ΧΑΟΣ ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ – Με…74 ευρώ στην τσέπη, να σώζεις ζωές
Με…74 ευρώ στην τσέπη, να σώζεις ζωές
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Ιδού ποια είναι η εικόνα που συνθέτει την κατάσταση στα νοσοκομεία, σε τίτλους:
Λαϊκό προσκύνημα ασθενών οι οποίοι περιμένουν 7 και 9 ώρες άρρωστοι στο κρύο…
-Γιατροί στα επείγοντα που κυριολεκτικά «πνίγονται» από άγχος και στρες για να δουν τι θα κάνουν με τους δεκάδες εκατοντάδες ασθενείς αλλά και πού θα βρουν άδειο κρεβάτι για όσους χρήζουν εισαγωγής…
-Εξωτερικά ιατρεία που γεμίζουν σε χρόνο ρεκόρ από ασθενείς οι οποίοι παραμένουν εκεί γιατί δεν υπάρχει άδειο κρεβάτι πάνω στις κλινικές…
-Γιατροί που έχουν επιφορτιστεί με το να επιθεωρούν την κατάσταση των νοσηλευομένων, κάνοντας… διαλογή, (ξεσκαρτάροντας δηλαδή τους ασθενείς), ώστε όποιος είναι λίγο καλύτερα απ’ τους υπόλοιπους να πάρει εξιτήριο και να αδειάσει το κρεβάτι του για να δοθεί σε άλλον που το ‘χει μεγαλύτερη και πιο άμεση ανάγκη και να αδειάσει λίγο ο χώρος των επειγόντων ώστε να πάρουν σειρά οι ασθενείς που περιμένουν έξω επί ώρες…
– Γιατροί που εργάζονται σκληρότερα από οποιαδήποτε άλλη εποχή στο παρελθόν, καλύπτοντας τα κενά συναδέλφων τους οι οποίοι παραιτήθηκαν…
– Γιατροί που κάνουν εκτάκτως εφημερίες για να καλύψουν τα κενά συναδέλφων τους οι ο ποιοι νοσούν…
Εν ολίγοις αυτή είναι μια περιγραφή της υπάρχουσας κατάστασης Και είναι περιγραφή που δεν κάνει η «Πολιτεία» αλλά ένας γιατρός της «πρώτης γραμμής». Η εφημερίδα απλώς μίλησε μαζί του, και με πολλούς άλλους συναδέλφους του, και μεταφέρει τα λεγάμενα τους, δίχως προσθήκες κι αφαιρέσεις. Έτσι ακριβώς όπως οι ίδιοι τα διατύπωσαν.
ΔΥΟ ΓΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑ 200 ΑΣΘΕΝΕΙΣ
Μια βόλτα, σε οποιαδήποτε εφημερία έξω από το Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας «ο Άγιος Ανδρέας» είναι αρκετή για να πείσει περί των παραπάνω περιγραφών. Δεκάδες ασθενείς περιμένουν έξω από το κτίριο μέχρι να ‘ρθει η σειρά τους να εξεταστούν στα εξωτερικά ιατρεία.
Περιμένουν υπομονετικά. Κάποιοι από τις 9 το πρωί, άλλοι από πιο μετά Έχει., πάει όμως 7 το βράδυ και ακόμα υπάρχει ουρά Γιατί;
Την απάντηση την βρίσκεις εισερχόμενος στον χώρο και περπατώντας προς τα επείγοντα. Ένας διάδρομος γεμάτος ασθενείς που περιμένουν από πιο πριν και ένας χώρος εξωτερικών «κλεισμένος» από περιστατικά που έχουν κριθεί για εισαγωγή αλλά στους πάνω ορόφους δεν υπάρχει άδειο κρεβάτι και μέχρι να βρεθεί περιμένουν εκεί.
Η «Πολιτεία» μίλησε με γιατρούς της «πρώτης γραμμής» και μεταφέρει όλη την πραγματικότητα των εξωτερικών ιατρείων στον «Αγ. Ανδρέα» αλλά και την απογοήτευση των ηρώων επιστημόνων που χειροκροτήσαμε
Την ίδια ώρα, διακρίνουμε μόνο δύο γιατρούς στα επείγοντα. Για όλο αυτόν τον κόσμο; Ναι!
Μόλις δύο επιστήμονες που το βλέμμα τους και μόνο φανερώνει την κόπωση, την τάση κατάρρευσης Και την ίδια στιγμή ακούμε: «Έρχονται 6 έκτακτα περιστατικά από το Αίγιο κι άλλα 2 από τον Πύργο»!
ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΒΡΕΙΣ
Ομολογώ, ως συντάκτης, ότι αυτό που σκέφτηκα ήταν: «Αν ήμουν γιατρός θα σήκωνα τα χέρια ψηλά. Θα σκεφτόμουν σοβαρά την παραίτηση». Αλλά εκείνοι παρέμεναν εκεί, όρθιοι. Ακόμα κι όταν συνοδοί ασθενών ξεσπούσαν σε αυτούς ενίοτε με σκληρές εκφράσεις, ακόμα και ύβρεις.
«Έχουν δίκιο οι άνθρωποι Είναι ασθενείς και περιμένουν στο κρύο. Είναι και φορολογούμενοι και περιμένουν να έχουν αυτό που πληρώνουν», απαντά ένας από τους γιατρούς
ΞΕΣΚΑΡΤΑΡΙΣΜΑ ΚΑΙ… ΕΠΑΝΑΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
Το φαινόμενο που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με γιατρό, είναι οι ΕΠΑΝΑΛΟΙΜΩΞΕΙΣ. Άνθρωποι που νόσησαν και νοσηλεύτηκαν, πήραν εξιτήριο και γύρισαν σπίτι τους αλλά δυο-τρεις μέρες μετά ξαναανέβασαν πυρετό και επέστρεψαν στο νοσοκομείο.
«Είναι πολλές αυτές οι περιπτώσεις Ειδικά τώρα τελευταία άρχισε να γίνεται καθημερινότητα και το φαινόμενο αποτελεί τεράστια επιβάρυνση στο ήδη πολύ δύσκολο περιβάλλον», τονίζει ο γιατρός
ΚΑΛΥΨΗ ΚΕΝΩΝ ΝΟΣΟΥΝΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ
Η «Πολιτεία» είχε γράψει πρώτη για τις παραιτήσεις γιατρών στο νοσοκομείο της Πάτρας. Επιστημόνων που αναζήτησαν διέξοδο διαφυγής κινούμενοι επαγγελματικά είτε προς τον ιδιωτικό τομέα είτε προς άλλη χώρα.
«Από τους 10 γιατρούς που ήμασταν αν αφαιρέσουμε εκείνους οι οποίοι παραιτήθηκαν και εκείνους οι οποίοι νόσησαν και είναι σε καραντίνα, λίγο πολύ είμαστε η μισή δύναμη πλέον», σημειώνει επιμελητής γιατρός του νοσοκομείου.
Δίνοντας μας χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν ασθένησε από covid συνάδελφος του την προηγούμενη εβδομάδα και το πρώτο σκέλος της βάρδιας εφημερίας του την έκανε ο διευθυντής της κλινικής και το δεύτερο μισό το ανέλαβε ο εν λόγω επιμελητής
«Δεν γίνεται διαφορετικά. Στηρίζουμε ο ένας τον άλλον, για να βγει η αποστολή», μας λέει.
ΚΑΙ ΜΕ… 74 ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ!
Αλλά το χειρότερο δεν είναι ούτε ο φόρτος εργασίας ούτε τα ξεσπάσματα ασθενών. Είναι κάτι άλλο. Γιατρός της «πρώτης γραμμής» ομολογεί στην «Πολιτεία» ότι έμεινε με… 74 ευρώ να βγάλει τον υπόλοιπο μήνα!
Και ενώ περίμενε να εισπράξει τουλάχιστον 1.000 ευρώ από τα συνολικά 4.200 ευρώ από τις εφημερίες που του οφείλονται από τον Ιούλιο του 2021, εκείνος είδε προ ημερών στον λογαριασμό του… μόλις 400!
Τα οποία ξόδεψε αμέσως σε οφειλή του, ύψους 326ευρώ (υπόλοιπο δόσης στην εφορία), διατηρώντας το ποσό των 74 ευρώ στην τσέπη του και ξέροντας πως θα ξαναπληρωθεί στο τέλος του μηνός το δεύτερο μισό του μισθού του, συνολικού ύψους 1.600 ευρώ (ΜΟΛΙΣ…).
Οι γιατροί κάνουν το πλαφόν των εφημεριών τους (6 εφημερίες το μήνα) και πλέον αυτών χαρακτηρίζονται ως «πολύ-υπερωρίες» τις οποίες αμείβονται ξεχωριστά Είχαν ειδοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα πως θα πληρωθούν τις εφημερίες Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, αντ’ αυτού πληρώθηκαν μόνο τις «πολύ-υπερωρίες». Έτσι, ανετράπη όλος ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός Και η ζωή συνεχίζεται…
ΠΗΓΗ
Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.