Όμικρον: Η πρώτη έρευνα για τις επιπτώσεις στη χώρα μας – Τα 4 σενάρια

Την πρώτη επιστημονική έρευνα για τις επιπτώσεις της νέας, εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής «Ομικρον» στην Ελλάδα
Όμικρον: Η πρώτη έρευνα για τις επιπτώσεις στη χώρα μας

Όμικρον: Η πρώτη έρευνα για τις επιπτώσεις στη χώρα μας

 

Την πρώτη επιστημονική έρευνα για τις επιπτώσεις της νέας, εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής «Ομικρον» στην Ελλάδα, που εκπόνησε το Παρατηρητήριο Επιδημιολογικής Ανάλυσης Πανδημίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επικεφαλής τον καθηγητή Νίκο Τζανάκη, παρουσιάζει η Realnews.

Λαμβάνοντας υπόψη τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα παραλλαγή B.1.1.529, οι επιστήμονες κατέγραψαν τα πιθανά επιδημιολογικά σενάρια που αναμένεται να διαμορφωθούν στο μέλλον.

Το πιθανότερο σενάριο της έρευνας προβλέπει δραματική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών (κρουσμάτων, βαρέως πασχόντων και θανάτων) λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας του νέου στελέχους.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ασφυκτική πίεση στο σύστημα Υγείας, μεγαλύτερη απ’ ό,τι έχουμε δει μέχρι στιγμής, ενώ θεωρούν δεδομένη την αύξηση των θανάτων από την COVID-19.

Στην περίπτωση αυτή, η παραλλαγή «Όμικρον» θα προκαλεί μεν σοβαρές λοιμώξεις στους ανεμβολίαστους, αλλά ο εμβολιασμός ή η ανοσία από φυσική νόσηση θα προστατεύουν από βαριά νόσο, διασωλήνωση και θάνατο.

Το πιο δυσμενές, αλλά δεύτερο πιθανότερο, σενάριο τρομάζει με τις δραματικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η «Όμικρον», καθώς προβλέπει την εμφάνιση πανδημικών κυμάτων, τη σφοδρότητα των οποίων δεν θα έχουμε ξαναζήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, καθηγητής Ν. Τζανάκης, τονίζει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την επιτακτική ανάγκη για επίσπευση του εμβολιασμού στο 90% του γενικού πληθυσμού, σε μια προσπάθεια θωράκισης της κοινωνίας. Σε αντίθετη περίπτωση, μάλιστα, κάνει λόγο για «εκατόμβες καθημερινών θανάτων».

Τα σενάρια για την Όμικρον

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης, το επιδημιολογικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί στο μέλλον, εν αναμονή της έλευσης της νέας μετάλλαξης, εξαρτάται από τρεις βασικούς παράγοντες:

α) αν είναι τόσο μεταδοτική που θα επικρατήσει της «Δέλτα»,

β) αν διαφεύγει της τεχνητής (εμβόλια) ή και της φυσικής (μετά από νόσηση) ανοσίας και

γ) σε ποιο βαθμό προκαλεί σοβαρή και κρίσιμη νόσο (νοσηρότητα και θνητότητα). Με βάση τους παραπάνω παράγοντες διαμορφώνονται 4 σενάρια.

Σενάριο 1

Προβλέπει ότι η παραλλαγή «Όμικρον» θα προκαλεί μεν σοβαρές λοιμώξεις στους ανεμβολίαστους, αλλά η αποκτηθείσα ανοσία με φυσική νόσηση ή λόγω εμβολιασμού θα προστατεύει από βαριά νόσο, διασωλήνωση και θάνατο.

Το επιδημιολογικό περιβάλλον που θα δημιουργηθεί θα είναι βαρύτερο από το τωρινό λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας του νέου στελέχους. Θα οδηγήσει σε μεγάλους αριθμούς μολύνσεων, ιδίως στους ανεμβολίαστους και κατ’ επέκταση σε πολλούς βαρέως πάσχοντες.

Ως συνέπεια, θα έχουμε μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας, πολύ μεγαλύτερη από ό,τι σήμερα. Είναι δεδομένο ότι θα παρατηρηθούν πολλοί θάνατοι. Αυτό το σενάριο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να συμβεί. «Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξουν δράσεις μείωσης των επιπτώσεών του.

Χρειάζεται δραστική επίσπευση του εμβολιαστικού προγράμματος, τόσο του κανονικού εμβολιασμού όσο και της συμπληρωματικής δόσης τουλάχιστον στο 90% του γενικού πληθυσμού.

Τα άτομα άνω των 60 ετών πρέπει να εμβολιαστούν σε καθολικά ποσοστά, για να μειωθούν οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι», αναφέρεται στην έρευνα του Ν. Τζανάκη.

Σενάριο 2

Είναι το δυσμενέστερο των πιθανών περιπτώσεων. Σύμφωνα με αυτό, το τροποποιημένο στέλεχος «Όμικρον» θα διαφύγει πλήρως της φυσικής (μετά από νόσηση) ή της τεχνητής (μετά από εμβολιασμό) ανοσίας, καθώς επίσης και από τα εξωγενώς χορηγούμενα αντισώματα.

«Η πανδημία είναι σαν να ξεκινά από την αρχή με τον πληθυσμό εξ ολοκλήρου επίνοσο. Το επιδημιολογικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί, δεδομένης και της μεγάλης μεταδοτικότητας της νέας παραλλαγής, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Θα υπάρξουν πανδημικά κύματα, τη σφοδρότητα των οποίων δεν θα έχουμε ξαναζήσει», επισημαίνεται στην έρευνα.

Η αντίδρασή μας θα πρέπει να είναι η ταχύτατη παρασκευή επικαιροποιημένων εμβολίων που θα στοχεύουν αποτελεσματικά την «Όμικρον».

Βεβαίως, θα απαιτηθεί η οργάνωση νέων εμβολιαστικών μαζικών προγραμμάτων εξαρχής. Ομοίως, θα πρέπει να τροποποιηθούν και να παρασκευαστούν αντιστοίχως τα εξωγενώς χορηγούμενα αντισώματα.

Μεγάλη σημασία στην αντιμετώπιση αυτής της νέας πανδημίας μπορεί να διαδραματίσουν τα νέα αντιιικά φάρμακα που οσονούπω θα αδειοδοτηθούν, καθ’ ότι η δράση τους δεν επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις.

Σενάριο 3

Είναι το ευμενέστερο των σεναρίων. Σε αυτή την περίπτωση η εν λόγω παραλλαγή αφενός δεν θα διαφύγει της φυσικής ανοσίας ή των εμβολίων και αφετέρου θα προκαλεί ήπια νόσο σε αυτούς που θα μολυνθούν.

Θα υπάρχουν πολλά κρούσματα που θα έχουν ελαφρά συμπτώματα, αλλά δεν θα επιβαρύνουν το σύστημα Υγείας και θα αυτοϊώνται καταλείποντας ανοσία. «Μέσω αυτής της λίαν ευμενούς εκδοχής μπορεί να οδηγηθούμε σε ενδημική μορφή της λοίμωξης», τονίζεται.

Το αισιόδοξο αυτό σενάριο, ωστόσο, έχει μικρές αλλά υπαρκτές πιθανότητες να συμβεί, σύμφωνα με την έρευνα.

Σενάριο 4

Στην περίπτωση αυτή το στέλεχος «Ομικρον» δεν θα επικρατήσει και θα συνεχίσει η πανδημία του στελέχους «Δέλτα», όπως συμβαίνει μέχρι στιγμής. Συνεπώς, απαιτείται η συνέχιση του εμβολιασμού με προτεραιότητα της πληθυσμιακής ομάδας άνω των 60 ετών.

Το σενάριο αυτό, σύμφωνα με τον Ν. Τζανάκη, συγκεντρώνει απειροελάχιστες πιθανότητες υλοποίησης.

 

Των Δ. ΠΑΝΑΝΟΥ, ΑΙΜ. ΣΤΑΘΑΚΟΥ

ΠΗΓΗ

 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 723 access attempts in the last 7 days.