ΜΕΤΩΠΟ: ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 82 ΤΟΥ ν. 4915/2022 – ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ

ΜΕΤΩΠΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

29 Μαρτίου 2022

Εμμονική α(χ)ριστία…

 

Κυριολεκτικά σαν τον κλέφτη, νύχτα και από την πίσω πόρτα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να καταργήσει τη μονιμότητα των γιατρών του ΕΣΥ.

Παράλληλα με την προώθηση της εισόδου των ιδιωτών ιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, την σκανδαλώδη εύνοια προς τους μεγαλοκλινικάρχες και το κλείσιμο του ματιού σ’ εκείνο το κομμάτι των γιατρών που αντιλαμβάνεται ως «φάμπρικα κερδοφορίας» την δημόσια υγεία, η κυβέρνηση παραμένει πιστή στον δογματικό και εμμονικό τρόπο προώθησης αναταραχής, απαξίωσης και υποβάθμισης προς τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Τελευταίο κατόρθωμα τους η εν κρυπτώ κατάργηση της μονιμότητας των γιατρών που διορίστηκαν στο ΕΣΥ την τελευταία πενταετία.

Αυτούς που ζητωκραύγαζε υποκριτικά ως ήρωες και ταυτόχρονα έστελνε τα ΜΑΤ εναντίον τους, αυτούς που σήκωσαν στις πλάτες τους το βάρος της πανδημίας και τους τσάκισε οικονομικά, αυτούς που επέλεξαν την τελευταία πενταετία το δημόσιο κρατικό ΕΣΥ, τώρα τους εξωθεί σε παραίτηση.

Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη σε άσχετο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που έγινε νόμος του κράτους με το άρθρο 82 του ν.4915/2022 (κλικ), που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την παραμονή της 25ης Μαρτίου (ΦΕΚ Α63-24/3/2022), οι γιατροί που καταλαμβάνουν θέσεις στο ΕΣΥ με 5ετή θητεία, δεν θα κρίνονται ατομικά στο τέλος της 5ετίας (όπως προέβλεπε ο ν. 3754/2009 που κατακτήθηκε μετά από αγώνες του νοσοκομειακού κινήματος) αλλά θα «επαναπροκηρύσσεται η θέση και εφ’ όσον επιλεγεί ο ίδιος γιατρός τότε μόνον θα διορίζεται ως μόνιμος.

Και δε φτάνει αυτό για όσους επιλέξουν από εδώ κι εμπρός το ΕΣΥ, αλλά ο νόμος έχει αναδρομική ισχύ και αφορά και όσους διορίστηκαν πριν τη ψήφιση του νόμου. Έτσι, όσοι γιατροί διορίστηκαν την τελευταία 5ετία σε οποιαδήποτε δομή του ΕΣΥ, κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους, αφού θα μπορεί να τη διεκδικήσει σε ανοικτή προκήρυξη οποιοσδήποτε άλλος γιατρός και οι ίδιοι να ανταμειφτούν με απόλυση για την επιλογή τους να στηρίξουν το ΕΣΥ αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Και συγχρόνως το ΕΣΥ να στερηθεί τους ελάχιστους -σε σχέση με τις ανάγκες- συναδέλφους που διορίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Αυτές είναι οι καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας που υποσχόταν προεκλογικά ο Μητσοτάκης.

Δύο τινά συμβαίνουν. Είτε η κυβέρνηση επιδιώκει σε συγκεκριμένες θέσεις να διορίσει δικά της παιδιά και επιθυμεί «να ανακατέψει την τράπουλα» ή έχει αποφασίσει –ούτως ή άλλως να διαλύσει τη δημόσια υγεία πρόωρα και εσπευσμένα, αφήνοντας στην αποδρομή της συντρίμμια κι αποκαΐδια.
Οι ανόητοι δικολαβισμοί του υπουργείου Υγείας στο σημερινό Δελτίο Τύπου όχι μόνο δεν αναιρούν αυτές τις διαπιστώσεις μας, αλλά τις επιβεβαιώνουν στο ακέραιο.

           Σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταργήσει άμεσα το άρθρο 82 του ν.4915/2022.

           Και μετά μπορούν με την ησυχία τους ν’ αποφασίσουν τι είναι:

 

Μικροκομματικοί ρουσφετολόγοι, εμπαθείς ιδεοληπτικοί ή απλά άσχετοι νομικοί;

Άχρηστοι, εμμονικοί ή ανίκανοι;

 

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 82 ΤΟΥ ν. 4915/2022.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ

 

ΜΕΤΩΠΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

 

 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 476 access attempts in the last 7 days.