Covid-19: Κόλαφος για την κυβέρνηση μελέτη για την αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ

Εκτεθειμένος προσωπικά ο πρωθυπουργός από μελέτη – βόμβα για τη θνητότητα στις ΜΕΘ που έχει καταρτιστεί τον περασμένο Μάιο
Covid-19: Κόλαφος για την κυβέρνηση μελέτη για την αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ

Covid-19: Κόλαφος για την κυβέρνηση μελέτη για την αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ

Πριν λίγες μέρες ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε το αδιανόητο στη Βουλή, ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα». 

Σήμερα αποκαλύπτεται ότι ήδη από το Μάιο έχει στα χέρια του μελέτη από τους κ.κ. Τσιόδρα και Λύτρα, που δείχνει πως οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν θνητότητα 87% και πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. 

Τις ευθύνες της κυβέρνησης, που δεν έχει κάνει ούτε βήμα πίσω στην εμμονή της να μη στηρίξει το ΕΣΥ παρ’ ότι έχει χάσει προ πολλού τον έλεγχο της πανδημίας με αποτέλεσμα η χώρα να θρηνεί κάθε μέρα περίπου 100 νεκρούς (χθες έφτασαν τους 130), εκθέτει σοβαρά μελέτη του Σωτήρη Τσιόδρα και του Θεόδωρου Λύτρα για τη θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών σε σχέση με το φόρτο του συστήματος υγείας.

Εν μέσω των καταγγελιών για ελλείψεις και προνομιακή μεταχείριση αναφορικά με τις εντατικές Covid (σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου) αλλά και της χειρότερης εβδομάδας του τέταρτου κύματος, η ανάλυση (Σεπτέμβριο 2020 έως Μάιο 2021) αποκαλύπτει πως η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα.

 

Όπως προκύπτει, η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα των βαρέως πασχόντων ασθενών με κορονοϊό επηρεάζεται αρνητικά από το υψηλό φορτίο ασθενών στο ΕΣΥ, που δεν είχε θωρακιστεί πραγματικά και, όπως διαπιστώνεται, έχει ευρύτερα χαμηλές «αντοχές» (όχι μόνο στη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ).

 
 

Όπως γράφει ο κ. Λύτρας, «τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Επιπλέον έχουμε κραυγαλέα και απαράδεκτη υγειονομική ανισότητα μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας».

«Από τους 3988 θανάτους διασληνωμένων που αναλύθηκαν, 1535 (95%CI: 1053–1947) αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν στο ΕΣΥ (<200 διασωληνωμένους), σε νοσοκομεία Αττικής, κι εντός ΜΕΘ» εξηγεί σε αναρτήσεις του στο Twitter. 

Μάλιστα, η κυβέρνηση φαίνεται να γνώρισε τα αποτελέσματα της ανάλυσης, καθώς ο κ. Λύτρας διευκρινίζει ότι αυτή -που ήταν μια ιδέα του κ. Τσιόδρα- είχε γνωστοποιηθεί άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις σε ανώτατο επίπεδο. 

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε πριν λίγες μέρες να μιλήσει για την ποιότητα νοσηλείας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερη θνησιμότητα από ότι με όσους βρίσκονται εντός, για να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και να πάρει απάντηση από τους εντατικολόγους: για τον υψηλό αριθμό θανάτων φταίνε οι ελλείψεις σε κρεβάτια εντατικής και προσωπικό.

Στοιχεία από : ΠΗΓΗ

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 568 access attempts in the last 7 days.

%d bloggers like this: