Καρδιά: Τριπλάσιος ο κίνδυνος για όσους έχουν αυτές τις κακές συνήθειες

Ορισμένες παράμετροι του ανεπαρκούς και κακής ποιότητας ύπνου μπορούν να επιδεινώσουν την καρδιαγγειακή υγεία.
Καρδιά: Τριπλάσιος ο κίνδυνος για όσους έχουν αυτές τις κακές συνήθειες

Καρδιά: Τριπλάσιος ο κίνδυνος για όσους έχουν αυτές τις κακές συνήθειες

Εάν όμως υπολογιστούν αθροιστικά όλες οι παράμετροι του φτωχού ύπνου, τότε ο κίνδυνος για την καρδιά αυξάνεται έως και κατά 141% σύμφωνα με ευρήματα νέας έρευνας του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία από 6,820 ενήλικες στις ΗΠΑ, μέσου όρου ηλικίας 53 ετών οι οποίοι ανέφεραν όλα τα χαρακτηριστικά του τρόπου που κοιμούνται καθώς και το καρδιολογικό τους ιστορικό.

Οι 653 εξ αυτών φορούσαν και καταγραφέα της υπνικής τους δραστηριότητας στον καρπό του χεριού.

Μεταξύ των συνηθειών ύπνου που καταγράφηκαν ήταν η ικανοποίηση από τον ύπνο, η εγρήγορση τις ώρες αφύπνισης, το ωράριο ύπνου και  η διάρκεια του ύπνου.

Όλες οι παράμετροι συσχετίστηκαν με διαγνωσμένες καρδιολογικές νόσους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε αυτοαναφερόμενο πρόβλημα ύπνου ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νόσων αυξανόταν κατά 54%.

Τη μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού κινδύνου (141%)  είχαν όσοι παρείχαν στοιχεία τόσο μέσω προσωπικής αναφοράς όσο και μέσω της συσκευής που φορούσαν στον καρπό τους. Μάλιστα το ποσοστό αυτό θεωρήθηκε περισσότερο ακριβές.

Πρόκειται για μια από τις πρώτες έρευνες που αποκαλύπτουν ότι μεταξύ υγιών μεσηλίκων η ύπαρξη περισσότερων του ενός προβλημάτων ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια  Soomi Lee επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Νότιας Φλόριντα.

Το μήνυμα της έρευνας είναι ότι όσο περισσότερα τα προβλήματα ύπνου που παρουσιάζουν οι μεσήλικες τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για την καρδιά τους.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία και για το καρδιολογικό προφίλ των συμμετεχόντων (αρρυθμίες, υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, φύσημα), το οικογενειακό τους ιστορικό και το κοινωνικό οικονομικό τους επίπεδο.

Ενώ οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες παραπονούνταν  για περισσότερα προβλήματα ύπνου αλλά οι άνδρες ήταν εκείνοι που υπέφεραν συχνότερα από καρδιολογικά προβλήματα, εντούτοις δεν διαπίστωσαν κάποιο συσχετισμό ανάμεσα στο φύλο, τα προβλήματα ύπνου και τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Οι συνήθειες του ύπνου μπορούν να τροποποιηθούν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικές στρατηγικές πρόληψης του καρδιαγγειακού κινδύνου όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές.

 

ΠΗΓΗ

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 514 access attempts in the last 7 days.