Ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων εκτοξεύεται μετά το COVID – ακόμη και στα ήπια κρούσματα

Ο κίνδυνος 20 ασθενειών της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων είναι υψηλός για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά τη διάγνωση covid-19.
Ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων εκτοξεύεται μετά το COVID - ακόμη και στα ήπια κρούσματα

Ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων εκτοξεύεται μετά το COVID – ακόμη και στα ήπια κρούσματα

Μεγάλη  μελέτη δείχνει μια μακροπρόθεσμη, σημαντική αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, μετά από λοίμωξη από SARS-CoV-2.

Ακόμη και μια ήπια περίπτωση COVID-19 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων ενός ατόμου για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά τη διάγνωση, δείχνει μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά πολλών παθήσεων, όπως καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο, ήταν σημαντικά υψηλότερα σε άτομα που είχαν αναρρώσει από covid-19 από ό, τι σε παρόμοιους ανθρώπους που δεν είχαν την ασθένεια.

Επιπλέον, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος ακόμη και για εκείνους που ήταν κάτω των 65 ετών και δεν είχαν παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία ή ο διαβήτης.

“Δεν έχει σημασία αν είστε νέοι ή ηλικιωμένοι, δεν έχει σημασία αν καπνίσατε ή όχι”, λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Ziyad Al-Aly στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις του Μιζούρι και ο επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης για το Σύστημα Υγειονομικής Περίθαλψης των Βετεράνων στο St. Louis (VA). “Ο κίνδυνος είναι εκεί.”

Ο Al-Aly και οι συνεργάτες του βάσισαν την έρευνά τους σε μια εκτενή βάση δεδομένων για τα αρχεία υγείας που επιμελήθηκε το Υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ερευνητές συνέκριναν περισσότερους από 150.000 βετεράνους που επέζησαν για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά τη μόλυνση από covid-19 με δύο ομάδες μη μολυσμένων ανθρώπων: μια ομάδα περισσότερων από πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων που χρησιμοποίησαν το ιατρικό σύστημα VA κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μια παρόμοια ομάδα μεγέθους που χρησιμοποίησε το σύστημα το 2017, πριν κυκλοφορήσει ο SARS-CoV-2.

Καρδιαγγειακά προβλήματα

Τα άτομα που είχαν αναρρώσει από την COVID-19 παρουσίασαν έντονες αυξήσεις σε 20 καρδιαγγειακά προβλήματα κατά τη διάρκεια του έτους μετά τη μόλυνση.

Για παράδειγμα, ήταν 52% πιο πιθανό να είχαν εγκεφαλικό επεισόδιο από τη σύγχρονη ομάδα ελέγχου, πράγμα που σημαίνει ότι, από κάθε 1.000 άτομα που μελετήθηκαν, υπήρχαν περίπου 4 περισσότερα άτομα στην ομάδα COVID-19 από ό, τι στην ομάδα ελέγχου που εμφάνισαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας αυξήθηκε κατά 72%, ή περίπου 12 περισσότερα άτομα στην ομάδα COVID-19 ανά 1.000 που μελετήθηκαν.

Η νοσηλεία αύξησε την πιθανότητα μελλοντικών καρδιαγγειακών επιπλοκών, αλλά ακόμη και οι άνθρωποι που απέφευγαν τη νοσηλεία ήταν σε υψηλότερο κίνδυνο για πολλές καταστάσεις.

“Είμαι πραγματικά έκπληκτος από αυτά τα ευρήματα ότι οι καρδιαγγειακές επιπλοκές του COVID μπορούν να διαρκέσουν τόσο πολύ”, έγραψε ο Hossein Ardehali, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο του Ιλινόις, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Nature.

Επειδή η σοβαρή ασθένεια αύξησε τον κίνδυνο επιπλοκών πολύ περισσότερο από την ήπια ασθένεια, ο Ardehali έγραψε, “είναι σημαντικό όσοι δεν εμβολιάζονται να κάνουν αμέσως το εμβόλιό τους”.

Η καρδιακή σχέση του COVID

Ο Ardehali προειδοποιεί ότι η παρατηρητική φύση της μελέτης συνοδεύεται από ορισμένους περιορισμούς. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι στην ομάδα σύγχρονου ελέγχου δεν εξετάστηκαν για COVID-19, οπότε είναι πιθανό ότι μερικοί από αυτούς είχαν πραγματικά ήπιες λοιμώξεις.

Και επειδή οι συγγραφείς μελέτησαν μόνο βετεράνους ασθενείς – μια ομάδα που είναι κυρίως λευκοί και άρρενες – τα αποτελέσματά τους μπορεί να μην μεταφράζονται σε όλους τους πληθυσμούς.

Οι Ardehali και Al-Aly συμφωνούν ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, με τον υψηλό αριθμό των περιπτώσεων COVID-19 να εξακολουθεί να επιβαρύνει τους ιατρικούς πόρους, η Al-Aly ανησυχεί ότι οι υγειονομικές αρχές θα καθυστερήσουν την προετοιμασία για τα επακόλουθα της πανδημίας για πάρα πολύ καιρό.

“Συνολικά χάσαμε την μπάλα στο COVID”, είπε. “Και αισθάνομαι ότι είμαστε έτοιμοι να χάσουμε την μπάλα στη μακρά COVID.”

 

ΠΗΓΗ

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 454 access attempts in the last 7 days.