Η κατάθλιψη απειλεί τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα έρευνα

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να την εκδηλώσουν και γιατί.
Σακχαρώδης διαβήτης - Κατάθλιψη

Μεγάλη μελέτη σε εκατοντάδες χιλιάδες διαβητικών. Περισσότεροι από ένας στους τρεις πάσχουν και από κατάθλιψη.

Τα ευρήματα από μεγάλη μελέτη σε εκατοντάδες χιλιάδες διαβητικούς ασθενείς όλων των ηλικιών. Πόσοι από αυτούς πάσχουν και από κατάθλιψη. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να την εκδηλώσουν και γιατί.
 

Αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη διατρέχουν οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αναφέρουν επιστήμονες από την Αυστραλία.

Οι ερευνητές βασίζουν το συμπέρασμά τους στους ιατρικούς φακέλους εκατοντάδων χιλιάδων διαβητικών ασθενών από ΗΠΑ και Βρετανία.

Όπως διαπίστωσαν, περισσότεροι από ένας στους τρεις, κατά μέσον όρο, έπασχαν από κατάθλιψη. Μάλιστα όσο νεότεροι ήταν οι ασθενείς όταν διαγνώστηκαν με τύπου 2 διαβήτη, τόσο περισσότερο κινδύνευε η ψυχική υγεία τους.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Diabetologia. Όπως γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, εξέτασαν στοιχεία από:

 
  • 230.932 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 από τη Βρετανία
  • 1.143.122 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 από τις ΗΠΑ

Η μέση ηλικία των ασθενών και στις δύο χώρες ήταν 59 ετών, ενώ το 51% ήσαν άνδρες. Οι ερευνητές κατέγραψαν τα κρούσματα κατάθλιψης μεταξύ τους το 2006 και το 2017, θέλοντας να εξακριβώσουν αν υπήρχε διαφορά.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν, το 2006 κατάθλιψη είχε το 29% των Βρετανών και το 22% των Αμερικανών. Το 2017 όμως τα ποσοστά αυτά είχαν αυξηθεί στο 43% και στο 29% αντιστοίχως.

Τα ποσοστά της κατάθλιψης ήταν αυξημένα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο οι νέοι ηλικίας 18-39 ετών είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από κατάθλιψη απ’ όσες οι ασθενείς άνω των 50-60 ετών.

Στην πραγματικότητα, οι νεαροί άνδρες και στις δύο χώρες είχαν έως και 37% περισσότερες πιθανότητες κατάθλιψης, κατά μέσον όρο.

Αντίστοιχα οι νεαρές γυναίκες είχαν έως και 46% περισσότερες πιθανότητες, σε σύγκριση με τις ηλικιωμένες ασθενείς. Οι αυξημένοι κίνδυνοι ίσχυαν ανεξάρτητα από το αν οι νεαροί διαβητικοί έπασχαν και από άλλα νοσήματα ή όχι.

Γιατί είναι πιο ευάλωτοι

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι η κατάθλιψη απειλεί τους πάσχοντες από τύπου 2 διαβή

Η νέα μελέτη, όμως, είναι μία από τις λίγες που έχουν εξετάσει την ψυχική κατάσταση των νεαρών ασθενών.

Μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες, ο τύπου 2 διαβήτης αντιμετωπιζόταν ως νόσος των μεσηλίκων και των ηλικιωμένων. Και αυτό διότι σχετίζεται με την παχυσαρκία και τον τρόπο ζωής εν γένει.

Τώρα πια, όμως, που αυξάνεται η παχυσαρκία σε παιδιά και εφήβους, εκδηλώνεται σε ολοένα μικρότερες ηλικίες.

 

Συμπεράσματα

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ξεκάθαρα τις ψυχικές επιπτώσεις της ανάπτυξης τύπου 2 διαβήτη σε νεαρή ηλικία. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να ενταθούν οι προσπάθειες πρόληψης του διαβήτη», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Sanjoy Ketan Paul, καθηγητής Κλινικής Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Ο Dr. Paul εκτίμησε ότι, εν μέρει, οι νεαροί διαβητικοί είναι ευάλωτοι στην κατάθλιψη επειδή έχουν και άλλους παράγοντες κινδύνου γι’ αυτήν (π.χ. παχυσαρκία).

«Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ψυχικά και σωματικά προβλήματα», συνηγόρησε η Dr. Faye Riley, από τον κοινωφελή οργανισμό Diabetes UK.

«Ωστόσο ο ψυχικός αντίκτυπος που έχει η ζωή με αυτή την αδυσώπητη νόσο, συχνά  παραβλέπεται. Είναι γεγονός πως πολλοί πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η νέα μελέτη δείχνει πως τα προβλήματα αυτά έχουν αυξητικές τάσεις. Πρέπει λοιπόν να ληφθούν μέτρα, ώστε να έχουν οι ασθενείς και την ψυχολογική στήριξη που χρειάζονται».

Και κατέληξε:

«Οι γιατροί που φροντίζουν ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, ώστε να τα αναγνωρίζουν στους ασθενείς τους, ιδίως όταν αυτοί διαγιγνώσκονται σε νεαρή ηλικία».

ΠΗΓΗ

 

Αρχική Σελίδα


Η αναδημοσίευση άρθρων στο Nucleus γίνεται για λόγους ενημέρωσης και δεν σημαίνει απαραιτήτως αποδοχή των απόψεων που εκφράζονται

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by MyThemeShop.

Bad Behavior has blocked 506 access attempts in the last 7 days.