τεστ που γίνονται, τα σχολεία δεν επιβάρυναν την κατάσταση. Καθώς, όμως, η διασπορά θα αυξάνει, η επιβάρυνση ιδίως των δημοτικών σχολείων θα αρχίσει να γίνεται πιο έντονη», επισημαίνει ο Δημ. Σαρηγιάννης και προσθέτει ότι αυτό μπορεί να αποφευχθεί βελτιώνοντας τις συνθήκες λειτουργίας των σχολείων και αποφεύγοντας τον συνωστισμό.

«Οι υπολογισμοί μας με συμπεριφορικά μοντέλα δείχνουν ότι μια τάξη με 25 παιδιά έχει 36% περισσότερες ενεργές επαφές σε σχέση με μια σχολική αίθουσα η οποία έχει από 17 παιδιά και κάτω», επισημαίνει και προσθέτει ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα και στις πανεπιστημιακές σχολές να αποφασίσουν για τη μετατροπή των μαθημάτων που γίνονται με τη μορφή διάλεξης και αυτά να πραγματοποιούνται με υβριδικό τρόπο.

«Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνεται παράλληλα μάθημα διά ζώσης σε περιορισμένο αριθμό φοιτητών και μάθημα εξ αποστάσεως ταυτόχρονα με live streaming στους υπόλοιπους, με κυκλική εναλλαγή των ομάδων φοιτητών που θα παρακολουθούν το μάθημα διά ζώσης, ανάλογα με τις τεχνικές και τεχνολογικές υποδομές της τμήματος και τον επιδημιολογικό φόρτο της περιοχής», επισημαίνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Επιπλέον, ο Δημ. Σαρηγιάννης επαναλαμβάνει την εκτίμησή του ότι η κορύφωση του τέταρτου κύματος θα σημειωθεί κατά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, με τα ημερήσια κρούσματα τότε να πλησιάζουν τα 10.000.

«Ο μέσος όρος των κρουσμάτων στις 10 Δεκεμβρίου θα είναι 9.360 και στη συνέχεια θα υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση», εξηγεί και παράλληλα διευκρινίζει ότι την ημέρα των Χριστουγέννων ο αριθμός των ασθενών που θα καταλήξουν θα ξεπεράσει τους 100.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Της Αιμιλίας Σταθάκου

 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 723 access attempts in the last 7 days.