Νοσοκομεία: Απογευματινά χειρουργεία με αμοιβή στο ΕΣΥ – Τι θα πληρώνει ο ασθενής

Καταργούν την ουσία του ΕΣΥ
“Καληνύχτα Εθνικό Σύστημα Υγείας. Καλημέρα Ιδιωτικό Σύστημα Υγείας”.

“Καληνύχτα Εθνικό Σύστημα Υγείας. Καλημέρα Ιδιωτικό Σύστημα Υγείας”.

Αλλάζουν όλα με το νέο νομοσχέδιο για την ανασύσταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κυρίως στα χειρουργεία των νοσοκομείων. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να εφαρμόσει νέο μοντέλο λειτουργίας των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία.

Το νέο σύστημα που καθιερώνει τις απογευματινές επεμβάσεις στο ΕΣΥ με αμοιβή, φιλοδοξεί να αποσυμφορήσει τις μεγάλες λίστες αναμονής των χειρουργείων των δημόσιων νοσοκομείων, με το… αζημίωτο.

Δείτε τι ποσοστό θα πληρώνει ο ασθενής.

Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), το οποίο αναμένεται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση και να ψηφιστεί από τη Βουλή τον επόμενο μήνα, δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους λειτουργούς της υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα και μεταξύ άλλων, καθιερώνει τον θεσμό του “προσωπικού θεράποντος γιατρού”, θέτει ποιοτικά κριτήρια σε μηχανήματα και υπηρεσίες που “πουλάει” ο ιδιωτικός τομέας στον ΕΟΠΥΥ και αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα με τις πολύμηνες καθυστερήσεις στις χειρουργικές επεμβάσεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με το μέτρο των “επ’ αμοιβή απογευματινών χειρουργείων” εντός του ΕΣΥ.

Πλεύρης: Το 30% της δαπάνης της επέμβασης και η αμοιβή γιατρού, βαρύνουν τον ασθενή

Σύμφωνα με αναλυτική ενημέρωση που παραχώρησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στους δημοσιογράφους, το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση τη λειτουργία των έκτακτων χειρουργείων και των τακτικών πρωινών.

Μάλιστα, όπως τόνισε, δεν θα μπορούν να τεθούν σε λειτουργία τα απογευματινά χειρουργεία σε κάποιο νοσοκομείο, εάν προηγουμένως δεν υπάρχει πλήρωση της πρωινής λίστας.

Το μέτρο σχεδιάστηκε με τρόπο τέτοιο, ώστε να δίνει τη δυνατότητα στους μεν γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό (διοικητικοί, τραυματιοφορείς κλπ) να αυξήσουν τις αμοιβές τους εντός του δημοσίου συστήματος υγείας και στους δε ασθενείς, να βρουν έγκαιρα ραντεβού για τη χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματός τους εντός του ΕΣΥ. (σ.σ. αποφεύγοντας έτσι την μισθολογική αναβάθμιση των υγειονομικών και τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία)

Σίγουρα όχι δωρεάν, αλλά σε τιμή χαμηλότερη από αυτή του ιδιωτικού τομέα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Συγκεκριμένα, ο πολίτης θα πληρώνει το 30% του συνόλου της δαπάνης του χειρουργείου και εξολοκλήρου την αμοιβή του γιατρού, (σ.σ. καταργώντας την δημόσια παροχή περίθαλψης και την ουσία του ΕΣΥ!) το ύψος της οποίας δεν είναι γνωστό σήμερα ποιο θα είναι, αλλά θα καθορίζεται με βάση τις τιμές των ασφαλιστικών εταιρειών.

Το 70% της πληρωμής (που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ ή η ασφαλιστική εταιρεία) θα πηγαίνει στο νοσοκομείο και το 30% που θα πληρώνει ο ασθενής στο υγειονομικό προσωπικό, όπως εξήγησε ο Θάνος Πλεύρης:

“Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα νοσοκομεία, όπως ακριβώς λειτουργεί ο ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές, να μπορεί να λειτουργήσει στα απογευματινά χειρουργεία.

