SOS από τους διαβητικούς: Νέο ΦΕΚ τους καλεί να πληρώσουν για απαραίτητα αναλώσιμα που έπαιρναν δωρεάν

Ανάστατοι οι διαβητικοί και οι οικογένειές τους ανά την Ελλάδα αφού πλέον θα πρέπει να πληρώνουν βασικά αναλώσιμα που είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση της ασθένειάς τους.
Σακχαρώδης διαβήτης

Σακχαρώδης διαβήτης

Οργή και αναστάτωση έχει προκαλέσει στους χιλιάδες διαβητικούς (με διαβήτη τύπου 1) και τις οικογένειές τους το νέο ΦΕΚ (κλικ εδώ) που αφορά προμήθεια αναλώσιμων για την καταπολέμηση της ασθένειας.

Όπως τονίζουν οι σχετικοί φορείς, και κυρίως ο ΕΛΟΔΙ (Ελληνική Ομοσπονδία για το Διαβήτη) το νέο ΦΕΚ “ουσιαστικά απομακρύνει από το Μητρωό των Αποζημιούμενων Προϊόντων ιατροτεχνολογικά προϊόντα Σακχαρώδου Διαβήτη τύπου 1, που σε συνδυασμό με τις αντλίες συνεχούς έκχυσης ινσουλίνης ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο σοβαρών υπογλυκαιμικών επεισοδίων και υπεργλυκαιμικών καταστάσεων”.

Και αυτό γίνεται γιατί ο ΕΟΠΠΥ αποφάσισε να μειώσει τα ποσά των αποζημιώσεων για τις εταιρίες που εισάγουν τα εν λόγω προϊόντα στην Ελλάδα, γεγονός που σημαίνει ότι οι ασθενείς και οι οικογένειές τους θα καλούνται να καταβάλλουν τη διαφορά.

Όλα αυτά για προϊόντα που μέχρι πριν από μερικές ημέρες οι οικογένειες των πασχόντων προμηθεύονταν δωρεάν!

Ο ΕΛΟΔΙ τονίζει ότι “είναι καθαρά αντιεπιστημονικό και υλιστικό να βάζει κανείς σε έναν κουβά όλους τους αισθητήρες και να τους θεωρεί όλους το ίδιο. Δεν νοείται να καλύπτονται με το ίδιο ποσό αναλώσιμα προηγμένης τεχνολογίας και αυτοματοποίησης με την αντλία και ξαφνικά να δίνεται η μισή αποζημίωση για αυτά!

Δεν είναι δυνατόν να μην λήφθηκε υπόψη η αποζημίωση άλλων κρατών στην Ευρώπη!”

Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα αφορά και χιλιάδες παιδιά τα οποία έχουν ήδη διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1 και χρειάζονται επειγόντως τα προϊόντα αυτά.

Κάποια από αυτά τα παιδιά ήδη στερούνται τους αισθητήρες συνεχούς καταγραφής γλυκόζης που κάνουν πιο εύκολη την ζωή και την καθημερινότητά τους.

Εν τω μεταξύ, μητέρα 5χρονου με διαβήτη τύπου 1 ανέβασε στο Avaaz το παρακάτω ψήφισμα το οποίο αξίζει τον κόπο να υπογράψει κανείς:

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (ΗΔΙΚΑ, 2021) ( 1) τα άτομα με διαβήτη Τ1 στην Ελλάδα ανέρχονται στις 50.000, πολλά από τα οποία είναι βρέφη και μικρά παιδιά. Όμως, το ανατρεπτικό νέο ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 4204/τ.Β/08/08/2022) ( 2) έρχεται να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Ασφάλεια και την Υγεία των Διαβητικών Τύπου 1, αφού ουσιαστικά απομακρύνει από το Μητρωό των Αποζημιούμενων Προϊόντων ιατροτεχνολογικά προϊόντα Σακχαρώδου Διαβήτη τύπου 1 (αισθητήρες συνεχούς καταγραφής των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα) , που σε συνδυασμό με τις αντλίες συνεχούς έκχυσης ινσουλίνης ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο σοβαρών υπογλυκαιμικών επεισοδίων και υπεργλυκαιμικών καταστάσεων.

Το νέο ΦΕΚ φέρνει στο χείλος του οικονομικού γκρεμού τα Άτομα με Σακχαρώση Διαβήτη Τύπου 1 και τις οικογένειές τους, αφού τους επιβάλλει να καταβάλλουν μεγάλο μέρος του μηνιαίου οικογενειακού προϋπολογισμού για την εξασφάλιση των συγκεκριμένων αναλώσιμων για τη διασφάλιση της Υγειάς τους, αναλώσιμα που μέχρι πρότινος χορηγούνταν με μηδενική συμμετοχή από τον ΕΟΠΥΥ. Ο γιος μου (διαγνωσμένος από την ηλικία των 22 μηνών που πλέον έχει κλείσει τα 5 έτη) καθώς και σύσσωμος ο πληθυσμός των Διαβητικών της Ελλάδας, χρειάζεται την υποστήριξή σας.

 

ΠΗΓΗNEWS247/ Νίκος Γιαννόπουλος

 

 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 514 access attempts in the last 7 days.