Γιάννης Πρασσάς: Σχόλια πάνω στην παραλλαγή Όμικρον

Υπαρχουν σοβαροι λογοι ανησυχιας.
Yiannis Prassas Scientist/Molecular Biologist at Department of Pathology στο Mount Sinai Hospital, Toronto

Yiannis Prassas Scientist/Molecular Biologist at Department of Pathology στο Mount Sinai Hospital, Toronto

Ολη η επιστημονικη κοινοτητα κοιταει με αγωνια τη μονομαχια ‘ομικρον εναντιων δελτα’ στις χωρες που εχει τρεξει ο πληθυσμιακος εμβολιασμος και υπαρχει και μεγαλη διασπορα του ιου (πχ Αγγλια).

Θα καταφερει το ομικρον να εκτοπισει και εκει το ηδη υπερ-μεταδοτικο δελτα? Θα δουμε.

Αλλα ενα μικρο μομεντουμ υπερ του ομικρον φαινεται να υπαρχει (πρωιμες αναφορες δειχνουν να αναπτυσσεται στην κοινοτητα).

Αν επαληθευτει αυτο θα ειναι θεμα λιγων μηνων μεχρι να γινει παντου το ομικρον ο πλανητικος κυριαρχος των στελεχων.

Και τι θα σημαινει αυτο αν συμβει? Δεν ξερουμε ακομη.

Υπαρχουν ομως σοβαροι λογοι ανησυχιας.

Τo ομικρον *δειχνει* ικανο να σηκωνει υψηλοτερα και πιο αποτομα επιδημιολογικά κυματα ακομη και απο το δελτα (για λογους που θα καταλαβουμε συντομα καλυτερα).

Αν αυτο επαληθευτει θα σημαινει οτι πολυ περισσοτερος κοσμος θα νοσει ταυτοχρονα σε μικρο χρονικο διαστημα.

Το κατα ποσο αυτο θα μετατρεπεται σε μεγαλυτερη πιεση στις ΜΕΘ (σε σχεση με το δελτα), ή οχι, θα εξαρτηθει απο το ποσοι απο τους νοσουντες καταληγουν στις ΜΕΘ (το λεγομενο infected hospitalization rate).

Απλοικα ο κανονας που μας ενδιαφερει ειναι:

Πιεση στις ΜΕΘ = [ποσοι νοσουν ταυτοχρονα] x [ποσοι απο αυτους καταληγουν σε ΜΕΘ].

Το πρωτο σκελος της εξισωσης φαινεται αρκετα *πιθανο* να ειναι χειροτερο για το omicron. Τι γινεται ομως με το δευτερο?

Ποσο χειροτερη ή ελαφρύτερη νοσηση προκαλει ο ιος?

Αυτο ειναι κατι που για την ωρα ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ. Οσοι σας λενε οτι αλλαξε ο ιος και με το omicron εγινε ξαφνικα κρυολογημα απλα τζογαρουν υπέρ του πιο αισιόδοξου σεναρίου (wishful bias).

Υπάρχουν κάποιες ενθαρρυντικες ενδείξεις αλλά είναι πολύ νωρις και τα σχετικά στοιχεία παραμένουν πολυ αδύναμα.

Ας αφησουμε στην ακρη λοιπον τα ευχολογια και ας δουμε τι μπορει να κανουμε ωστε να ειμαστε ετοιμοι για καθε σεναριο.

Αλλωστε, ακομη και ΑΝ εν τελει αποδειχτει οτι η μεση νοσηση που προκαλειται απο την omicron ειναι κατατι μικροτερη απο αυτη του δελτα (ξαναλεω ΑΝ), τοτε (βαση της παραπανω εξισωσης) δεν ξερουμε ποσο μικροτερη πρεπει να ειναι ωστε να υπερκεράσει την φαινομενικη ικανοτητα του νεου στελεχους να μολυνει πολυ μεγαλα κομματια του πληθυσμου ταυτοχρονα, ωστε αυτο να μην οδηγει συνολικα σε μεγαλυτερη πιεση στις ΜΕΘ.

Παντως ευκολα αντιλαμβανεται κανεις οτι ακομη και μικρα κενα προστασιας ενος κατα τα αλλα μαζικα εμβολιασμενου πληθυσμου μπορει να οδηγησουν σε πολυ μεγαλους αριθμους ταυτοχρονων εισαγωγων που να κρατανε και παλι τα συστηματα υγειας μας στα κοκκινα (οπως εγινε πρόσφατα πχ με το δελτα στην πολύ-εμβολιασμένη Ολλανδια που οι ΜΕΘ της ξανάγέμισαν οταν σηκωσαν τα μετρα και σηκώθηκε μεγάλο επιδημιολογικό κυμα).

Ειναι νωρις ακομη, και ολα τα μοντελα που χρησιμοποιουνται τωρα για να υπολογισουν τι θα σημαινει ο ερχομος της omicron κανουν μεγαλες υποθεσεις που περιμενουν πειραματικης και επιδημιολογικης επαληθευσης.

Αλλα ειναι οτι καλυτερο μπορουμε να κανουμε τωρα περιμενοντας περισσοτερα δεδομενα. Μακαρι να επαληθευτοει το ευχολογιο και συνολικα ο ενδεχομενος πιθανος ερχομος του omicron να μην παει την ολη προσπαθεια διαχειρισης της πανδημιας πολυ πίσω. Κανεις δεν το θελει αυτο.

Αλλα δεν μπορεις να πας με αυτο κατα νου , ειδικα οταν εισαι ηδη υπο (σχεδον) καταρρευση και οταν το διακυβευμα στο κακο (αλλα εξισου πιθανο) σεναριο ειναι τεραστιο.

Η Ελλαδα ειχε σημερα 121 νεκρους απο COVID-19. Θα το ξαναγραψω. Η Ελλαδα ειχε σημερα 121 νεκρους απο COVID-19.

Κανενας πανικος. Κανενα ευχολογιο. Μονο επιδημιολογικη εγρηγορση απο ολους.

Να ελεγθει μια ωρα νωριτερα αυτη η τραγικη κατασταση, να σπασει ο κυκλος των τραγικων απωλειων και να ετοιμαστουμε οσο μπορουμε για καθε πιθανο σεναριο του omicron (που κανεις δεν ξερει ακόμη αν εν τελει θα αποδειχτεί μπελάς ή όχι).

Κραταμε τις ασπιδες μας ορθιες (μασκες, εμβολιασμοι/μπουστερς, τεστ). Τα εργαλεία που έχουμε είναι εξαιρετικα. Απλά δυστυχως δεν τα χρησιμοποιούμε επαρκώς.

Edit-PS. Το μονο σιγουρο ειναι οτι καμμια μεταλλαξη δεν μπορει να σβησει πληρως ολες τις ανοσιακες γραμμες που εχουμε χτισει, ουτε και να μας παει πισω στο σημειο μηδεν.

Καθε καινουρια μεταλλαξη που ερχεται στον πλανητη θα βλεπει πλεον καμμια δισεκατομμυρια ενημερωμενων αμυντικων συστηματων που σε καποιο βαθμο θα λειτουργουν και απεναντι της.

Ας προετοιμασουμε τις αμυνες μας οσο καλυτερα μπορουμε (μεσω μπουστερς) και δεν χρειαζεται να πανικοβαλομαστε.

ΠΗΓΗ

 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 413 access attempts in the last 7 days.