Δηλαδή, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το 70% και το 30% να είναι η συμμετοχή του ασθενούς, ο οποίος θα καλύπτει και την αμοιβή του γιατρού (σ.σ. εν ολίγοις ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου ΕΣΥ!) .

Το 70% που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ θα πηγαίνει στα νοσοκομεία δηλαδή, και το 30% που καλύπτει ο ασθενείς, θα πηγαίνει στο προσωπικό που συμμετέχει στα χειρουργεία.

Και θα υπάρχει από λίστα που θα πάρουμε από ασφαλιστικές εταιρείες για την αποζημίωση την οποία θα παίρνει ο γιατρός του ΕΣΥ από τον ασθενή”, σημείωσε ο υπουργός.

“Οικονομικά κίνητρα στο υγειονομικό προσωπικό να δουλεύει το απόγευμα”

Ο νόμος για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων έχει ψηφιστεί από το 2002, δηλαδή εδώ και 20 χρόνια, αλλά δεν είχε εφαρμοστεί. Σήμερα όμως, η κατάσταση είναι τέτοια στα δημόσια νοσοκομεία, που το προσωπικό δεν επαρκεί ώστε να καλυφθούν όλες οι θέσεις που απαιτούνται για την απορρόφηση του συνόλου των τακτικών χειρουργείων. (σ.σ. αναμενόμενο όταν δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού!)

Με αποτέλεσμα πολύμηνες λίστες αναμονής ακόμη και στα ογκολογικά χειρουργεία, που κανονικά δεν μπορούν να περιμένουν. (σ.σ. αναμονή η οποία έχει δημιουργηθεί από την υποστελέχωση των νοσοκομείων σε σημείο να έχουν μειωθεί τα χειρουργεία!)

Με το νέο μοντέλο, το Υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί να αυξήσει τη διαθεσιμότητα του υπάρχοντος προσωπικού προσφέροντας επιπλέον οικονομικά κίνητρα, ώστε να εργάζεται και το απόγευμα. (σ.σ. με λίγα λόγια, δίνοντας ένα 30% bonus – που το πληρώνουν οι ασθενείς – στους υγειονομικούς για να λειτουργήσει μια 2η βάρδια χειρουργείων από ήδη εξουθενωμένους υγειονομικούς!) 

Στα επιχειρήματα για το νέο εγχείρημα περιλαμβάνονται τα εξής πλεονεκτήματα:
  • δεν επηρεάζεται η πρωινή λειτουργία των δωρεάν χειρουργείων, η οποία αποτελεί προτεραιότητα
  • θα είναι πιο “οικονομική” η δαπάνη για τον ασθενή σε σχέση με την αμοιβή χειρουργείου στον ιδιωτικό τομέα (σ.σ. γελοία σύγκριση αφού είναι συνήθως η μοναδική επιλογή των ασθενών να προτιμήσουν το δημόσιο αντί του ιδιωτικού τομέα – ελλείψει οικονομικής δυνατότητας!)
  • θα λαμβάνουν επιπλέον αμοιβές οι (υποαμοιβόμενοι) υγειονομικοί υπάλληλοι (σ.σ. η οποία αφορά τις χειρουργικές μόνο ειδικότητες και είναι το 30% για μια 2η βάρδια που θα πληρωνόταν κανονικά στο 100%. Αναγνωρίζει ότι είναι “υποαμοιβόμενοι” οι υγειονομικοί αλλά καμία σκέψη για μισθολογική αναπροσαρμογή!)

Ωστόσο, οι παραπάνω στόχοι δεν θα επιτευχθούν με δαπάνη του κράτους, αλλά του ίδιου ασθενούς που -ούτως ή άλλως- πληρώνει ισοβίως στο κράτος ασφαλιστικές εισφορές υγείας και περίθαλψης (σ.σ. και οι οποίοι μια ζωή πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές για ΔΗΜΟΣΙΑ περίθαλψη και τώρα καλούνται να βάλουν και πάλι το χέρι στη τσέπη για την περίθαλψη που ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ!).

ΠΗΓΗ

Τα σ.σ. δικά μας κι όχι του δημοσιεύματος


 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Sending
User Review
0 (0 votes)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 514 access attempts in the last 7 days.