Τα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μνήμης ή Αλτσχάιμερ

Η διατροφή μας επηρεάζει τον εγκέφαλό μας.
Το έχουμε ξαναπεί ότι η διατροφή μας επηρεάζει τον εγκέφαλό μας. Πέρα από τη διάθεσή μας, ωστόσο, επηρεάζει και τη μνήμη.

Υπάρχουν τροφές σωτήριες για τη λειτουργία του και άλλες που τον βλάπτουν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Νέα έρευνα του Ohio University έρχεται να ταράξει τα νερά και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τις κακές διατροφικές συνήθειες που έχει πολύς κόσμος!

Η έρευνα έγινε σε ποντίκια, στο εργαστήριο. Χωρίστηκαν σε τρία γκρουπ: ένα που έτρωγε καθημερινά υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα και junk food, ένα που δεν έτρωγε καθόλου επεξεργασμένα τρόφιμα και ένα με ισορροπημένη διατροφή.

Τα τρία γκρουπ ακολούθησαν τη συγκεκριμένη διατροφή που τους επιβλήθηκε για το διάστημα του ενός μήνα.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;

Το γκρουπ που έτρωγε καθημερινά πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα εμφάνισε κενά μνήμης και άγνοια κινδύνου. Τα ποντίκια έδειχναν να μη θυμούνται τα μέρη στα οποία είχαν βρεθεί και τους κινδύνους που καραδοκούσαν εκεί. Αντιθέτως τα υπόλοιπα 2 γκρουπ δεν εμφάνισαν παρόμοια συμπτώματα.

Ποια είναι τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα;

Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ουσιαστικά οι τροφές που τους αφαιρέθηκαν τα θρεπτικά συστατικά και τους προστέθηκαν ζάχαρη ή αλάτι, δηλαδή επιπρόσθετο λίπος, το οποίο είναι πολύ βλαβερό για τον οργανισμό μας γενικότερα.

Σε αυτά ανήκουν τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα (πχ. μπισκότα, κράκερς), τα κατεψυγμένα έτοιμα φαγητά και φυσικά τα junk food.

Αρκεί 1 μήνας κακής διατροφής;

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν πολύ ανησυχητικά καθώς τα συμπτώματα εμφανίστηκαν στο διάστημα μόλις ενός μήνα!

Τι συνέβη στα συγκεκριμένα ποντίκια; Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν τον ιππόκαμπο, που συνδέεται με τη μάθηση και τη γνώση αλλά και τα αμύγδαλα, που ρυθμίζουν τα συναισθήματα.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η διατροφή προκάλεσε φλεγμονές στον εγκέφαλο των πιο ηλικιωμένων ποντικών.

Αυτή η φλεγμονή είχε ως αποτέλεσμα να τα κάνει να ξεχάσουν ότι είχαν βρεθεί προσφάτως σε ένα μη οικείο περιβάλλον, προκαλώντας τους προβλήματα στον ιππόκαμπο, ενώ απέτυχαν να αντιδράσουν σε σήματα κινδύνου, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται αμύγδαλα.

Η έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κυρίως στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους καθώς η απώλεια μνήμης, σε συνδυασμό με τη φυσιολογική φθορά του οργανισμού είναι πιο πιθανό να οδηγήσει πρόωρα σε Αλτσχάιμερ.

 
Είναι τα Ω3 λιπαρά το κλειδί της όλης υπόθεσης;

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας παρατήρησε ότι τα ποντίκια που βρίσκονταν στο γκρουπ του junk food μπορούν να… σωθούν σε περίπτωση που λάβουν συμπλήρωμα διατροφής με Ω3 λιπαρά.

Πράγματι, η έρευνα απέδειξε ότι ένας μικρός αριθμός από αυτήν την ομάδα που έλαβα αυτό το συμπλήρωμα δεν εμφάνισε κενά μνήμης και άγνοια κινδύνου.

Ποια είναι τα συμπεράσματα των επιστημόνων;

Το Αλτσχάιμερ είναι η ασθένεια που βασανίζει πολύ κόσμο στις μέρες μας, ενώ μετά τη διάγνωσή του, η θεραπεία είναι αδύνατη. Η πρόληψη είναι το κλειδί εν προκειμένω.

Και η σωστή ισορροπημένη διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στη σωματική υγεία αλλά και την ψυχική!

Οπότε οι επιστήμονες καταλήγουν ότι τα επεξεργασμένα προϊόντα πρέπει να τα αποφεύγουμε -αν όχι να τα καταργήσουμε εντελώς από το διατροφικό μας πρόγραμμα- και να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και ακόρεστα λιπαρά.

ΠΗΓΗ

 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Αφήστε το σχόλιό σας... Το Nucleus δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 851 access attempts in the last 7 days.